Annonce

Vi skal bruge mere på forsvar, men vi skal gøre det klogt

Nye investeringer skal ikke bare finansiere krudt og kugler, men også gavne velfærdssamfundet. Vi skal derfor målrette investeringerne til uddannelse
Et nyt forsvarsforlig står for døren, og én ting står klart. Vi skal bruge flere penge på vores forsvar. Men når vi nu skal bruge så mange penge, kan vi så ikke gøre det smart? Vi kunne indrette investeringerne, så de ikke bare styrker forsvaret, men også gavner resten af velfærdssamfundet. Vi kunne for eksempel investere i forsvar og uddannelse på samme tid.

Helt ærligt. Forsvar er da ikke det fedeste at bruge penge på. Ligesom det ikke er fedt at betale regningerne til sit forsikringsselskab.

Helt ærligt. Forsvar er da ikke det fedeste at bruge penge på. Ligesom det ikke er fedt at betale regningerne til sit forsikringsselskab. Men det er med forsikringer, som det er med forsvaret. Man håber man aldrig for alvor får brug for det, men det er bydende nødvendigt at have!

Det er derfor slet ikke en dårlig idé at bruge flere penge på forsvaret. Det er faktisk ret fornuftigt. Men derfor kan vi jo godt tænke os godt om, inden vi bruger pengene.

Forsvarsudgifter kan blive til uddannelsesinvesteringer
Jeg mener, at vi bør indrette en så stor offentlig investering på en måde, som styrker vores velfærdssamfund, samtidig med at vores forsvar og sikkerhed styrkes. Her tænker jeg først og fremmest på uddannelse.

Kloge hoveder og kloge hænder i forsvaret vil både styrke os militært og samtidig kunne bruges i det civile liv efter endt forsvarskarriere.

Forsvarets uddannelser giver allerede i dag masser af mennesker muligheder i livet, som både kan udfoldes i forsvaret og i det civile liv. Derfor er min tilgang til at øge forsvarsudgifterne, at vi i første omgang styrker og udvider forsvarets uddannelser. Kloge hoveder og kloge hænder i forsvaret vil både styrke os militært og samtidig kunne bruges i det civile liv efter endt forsvarskarriere.

Her er tre oplagte steder hvor vi kan investere i forsvaret ved at investere i uddannelse.

Soldater skal være faglærte
For det første bør man opgradere konstabeluddannelsen til en erhvervsuddannelse, sådan som Hærens Konstabel- og Koporalforening (HKKF) foreslår. Tiden i Forsvaret er for mange en afgrænset periode, og selvom man får flere års uddannelse og opnår mange specialiserede kompetencer, er der intet papir på ens evner, når man afslutter sin tid i trøjen. Det kan hverken den professionelle soldat eller arbejdsmarkedet være tjent med. Opgaverne er så komplekse, og materiellet så avanceret, at det fuldt ud kan måle sig med andre faglærte uddannelser. Det er derfor på høje tid at gøre konstabeluddannelsen til en erhvervsuddannelse på 2-3 år.

Det er derfor på høje tid at gøre konstabeluddannelsen til en erhvervsuddannelse på 2-3 år.

Et andet oplagt og vigtigt sted at investere, er i vores cyber-sikkerhed. I takt med den teknologiske udvikling, bliver mere og mere krigsførelse rykket ind bag computerskærmene. Vi har allerede set, at Rusland har blandet sig i flere vestlige valg med hacker-angreb, og vi kan sagtens blive de næste. Danske myndigheder og private selskaber bliver allerede udsat for daglige hackerangreb fra mere eller mindre organiserede hackergrupper.

Dansk Cyber-sikkerhed bliver en afgørende del af forsvaret i fremtiden, og er selvsagt en del af Forsvaret, som kræver lange specialiserede uddannelser. Uddannelser, som vil sikre Danmarks sikkerhed, men også kunne bidrage positivt på det civile arbejdsmarked. Vi bør derfor sammenkoble forsvaret med de tekniske universiteter, som ITU og DTU.

Forsvaret skal tage flere lærlinge
Manglende lærepladser presser hele vores uddannelsessystem, og betyder, at mange unge enten ikke kan færdiggøre deres uddannelse eller ender med en uddannelse af ringere kvalitet. Forsvaret har en lang række civile arbejdspladser inden for håndværk, kontor eller logistik, hvor man med fordel kunne tage endnu flere elever og lærlinge end man har i dag. Elektrikere, mekanikere, kontormedarbejdere – forsvaret er en oplagt arbejdsplads at uddanne Danmarks fremtid på.

Lad det nu ikke blive til krudt og kugler det hele

Regeringen lægger op til et ’substantielt løft’ af forsvaret i det nye forlig, som skal forhandles på plads henover de næste uger og måneder. Lad det nu ikke blive til krudt og kugler det hele. Lad det substantielle løft gælde de kloge hoveder og hænder, som vi lægger vores frihed og sikkerhed i. Styrk forsvarets uddannelser, det vil både styrke vores forsvar og vores velfærdssamfund.

Lasse Quvang Rasmussen, er Forbundsformand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU)

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Flere artikler om emnet