Nye toner: Radikale vil have fuld kontrol med flygtningestrømme

Med nye toner på udlændingeområdet følger De Radikale tilsyneladende i det spor, de ellers tidligere har kritiseret andre partier for at følge.
Efter at der i måneds- og årevis har været uoverensstemmelser mellem Socialdemokratiet og De Radikale i flygtninge- og indvandrerpolitikken, så baner nye tanker fra De Radikale måske alligevel vejen for forbrødring og fælles kurs.

I et nyt blogindlæg fra den Radikale udlændinge- og integrationsordfører Sofie Carsten Nielsen kræver partiet nu ’fuld kontrol med flygtninge- og migrantstrømme’, ’styr på EU’s ydre grænser’ og ’mere politi, forsvar og registrering’. Selvom det kunne lyde, som nye toner, så fastholder ordføreren, at kursen altid har ligget netop dér.

Styr på grænser, fuld kontrol og lavere antal
Blogindlægget ”Ja tak til fuld kontrol med flygtninge og migrantstrømme” fra den radikale ordfører kommer en uge efter, at hun i P1-programmet ’Slotsholmen’ havde ’præciseret’ sit partis udlændingepolitik ved blandt andet at fastslå, at De Radikale ønsker færre asylansøgere til Danmark.

Ja tak til fuld kontrol med flygtninge og migrantstrømme

I blogindlægget gør Carsten Nielsen blandt andet op med opfattelsen af, at De Radikale skulle være af den holdning, at antallet af udlændinge ikke betyder noget for evnen til at integrere: ”Betyder antal noget? Det er en banal konstatering, at det gør det. Det er ikke nyt, at vi i Radikale Venstre også er klar over det. Derfor handler vores politik også om at få styr på det, der foregår.”, skriver hun.

De Radikale har dog tidligere udtalt sig noget meget tvetydigt omkring netop det spørgsmål, og tilbage i 2011 kaldte Margrethe Vestager diskussionen om antallet for ”intetsigende”.

Nu vil de Radikale have lejre
Sofie Carsten Nielsen skriver endvidere, at ”Der skal styr på EU’s ydre grænse, og alle EU-lande må hjælpe til med mandskab både til politi, forsvar og registrering. Ved den ydre grænse skal EU-lejre tage imod dem, som kommer. Migranter skal stoppes der – flygtninge skal have deres asylsag behandlet der.”

Også her synes de Radikale at have flyttet sig. Tilbage i 2016 udtalte Henrik Sass Larsen til Jyllands-Posten, at ”Vi må sige, at de ydre grænser skal virke i Europa. Den mest ideelle løsning vil være at lave modtagelejre rundtomkring. Også i nærområderne, hvor alle med behov for beskyttelse og husly kan komme hen. Der skal være ordentlige vilkår”.

Dengang vakte udmeldingen langt fra begejstring hos den radikale ordfører. Faktisk kaldte hun forslaget om lejre for ”interneringslejre”, mente forslaget var ”langt uden for skiven”.

Radikale beskyldninger: Sass er naiv Henriksen-klon
Det er langt fra det eneste eksempel på, at Sofie Carsten Nielsen har tordnet mod Socialdemokratiets gruppeformand Henrik Sass Larsen, som i dybt personlige vendinger er blevet kaldt for ’naiv’ og sidestillet med en klon af Martin Henriksen fra Dansk Folkeparti.

”Sass lyder fuldstændig som Martin Henriksen og DF. Jeg kan ikke høre forskel,” sagde Sofie Carsten Nielsen i april til Ekstra Bladet. Dagen efter sagde hun til Berlingske, at det ”at tro at Danmark kan styre tilstrømningen af flygtninge til Europa er meget naivt”.

Hun roste ved samme lejlighed Venstres kronprins Kristian Jensen: ”Vi synes, det er afgørende vigtigt, at flere bidrager til at finde løsninger på problemerne. Dét synes jeg, at Kristian Jensen giver nogle gode bud på. Jeg synes ikke, hans regering efterlever dem, men jeg synes han giver nogle bud, og de er helt fraværende i Henrik Sass´ udmeldinger”

Radikal opbakning til burkaforbund
Det Radikale folketingsmedlem Lotte Rod havde henover om sommeren fået tjansen som 'midlertidig politisk ordfører', hvilket hun brugte effektivt til at omlægge partiets holdning til DF’s forslag om indførelse af burkaforbud.

”Det vil være rigtig fint, at vi kan se alle mennesker i øjnene og kan se deres ansigtsudtryk, når man går på gaden eller i supermarkedet. Det betyder rigtig meget for mig”

Den radikale udmelding blev mødt med positiv opbakning fra udlændingeordførerne Martin Henriksen (DF), Marcus Knuth (V) og Naser Khader (K). Og på spørgsmålet om, hvorvidt der var tale om en kovending, svarede Lotte Rod:

”Vi har før været imod, fordi forbuddet blev brugt som symbolpolitik. Man ville gøre burkaer til det helt store problem. Men jeg vil gerne være med til at forbyde det. Hvis regeringen så gør en større indsats for at hjælpe kvinderne ud af undertrykkelsen.”

Lotte Rod måtte dog trække i land efter godt 20 timer, da Sofie Carsten Nielsen som partiets stedfortrædende politiske leder gik ind i sagen og satte Lotte Rod eftertrykkeligt på plads. De Radikale kunne alligevel ikke støtte forslaget om at indføre et burkaforbud,

Jens Jonatan Steen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce