Annonce

S-kritik: DF letter topskatten ad bagvejen

DF har været medvirkende til, at regeringens erhvervspakke er blevet endnu mere social skæv end ventet, mener finansordfører Benny Engelbrecht (S).
Med støtte fra Dansk Folkeparti vil de rigeste danskere kunne se frem til et nyt skattefradrag på 120.000 kroner.

Det er blevet muligt efter regeringen, Dansk Folkeparti og de Radikale søndag blev enige om en ny erhvervs- og vækstpakke, der skal styrke det danske erhvervsliv.

Erhvervspakken giver investorer mulighed for et personligt fradrag på helt op til 120.000 kroner, hvis de investerer i nyopstartede virksomheder. Men det er skjulte skattelettelser til de rigeste, mener Benny Engelbrecht, som kalder det for ”uforståeligt”, at Dansk Folkeparti er gået med til aftalen:

”Det synes vi er underligt i Socialdemokratiet, da Dansk Folkeparti jo netop har talt for, at de tiltag, som de vil lave sammen med regeringen, ikke må være topskattelettelser i skjul. Men det er det her jo helt åbenlyst, da det er primært er folk med rigtig mange penge, der har muligheden for at udnytte investorfradraget. Med støtte fra Dansk Folkeparti er erhvervspakken blevet endnu mere social skæv end ventet.”

Investorfradraget er to gange større end forventet
Det er det såkaldte investorfradrag, som skatteordføreren hæfter sig ved, som betyder, at enkeltpersoner kan investere i små- og mellemstore iværksættervirksomheder og herefter trække en del af deres investering fra i skat.

I løbet af forhandlingsforløbet er det gået fra 60.000 og op til 120.000. Det er en ret markant forøgelse i forhold til regeringens udspil.

Investorfradraget giver mulighed for årligt at fradrage investeringer i iværksættervirksomheder for op til 400.000 kroner i årene 2019-2022. Fra 2023 hæves beløbet til 800.000 kroner. Hver 100.000 kroner investeret udløser et skattefradrag på 15.000 kroner. Men hermed bliver muligheden for fradrag endnu større, end hvad regeringen lagde op til i det oprindelige udspil til erhvervspakken – hvor fradragsgrænsen skulle blive på de 400.000 kroner:

”Der er sket det lidt pudsige i forløbet omkring erhvervspakken, at regeringen spillede ud, at der skulle være et fradrag på op til 60.000 kroner. Men i løbet af forhandlingsforløbet er det gået fra 60.000 og op til 120.000. Det er en ret markant forøgelse i forhold til regeringens udspil,” siger Benny Engelbrecht.

Kan ikke genfinde Thulesen Dahls hårdfaste udtalelser
DF’s forhandler Dennis Flydtkjær afviser dog Benny Engelbrechts anklage:

”Man skal selv sætte hånden på kogepladen og løbe en risiko for at få fradraget. Nogle virksomheder går desværre ned. Derfor er det en anden præmis, end bare at give et skattefradrag,” siger han til BT.

Jeg kan slet ikke genfinde de hårdfaste udtalelser, som er kommet fra Thulesen Dahl, inden man gik til forhandlingerne.

Men til det svarer Benny Engelbrecht, at ”der er mange steder i verden, hvor folk løber risici for at tjene penge. Det gør man så også her, men jeg synes, det er meget, at man fra DF’s side ligefrem har krævet, at de mennesker, der får 60.000 kroner i fradrag, skal have endnu mere. Jeg kan slet ikke genfinde de hårdfaste udtalelser, som er kommet fra Thulesen Dahl, inden man gik til forhandlingerne.”

Det havde nok været klogere, hvis S havde siddet med ved det forhandlingsbord, for så havde vi forhåbentligt fået begrænset omfanget af det her fradrag.

Finansordføreren kalder hele forløbet et godt eksempel på, hvad der sker, når DF får lov til at sidde og forhandle alene med regeringen og de radikale:

”Det havde nok været klogere, hvis S havde siddet med ved det forhandlingsbord, for så havde vi forhåbentligt fået begrænset omfanget af det her fradrag. Det var et af de ønsker, som S havde med til forhandlingerne, men vi blev desværre kastet ud af døren, da vi ikke ville være med til at spare på dagpengene.”

 

 


Flere artikler om emnet

Annonce