HK vil gøre op med tvungne sundhedsforsikringer

Medarbejdere skal kunne sige nej til at betale for sundhedsforsikringer med deres egne pensionspenge, lyder udmeldingen fra HK/Privat.
Det skal være slut med, at arbejdsgivere kan tvinge deres ansatte til at betale for en privat sundhedsforsikring med deres egen pensionsopsparing. Fremover skal det være op til den enkelte ansatte selv at bestemme, hvorvidt pensionspengene skal bruges på en sundhedsforsikring. Sådan lyder meldingen fra HK/Privat, som nu vil gøre op med den retstilstand, der har hersket på området i årevis.

Som reglerne er i dag, bliver medarbejdere nemlig mod deres fastholdt i forsikringsordninger, de egentlig helst ville ud af. Vel at mærke forsikringer, de selv betaler for med deres pensionsopsparing. Og trods protester fra fagforbund, så har flere faglige voldgiftsafgørelser slået fast, at den praksis er helt efter bogen.

Det er et stort problem, at virksomhederne kan bestemme over medarbejdernes indbetalinger

”Det er et stort problem, at virksomhederne kan bestemme over medarbejdernes indbetalinger og eksempelvis forhandle sig til rabataftaler og lignende med kommercielle pensionsselskaber på baggrund af andres penge. Og politisk er det helt skævt, at penge, der er beregnet til alderspension, går til at understøtte private sundhedsforsikringer og privathospitaler, lyder det fra Simon Tøgern, der er formand for HK/Privat, til Netavisen Pio.

Arbejdsgivere presser på for private sundhedsforsikringer
Siden årtusindeskiftet er antallet af danskere med en privat sundhedsforsikring eksploderet. Fra omkring 50.000 danskere i år 2000 til 1,9 millioner danskere i år. Langt de fleste har sundhedsforsikringen gennem deres arbejde.

De 1,9 millioner dækker over alt fra sundhedsordninger på arbejdspladsen i form af eksempelvis massageordninger til egentlig sundhedsforskninger, også kaldet behandlings- eller operationsforsikringer, der giver mulighed for behandling på et privathospital og overlapper med den offentlige sygesikring.

Der er forskellige måder hvorpå en sådan sundhedsforsikring kan skrues sammen på. Den mest omtalte er de arbejdergiverbetalte sundhedsforsikringer, hvor medarbejderen får sundhedsforsikringen som et personalegode betalt af arbejdsgiveren, hvilket var skattefri for medarbejderne i perioden 2002-2011.

Men en anden mulighed er, at medarbejderen får sundhedsforsikringen i forbindelse med, at medarbejderen indbetaler arbejdsmarkedspension til en kommerciel pensionskasse såsom PFA, Danica eller Nordea.

Her har arbejdsgiveren forhandlet en aftale på plads med pensionsselskabet om en sundhedsforsikring, men det er altså reelt medarbejderen selv som betaler gennem sine pensionsindbetalinger, idet en del af indbetalingen går til at dække forsikringspræmien. Når først man som medarbejder er blevet en del af sådan en ordning, kan det vise sig umuligt at slippe af med sundhedsforsikringen igen.

”Når man som ansat er under en kommerciel pensionsordning valgt af virksomheden, kan virksomheden reelt tvinge medarbejderne til at betale til en privat sundhedsforsikring via deres egen pensionsopsparing, som medarbejderne ikke selv har valgt til. Det er desværre gældende ret efter afgørelser fra både en faglig voldgift og forsikringsankenævnet”, forklarer Simon Tøgern.

Han peger også på, at når eksempelvis Berlingske for nylig skrev om ”Boom i danskere, der vil have privat sundhedshjælp”, så er det en sandhed med store modifikationer. I mange tilfælde er det nemlig snarere arbejdsgiverne, der ønsker private sundhedsforsikringer.

Nederlag til fagforbund i voldgiftssager
Ifølge HK er op imod 750.000 danskere bundet til at indbetale pension til et kommercielt pensionsselskab, enten gennem deres overenskomst eller individuelle ansættelsesaftale. HK har dog ikke tal for, hvor mange der derigennem betaler for deres egen sundhedsforsikring enten med eller imod deres vilje. De medlemsejede pensionskasser, såsom Pension Danmark eller Industriens Pension, udbyder ikke sundhedsforsikringer.

Enten skal arbejdsgiverne gøre sundhedsforsikringerne valgfri, eller også må de selv til lommerne, hvis de vil bruge dem som personalegode

At der findes personer, som ønsker at komme ud af ordningerne, vidner en række faglige sager om. En række fagforbund har flere gange rejst faglige sager med henvisning til, at det er brud på de gældende overenskomster, når medarbejdere mod deres vilje bindes til en sundhedsforsikring. Men tilbage i 2013 slog en faglig voldgiftsafgørelse eksempelvis fast, at ”de ansattes manglende opsigelsesadgang er et standardvilkår, der er en forudsætning for, at forsikringen kan tilbydes dem på i øvrigt favorable vilkår, og ikke i sig selv kan anses for urimeligt.”

Også Forsikringsankenævnet har givet arbejdsgiverne medhold i, at de kan fastholde medarbejdere i en sundhedsordning mod deres vilje. Og det er en helt urimelig retstilstand, som bør ændres, mener HK/Privatformanden: ”Enten skal arbejdsgiverne gøre sundhedsforsikringerne valgfri, eller også må de selv til lommerne, hvis de vil bruge dem som personalegode”, mener han.

Sundhedsforsikring førte til skattesmæk
I 2011 vedtog Folketinget fra 2012 at beskatte arbejdsgiverbetalte sundhedsforskning som et personalegode. Samtidig vedtog Folketinget, at betaling af forsikringspræmier i forbindelse med pensionsopsparinger ikke længere skulle være fradragsberettiget for den enkelte lønmodtager.

Det betyder en markant stigning for den enkelte i den månedlige betaling for sundhedsforsikringen. Alligevel har faglige voldgiftsafgørelser slået fast, at arbejdsgivere kan tvinge medarbejderne til at blive i ordningen.

I en konkret sag fra 2013, som CO-industri havde anlagt, gav en voldgiftsafgørelse grønt lys for at opretholde den obligatoriske sundhedsforsikring, fordi ”virksomheden var uden indflydelse på denne ændring af de skattemæssige vilkår”

Dermed er medarbejdere altså ikke blot bundet til en sundhedsforsikring, de er også tvunget til at betale når den bliver markant dyrere end det, deres arbejdsgiver i første omgang havde meldt ud. Og det er en helt urimelig situation, mener HK.


Flere artikler om emnet

Annonce