Annonce

Aktuelt: Overvågning, Postnord, kvinder i kamp, medaljer til DK og Obama!

Netavisen Pio giver dig det daglige nyhedsoverblik fra Socialdemokratiet, fagbevægelsen og verdens gang.
Minister vil indføre total overvågning i gymnasiet
Undervisningsminister Merete Riisager (LA) lægger i et nyt forslag op til, at gymnasier skal have adgang til elevernes private sager på deres computer, hvis der er mistanke om snyd. Adgangen skal gælde alt fra private filer til korrespondance på sociale medier.

Og det er en fuldstændig overdreven udmelding, lyder det fra Socialdemokratiets uddannelsesordfører, Anette Lind til Netavisen Pio.

”Det er at gå langt over stregen, når ministeren forlanger, at man skal kunne tjekke helt privat indhold på elevernes computere. Man skal huske, at det er under én promille af eleverne, der snyder, så jeg synes, det er at skyde gråspurve med kanoner,” siger uddannelsesordfører Annette Lind (S).

Også Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS) harceler mod forslaget. Jens Philip Yazdani, formand for DGS, skriver på Facebook:

”Det er grotesk! For forslaget er voldsomt indgribende i vores privatliv - og slet, slet ikke proportionelt med formålet om at begrænse snyd.

Det er nemlig kun 1 ud 1000, der ifølge ministeriet egne tal er mistænkt for at have snydt.

Nej, forslaget her lugter langt mere unødvendig frihedsindskrænkelse og kollektiv straf. Endda foretaget af en såkaldt liberal minister...”

Ny regning til den danske stat for Postnords fremtid
I marts 2017 bad den danske del af Postnord sine ejere – den danske og svenske stat – om 2,3 milliarder kroner i kapitaltilførsel for at redde den skrantende forretning. Nu er der nyt, for den svenske indenrigsminister har i dag indkaldt til pressemøde, hvor resultatet af de seneste måneders forhandlinger om en redningsplan indbyrdes mellem ejerne præsenteres.

Ifølge flere medier, indeholder planen en kapitaltilførsel på 1,7 milliarder kroner til Postnord, hvoraf den danske stat står for størstedelen af udgifterne.

Det fremgår dog også, at aftalen indeholde en forståelse af, at den svenske stat står for størstedelen af en eventuel redningsplan, hvis det skulle til, at den svenske del af Postnord skulle komme i problemer.

Danmark bringer 10 medaljer med hjem fra Skills World
Danmark kan tage hjem fra Abu Dhabi med to bronzemedaljer og 8 ”Medaillons of Excellence” efter en vellykket uge 42 med Skills World konkurrence.

Det var kokken Christian Wellendorf og landbrugsmaskinmekanikeren Søren Lykke Døssing som begge opnåede en tredjeplads i deres fag, og dermed kan kalde sig de tredjebedste i verden.

De 8 andre opnåede score høje nok til at blive tildelt en medalje for deres indsats, og de resterende 5 af Danmarks i alt 15 deltagere lå akkurat udenfor point-rammen, der tildelte medaljer.

Samlet har Danmark opnået en 10. plads ud af de 56 lande, der deltog.

LO sender en hilsen og et tillykke til de dygtige faglærte, der repræsenterede Danmark.

Delaftale sikrer næste kvalifikationskamp
Det danske kvindelandshold skal spille kamp tirsdag mod Kroatien. Det er resultatet efter forhandlingsparterne i den verserende konflikt om en ny landsholdsaftale, DBU og Spillerforeningen, i dag kunne præsentere endnu en midlertidig aftale.

Konflikten spidsede fuldstændig til onsdag, hvor DBU overfor det svenske fodboldforbund og UEFA meddelte, at landsholdet ikke kunne stille til start fredag i en VM-kvalifikationskamp mod Sverige. Det er endnu uvist, hvilken konsekvens der kommer af denne afvisning.

Den nye aftale indeholder en udskydelse af flere forhandlinger til efter kampen på tirsdag.

Læs mere på TV2.

Obama er tilbage!
For en kort bemærkning i hvert fald. Den tidligere amerikanske præsident Barack Obama holdt en tale ved et valgkampsarrangement i New Jersey for demokraternes kandidat til guvernørposten i delstaten, Phil Murphy. Og her adresserede han – uden at nævne navne – nogle af de seneste 9 måneders debatter om Donald Trumps præsidentembede.

For den politiske diskurs vi hører nu, kunne lige så vel være et billede på 50’ernes amerikanske samfund. Vi bevæger os den forkerte vej, lød det fra den tidligere præsident.

Men mest af alt brugte han sin taletid på at huske publikummet på, hvor vigtigt det er at bruge sin demokratiske ret til at stemme.

"You cannot complain if you didn't vote; you did not exercise the power the constitution gives us that people fought for," sagde Obama og fortsatte, "This is entirely under your control. If you don't like how things are going, you gotta vote."

Læs mere hos Time.

 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Line Sofie Gluud er student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet