Annonce

Fire oplevelser der formede Mette Frederiksen

Privatskolesagen, dagpengesagaen, selskabsskattelettelser og mødet med ondskaben har gjort Mette Frederiksen til den politiker hun er i dag.
Mette Frederiksen fylder 40 i denne måned og i den anledning har hun givet et længere personligt interview til Berlingske både om hendes privatliv, men også om nogle af de oplevelser der har formet hende politisk, siden hun indtrådte på den politiske scene som folketingsmedlem i 2001.

Privatskolesagen gav nyt perspektiv
Kritikken af Mette Frederiksens beslutning tilbage i 2010 om, at hun valgte at sende datteren på en privatskole, på trods af at hun politisk havde tordnet mod de forældre, der valgte folkeskolen fra, ændrede hendes tilgang til politik, fortæller hun. Det skulle være slut med at være bedrevidende og tro man kan dømme andres valg:

”Det var en syngende lussing om: Lad nu være med at sidde der og forholde dig på distancen til, hvad der er rigtigt for andre mennesker. For det kan man ikke. Der er så mange ting på spil i vores liv, og derfor skal man som politiker ikke tro, man ved bedre. Det lærte jeg på den hårde måde, og jeg er politiker på en anden måde i dag,” siger hun til avisen.

Dagpengene gav hår på brystet
Mette Frederiksen fremhæver diskussionen under Thorning-regeringen om dagpengene og de mange der faldt ud af dagpengesystemet, som en sag, der var med til at udvikle hende. Fordi hun var låst af regeringsgrundlaget og dermed ikke kunne løse problemet, som var hjerteblod for hende, partiet og fagbevægelsen. Alligevel skulle hun loyalt forsvare regeringens linje.

”Det var en manddomsprøve. Men hverken danskerne eller Socialdemokratiet kunne bruge mig som oppositionspolitiker, når jeg sad som beskæftigelsesminister. Man kunne heller ikke bruge mig som oppositionspolitiker, hvis jeg gerne ville være statsminister en dag. Der skal man flytte sig. Det er helt fint at køre på parolerne, når man er ung. Men det skal også stoppe på et tidspunkt,” fortæller hun.

Mødet med ondskaben
Mette Frederiksen fortæller også, at oplevelsernes som justitsminister ændrede hendes tilgang til retspolitikken, hvor hun oplevede at ikke alt kriminalitet kunne forklares med dårlig opvækst og ikke kunne bekæmpes med en bedre tidlig indsats.

”Det satte sig i mig som en frustration over, at alt det, jeg hidtil havde troet på i retspolitikken, ikke bare kan overføres til fremtidens kriminalitet. Vi har en gruppe kriminelle, som har en brutalitet og ligegyldighed, som er meget voldsom. Som ikke vil have den uddannelse, vi tilbyder. Som har valgt kriminaliteten, fordi det er blevet et magtspørgsmål,” fortæller hun.

Mette Frederiksen forklarer, at de stramninger som Socialdemokratiet har lavet af blandt andet udlændingepolitikken og ændringen af retorikken omkring konventionerne, blandt andet bunder i de oplevelser hun havde i Justitsministeriet.

”Jeg er vokset ud af en tradition med stor opbakning til det internationale og til konventionerne. Men der stod jeg pludselig og kunne se, at her beskytter konventionen en mand, der ikke vil danskerne det godt. Og jeg kan ikke beskytte danskerne mod ham. Det er forkert,” siger hun.

Forskellen på Mette og Helle
Mette Frederiksen fortæller også om en af de politiske uenigheder, som hun havde med hendes forgænger på partiformands-posten, Helle Thorning-Schmidt, nemlig omkring selskabsskattelettelserne tilbage i 2013.

Og at der internt i partiet var rygende uenighed om politikken, men at Mette Frederiksen, i kraft af hendes rolle som kronprinsesse, ikke kunne give udtryk for denne uenighed, fordi det ville udstille regeringens uenighed.

”Den balancegang er et lod, man har, når man er kronprins eller kronprinsesse. Den sti, man kan betræde, bliver utroligt smal. Det kræver rigtig meget omtanke at manøvrere i det samtidig med, at man skulle kunne mærke mig. For selvfølgelig er der forskel på Helle Thorning-Schmidt og mig. Det er der i vores lederskab og i vores tolkning af, hvad det vil sige at være socialdemokrat.”

Løftet om en stram udlændingepolitik
Endelig giver Mette Frederiksen et konkret løfte om, at der ikke vil blive lempet på udlændingepolitikken med hende som statsminister, også selvom nogle af hendes eventuelle støttepartier skulle ønske det.

”Vi mener det, vi siger, og mandaternes logik skal have lov til at bestemme. Der er massiv opbakning i den danske befolkning til en stram udlændingepolitik, fordi der er store problemer omkring parallelsamfund, kriminalitet og kvinder, der står uden for arbejdsmarkedet. Jeg ser ingen tegn på, at den opbakning forandrer sig, heller ikke efter næste valg,” siger hun.

Hun hæfter sig ved, at der i øjeblikket er stort flertal i folketinget for den førte udlændingepolitik, som sikrer at løftet ikke forsvinder i et forhandlingslokale. Hun mener, at det er meget demokratisk, at det er den politik, som et flertal af danskerne bakker op om, som gennemføres.

”Det er danskerne, der bestemmer, med hvilken styrke vi kan føre politik på forskellige områder. Og danskerne har talt på udlændingeområdet,” siger hun.

I interviewet fortæller Mette Frederiksen også om en række mere personlige oplevelser som har formet hende, for eksempel da hun første gang blev mor, om da hun blev skilt og om at miste.

Hele interviewet kan læses her.

Og apropos Mette Frederiksen, så har hun dette opslag på Facebook i dag:

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce