Annonce

Efter kommunalvalgssejr: stor fremgang for S

Kommunalvalgssejren kan have været medvirkende til ny markant fremgang i opbakningen til Socialdemokratiet, der i ny måling står til 30,7 procent.
I en ny måling fra Greens analyseinstitut lavet for Børsen, kan Socialdemokratiet glæde sig over en markant fremgang.

Hvis der var valg i dag, ville partiet, ifølge meningsmålingen, kunne se frem til 30,7 procent af stemmerne. Det er en fremgang på fire procentpoint siden den seneste Greens måling, der blev lavet i slutningen af oktober, og en fremgang på 4,3 procentpoint i forhold til folketingsvalget i 2015.

Stærk kommunal og regional indsats
Fremgangen kan ses i lyset af den stærke, socialdemokratiske fremgang ved kommunal- og regionsvalget, hvor partiet samlet gik 3 procentpoint frem, og satte sig på 46 borgmesterposter – en fremgang på 13 borgmesterposter fra 2013.

Målingen giver en samlet rød blok 53,3 procent af stemmerne. Her trækker Socialdemokratiet dog læsset, da både Enhedslisten, SF og Alternativet går tilbage fra seneste måling.

Også Dansk Folkeparti oplever en tilbagegang på 2 procentpoint, fra 16,5 procent til 14,5 procent. De ligger dermed markant efter valgresultatet i 2015 på 21,1 procent.

Modsat oplever Venstre en fremgang på knapt 2 procentpoint, fra 17,9 til 19,7, hvilket returnerer dem til valgresultatet på 19,5 i 2015.

Omregnet til mandater så ligger Socialdemokratiet til 55 mandater, hvilket er en fremgang på syv i forhold til valget for to år siden, og den røde blok står til at få 95 mandater, mens de borgerlige står til 80. Der er desuden de nordatlantiske mandater, som ved sidste valg også alle gik til de røde partier.

Den gode måling har selvfølgelig vakt begejstring hos socialdemokrater, her fra Rasmus Horn Langhoff:

Og Peter Hummelgaard, som hylder målingen, der ifølge flere medier er den bedste måling i 10 år:

Line Sofie Gluud er student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet