DF fastholder: Ikke råd til store skattelettelser

Der er ikke råd til store skattelettelser, og de skal have en helt anden fordelingsprofil end den, regeringen lægger op til, lød det i dag fra DF.
Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl får en nøglerolle i forbindelse med de kommende ugers forhandlinger om skat og finanslov. Derfor var ordførerne fra oppositionspartierne også meget interesserede i at høre, hvordan partiet vil gå til de kommende forhandlinger. Ikke mindst spørgsmålet om, hvor mange penge partiet er parat til at bruge på at sænke skatten, og hvem der i givet fald skal få gavn af den lavere skat.

Kristian Thulesen Dahl holdt på den ene side døren åben for, at lave forlig med regeringen om at sænke skatten. På den anden side gentog han flere gange, at der ikke er mange penge at gøre godt med til skattelettelser, at skattelettelserne især skal komme dem med de laveste indkomster til gavn, og at også folkepensionisterne bør få gavn af en kommende aftale.

Det er alt sammen udtalelser, der går stik mod de planer, som regeringen har lagt frem. Her er der lagt op til at sænke skatterne for i alt 23 milliarder kroner, og mens de 1.000 rigeste danskere står til at score en gevinst på en lille kvart million kroner, så er der ikke så meget som en øre ekstra til folkepensionisterne.

”Ikke forfærdelig mange penge” til skattelettelser
På et spørgsmål fra Socialdemokratiets politiske ordfører Nicolai Wammen medgav Kristian Thulesen Dahl, at ”der er ikke så forfærdelig mange penge tilbage” til skattelettelser, hvis udgifterne til velfærd skal følge med de kommende års stigende antal ældre. Han fortalte også, at hvis Dansk Folkeparti skal lave en aftale med regeringen, så skal partiet ”have sikkerhed for, at der er tilstrækkelige ressourcer” på velfærdsområdet:

”Både ved folketingsvalget i 2015 og også uafbrudt siden har vi gjort, hvad vi kunne, for at tale forventningerne til store skattelettelser ned. Når vi prioriterer, at vi også gør nogle ting i fællesskab i forhold til vores ældre, vores politi, vores sundhedssektor og så videre, så kan vi ikke pege på store ressourcer til skattelettelser”, lød det fra Thulesen Dahl, som dog ikke ønskede at sætte præcise tal på, hvor partiets smertegrænse går.

Socialdemokratiets Mogens Jensen spurgte ind til, om Kristian Thulesen Dahl er enig med Socialdemokratiet i, at regeringens forslag om at afskaffe loftet over beskæftigelsesfradraget reelt er ”topskattelettelser af bagdøren”. Og det kunne Thulesen Dahl svare bekræftende til:

”Det er jo rigtigt, at da vi så det udspil, der kom, så er der topskattelettelser i den form, at man fjerner det såkaldte loft over beskæftigelsesfradraget. Det har den samme virkning som en topskattelettelse på 2,7 procent. Og vores holdning til det spørgsmål er uændret, uanset om man kalder det det ene eller det andet, så synes vi ikke tiden er inde til at give skattelettelser til dem, der tjener allermest”.

Skal også komme folkepensionister til gavn
Enhedslistens Rune Lund spurgte ind til den fordelingsmæssige profil af regeringens skatteforslag, blandt andet det faktum, at folkepensionisterne ikke får noget ud af regeringens forslag.

”Man kender jo Dansk Folkeparti ualmindelig dårligt, hvis man tror, at vi går til forhandlingerne uden at tænke på folkepensionisterne”, lød det fra DF-formanden, som hermed vendte sig imod regeringens tanker om, at skatten kun skal sænkes for personer på arbejdsmarkedet:

”Det konflikter jo lidt med den holdning, at det eneste man skal gøre i forhold til eventuelle lettelser, det er, at dem, der er på arbejdsmarkedet, skal have mere ud af det. For selvfølgelig er der også her en tanke på sammenhængskraften, og er der nogen der føler, at de ikke får del i et opsving, så er det noget, der river sammenhængskraften i stykker.”

Kristian Thulesen Dahl måtte også forholde sig til regeringens planer om, at finansiere sit skatteudspil ved at spare fem milliarder kroner på overførselsindkomsterne. ”Det svarer til, at hver folkepensionist skal aflevere over 6.000 kroner”, lød det fra Enhedslistens Pelle Dragsted.

Thulesen Dahl forsikrede om, at han ”bestemt ikke” har planer om at ”hakke til overførselsmodtagerne”. Tværtimod gentog han, at en kommende skattereform også bør komme overførselsmodtagerne til gavn: ”Den her plan handler om at give skattelettelser til folk i beskæftigelse. Vi ønsker selvfølgelig at finde metoder, så vi kan bredde det ud, så blandt andet pensionisterne også får glæde af de ting, vi laver”.


Flere artikler om emnet

Annonce