Annonce

Katastrofevalg for de tyske socialdemokrater

Opbakningen til de tyske socialdemokrater er nu halveret siden 1998. Vi har ikke været præcise nok, siger SPD-politiker til Netavisen Pio.
Europa er mandag morgen vågnet op til endnu en socialdemokratisk nedtur.

Det tyske socialdemokrati, SPD, er faldet 5,2 procentpoint siden sidste valg og er nu nede på 20,5 procent af stemmerne ved gårsdagens valg til Forbundsdagen.

Vælgernes opbakning til partiet er hermed halveret siden 1998, da Gerhard Schröder indtog kanslerposten i en koalitionsregering med de grønne.

Det er et virkelig utilfredsstillende resultat, siger den tyske Europaparlamentariker Evelyne Gebhardt fra SPD til Netavisen Pio.

”Det er en frygtelig nyhed for både de tyske og de europæiske borgere. Vi har brug for et mere socialt Europa, som repræsenterer borgerne. Det tvivler jeg på, at Merkel og den nye koalitionsregering kan levere.”

Schulz-effekten var kortvarig
De tyske socialdemokrater oplevede ellers medvind i vinter efter udnævnelsen af den tidligere præsident for Europa-Parlamentet Martin Schulz som den nye leder af SPD. Men opgangen varede ikke til mere end april måned, hvor de konservative igen førte i meningsmålingerne.

Vi var ikke gode nok til at forklare vores politik til vælgerne.

De tyske socialdemokrater vil nu skulle mødes og evaluere deres fejlslagne strategi og blive enige om en ny kurs. Ifølge Evelyne Gebhardt er der en ting, der allerede nu er klart for partiet:

”Vi var ikke gode nok til at forklare vores politik til vælgerne. Vi iværksatte mange gode sociale tiltag i sidste regeringsperiode, men vi har ikke været gode nok til at dokumentere effekten af det, og vi har ikke været præcise nok i vores kommunikation i valgkampagnen.”

SPD vil ikke gå i mere indvandrerkritisk retning
SPD er gået tilbage, men endnu værre er det på sin vis gået for de konservative CDU/CSU, som er gået hele 8,9 procentpoint tilbage. De er dog fortsat klart det største parti, med 32,9 procent af stemmerne til søndagens valg..

Valgets store vinder er det højrenationalistiske Alternative für Deutschland (AfD), som blev stiftet i 2013 og som for første gang er repræsenteret i den tyske forbundsdag. Med 12,6 procent af stemmerne bliver det Tysklands tredjestørste parti.

AfD har jo ikke ikke nogen reel politik, udover at ville skabe splid i befolkningen.

For Evelyne Gebhardt bliver det en vigtig opgave for SPD at give dem hård modstand i parlamentet:

”AfD har jo ikke ikke nogen reel politik, udover at ville skabe splid i befolkningen. Som opposition skal vi arbejde for mere solidaritet og demokrati i tysk politik.

Hun understreger samtidig, at SPD ikke vil gå i en mere indvandrerkritisk retning efter AfD’s sejr:

“Bestemt ikke. ”AfD har jo ikke ikke nogen reel politik, udover at ville skabe splid i befolkningen. Vi er forpligtede på at erindre Tysklands historie og ikke begå samme type fejl som tidligere. Vi er forpligtede på at hjælpe folk, der flygter fra krig, og med vores aldrende befolkning har vi faktisk brug for, at folk flytter til Tyskland.

SPD’s mål: At vinde kanslerposten
Evelyne Gebhardt fortæller, at der er lange diskussioner i vente i SPD, men at partiets mål er klart: At vinde kanslerposten til næste forbundsvalg.

Vi skal kæmpe nu – hårdt – for at bevise over for vælgerne, at vi har de rette løsninger på Tysklands problemer.

”Jeg forbliver optimistisk, for når man ser på SPD’s tilslutning over en hundredårig periode er det klart, at der er op- og nedture. Vi skal kæmpe nu – hårdt – for at bevise over for vælgerne, at vi har de rette løsninger på Tysklands problemer.”

Martin Schulz ventes at blive på formandsposten. Alt andet ville være mærkeligt, siger Evelyne Gebhardt: ”Han har kun været leder i godt seks måneder, så vi kan ikke bebrejde ham det skuffende resultat. Jeg tror på, at han kan genrejse partiet. Men det vil tage tid.”

Martin Schulz meddelte allerede søndag aften, inden de endelige resultater kom ind, at SPD ikke ønsker at fortsætte i regering med Merkels CDU.

Svære regeringsforhandlinger venter nu Angela Merkel, som kunne indgå i en koalition med de grønne og det liberale parti FDP. På trods af Martin Schulz’ udmelding har hun dog meddelt i dag, at hun også vil diskutere regeringsdannelse med SPD.

 


Flere artikler om emnet