Annonce

Kongres: Her er de vigtigste budskaber fra Mette Frederiksen

Opgør med centraliseringer, ordentlig ældrepleje og indsatsen mod bander var de dominerende temaer i S-formandens tale til kongressen.  
Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, aflagde lørdag middag den politiske beretning for de 768 delegerede på den socialdemokratiske konges. I talen fokuserede Mette Frederiksen især på tre områder – opgør med centraliseringer, bedre forhold i ældreplejen og mere tryghed for danskerne. Hun kom dog også ind på andre områder undervejs.

Netavisen Pio giver dig her overblikket med de syv vigtigste budskaber fra den socialdemokratiske konges:

Hele talen kan læses her.

1. Opgør med centralisering
Mette Frederiksens brugte en stor del af tale på at advare mod troen på centraliseringer, som især er slået igennem i kølvandet på kommunalreformen for ti år siden. Dermed fulgte hun op på det interview i Berlingske, hun gav lørdag formiddag:

”Vi har fået omfattende centralisering af Danmark. Færre og større. Længere væk. Store enheder. Det ser godt ud på papiret. I regnearket. Men er det altid godt for mennesker? Kære kongres – tidens blinde tro på centralisering – jeg tror ikke på det”.

Frederiksen kritiserede regeringens fortsatte planer om centraliseringer, blandt andet på uddannelsesområdet, og bebudede en kulegravning af Løkkes kommunalreform fra 2007:

”Lad os kigge på kommunalreformen med kritiske øjne. Den skal evalueres. Holder Løkkes løfte om, at det ville blive bedre og billigere?”

Holder Løkkes løfte om, at det ville blive bedre og billigere?

2. Tryghed i ældreplejen
De ældres forhold spillede en stor rolle i den socialdemokratiske partiformands tale. Det skal være slut med historier om ensomme ældre, ældre der ikke får skiftet ble eller historier om ældre der spises af med dårlig mad på landets plejehjem. Derfor fremlagde Mette Frederiksen tre mål i forhold til en bedre ældrepolitik:

”Ingen skal være utrygge ved at blive gammel. Derfor synes jeg vi i dag skal fremlægge tre mål for ældreplejen i Danmark. Tre mål, der burde være en selvfølge. Men det er de desværre ikke alle stede: Mere fællesskab, mindre ensomhed. Mad, der både smager og dufter. Og mere tid, også til pleje og omsorg. Det er det, vi vil. Kan vi love at få det hele indført på én år? Nej. Heller ikke på to år. Men det er det, vi vil arbejde for. Skridt for skridt. Budget for budget. Og vi starter nu.

Mere fællesskab, mindre ensomhed. Mad, der både smager og dufter. Og mere tid, også til pleje og omsorg

3. Bander skal ikke bestemme noget som helst
Den seneste tid bandekonflikt har igen sat spørgsmålet om sikkerhed og tryghed højt på den politiske dagsorden. Mette Frederiksen varslede i kongrestalen en hård kurs over for banderne og en indsats mod de parallelsamfund, som er med til at gøde jorden for rekrutteringen til banderne:

Jeg møder mange, som er bange for at gå på gaden om aftenen i dele af Danmark. Mange af os begynder hver især at tage forholdsregler. Sådan skal det ikke være i Danmark. Vi må ikke miste noget af det mest værdifulde, vi har. Vores tryghed og vores tillid. Unge drenge der ikke kan finde ud af at opføre sig ordentligt. Banderne – de skal ikke bestemme noget som helt i vores samfund. Vi har brug for flere ressourcer til politiet. Vi har brug for, at de hårde straffe kommer til at virke. Og vi skal simpelthen blive bedre til at beskytte de børn, der vokser op med en storebror, der er bandemedlem.”

Banderne – de skal ikke bestemme noget som helt i vores samfund

4. Står sammen med de ansatte i fængslerne
Mette Frederiksen tale blev undervejs afbrudt af stående klapsalver fra hele salen. Det skete da hun i forbindelse med netop bandediskussionen kom ind på forholdene for de ansatte i landets fængsler. Alene i København har der i år været 77 tilfælde af vold og trusler mod ansatte, og 43 ansatte er blevet sygemeldte og kommer næppe tilbage på jobbet:

”Kære kongres; jeg vil gerne have, at I sammen med mig sender en direkte hilsen til fængselsbetjentene. Det kan godt være, I ofte bliver overset i den offentlige debat. Men vi ser jer. Vi ved, hvor hårdt arbejde I har. Og vi vil aldrig acceptere volden mod jer.”

Vi ser jer. Vi ved, hvor hårdt arbejde I har. Og vi vil aldrig acceptere volden mod jer

5. Kulturen presser vores børn
Mette Frederiksen kom også ind på problemet at alt for mange unge kæmper med psykisk sårbarhed. En problemstilling, Mette Frederiksen tidligere har taget op i forbindelse med sommerens folkemøde på Bornholm:

”Der er noget der ikke fungerer i vores samfund, når så mange børn og unge kæmper med livet. Med sig selv. Mod sig selv. Og nogle urimeligt høje forventninger, ikke mindst skabt på de sociale medier. (…) Der er noget i vores tid og kultur, som presser vores børn. Jeg tror, vi har lagt for meget over på den enkelte. Du er blevet din egen lykkes smed. Også når det ikke går så godt. Modgangen er også blevet din egen. Måske siger vi for meget ’Vi tror på dig’ i stedet for ’Vi tror på hinanden’.”

Der er noget i vores tid og kultur, som presser vores børn

6. S vil vinde byer tilbage
Det kommende kommunalvalg fylder meget på årets kongres, og det blev selvfølgelig også adresseret af den socialdemokratiske partiformand, der blandt andet bad alle kandidater rejse sig til store klapsalver fra salen:

”Der er nu kun 66 dage tilbage til, at vi danskere skal til stemmeurnerne. Et valg, der er mindst lige så vigtigt som valget til Folketinget. Vi kan meget på Christiansborg med lovgivning. Men tit kan vores borgmestre og regionsrådsformænd endnu mere. Vi fik et godt valg sidst. Men vi kan gøre det endnu bedre. Nu skal vi vinde endnu flere danskeres tillid. Blive ved med at have styrepinden på sundhedsområdet. Vi går efter at vinde byer tilbage, og vi vil kæmpe hårdt for sejren 21. november”.

Vi fik et godt valg sidst. Men vi kan gøre det endnu bedre

7. Samarbejde med både DF og Radikale
I sin kongrestale kom Mette Frederiksen også ind på forholdet til både De Radikale og Dansk Folkeparti, noget som har fyldt rigtig meget de seneste år. Frederiksen understregede, at hun ser begge partier som vigtige samarbejdspartnere for Socialdemokratiet i fremtiden:

”Jeg ser store muligheder i et tæt samarbejde. Med begge partier. En fortsat grøn omstilling. En indædt kamp for at sikre flere børn en bedre fremtid. Nye satsninger på uddannelse. Det glæder vi os til at gennemføre med de radikale. En fortsat stram udlændingepolitik. Bedre forhold for de ældre. En styrket indsats mod social dumping. Det glæder vi os til at gennemføre sammen med Dansk Folkeparti.

Det er altså som om, du er bedst, når jeg sidder lige ved siden af dig

Mette Frederiksen kom dog også med en lille advarsel – og opfordring – til DF-formand Kristian Thulesen Dahl:

”Det er altså som om, du er bedst, når jeg sidder lige ved siden af dig. Husk bare den finanslov for et par år siden, hvor vi ikke var med i lokalet og ups – så kom du til at skære i i de ældres boligydelse. Og derfor kan jeg godt blive lidt bekymret for den kommende tid. Når Kristian Jensen lægger et smart regnestykke frem. Når Simon Emil Ammitzbøll taler om, hvor godt det er med ulighed. Og når Brian Mikkelsen leger ’Hvem vil være millionær? ’. Så husk: Du har en livline. Du kan altid ringe til en ven.”


Flere artikler om emnet