Annonce

Finanslovschok: Ingen nye penge til Fregatten Jylland

Der er til gengæld nye penge til flyhangar, østersturisme og skoleskak på årets finanslov.
Mens medierne stadig svælger i dramaet om, hvorvidt Liberal Alliance vil stemme for finanslovsaftalen, eller om Dansk Folkeparti i sidste øjeblik alligevel lægger stemmer til nye skattelettelser, så har der været alt for lidt fokus på en række nye tiltag, der er med i finansloven for 2018.

Der er tradition for, at partierne i forbindelse med finansloven øremærker små beløb til en række meget specifikke (og ofte meget lokale) tiltag, der i og for sig kan være udemærkede og sympatiske, men som samtidig tager sig lidt aparte ud mellem de milliarder af kroner, der kastes rundt til sundhed, ældrepleje og skattelettelser.

Fregatten Jylland har flere gange haft status som netop sådan et tiltag. I år er der imidlertid ingen nye penge til den gamle skruefregat i Ebeltoft, men Fregatten Jylland kan dog glæde sig over, at museet med finansloven fra 2015 fik tildelt en fireårig bevilling på i alt ni millioner kroner.

I stedet er en række nye tiltag med, og Netavisen Pio bringer her en oversigt over nogle af tiltagene:

1. Retskrivningsordbogen
Regeringen og Dansk Folkeparti er blevet enige om at tilføre en halv million kroner om året til at sikre ”fri adgang til sprogdata fra Dansk Sprognævn.” Så nu kan du i fremtiden sikkert slå endnu flere ord op på Dansk Sprognævns hjemmeside.

2. Flyhangaren i Soldaterskoven ved Tønder
Der ydes et tilskud på tre millioner kroner til at renovere flyhangaren i Soldaterskoven ved Tønder. Tønder hørte under Første Verdenskrig til Tyskland, og hangaren var under en del af en større tysk luftbase med blandt andet luftskibe, de såkaldte Zeppelinere.

3. Kaj Munk Forskningscentret
Der var stor vrede i borgerlige kredse over, at præsten Kaj Munk ikke var en del af DR-serien ”Historien om Danmark. Om det er årsagen til, at Kaj Munk Forskningscentret nu kommer på finansloven tør vi ikke sige, men i hvert fald modtager centret otte millioner kroner frem mod 2023.

4. Middelaldercentret Nykøbing Falster
Det er måske ikke alle som ved det, men ved Nykøbing Falster ligger et middelaldercenter, hvor man kan besøge en middelalderby, opleve ridderturneringer og se blider blive skudt af. Centret får halvanden millioner kroner årligt for at ”styrke kendskabet til middelalderen i Danmark”.

[read-also]

5. Vikingeskibsmuseet i Roskilde
Et tredje museum, der kan se frem til støtte, er Vikingeskibsmuseet i Roskilde. Museet har i dag til huse i en fredet bygning, men bygningen, der ligger ud til Roskilde Fjord, har store problemer med at holde fugt ude og har vist sig meget sårbar over for de oversvømmelser, der flere gange har ramt området. Derfor får museet fem millioner kroner i både 2018 og 2019 til at ”undersøge mulighederne for at sikre vikingeskibene mest hensigtsmæssigt.”

6. Østersklækkeri på Nykøbing Mors
Det er ikke kun Nykøbing Falster der får tilskud, Nykøving Mors vil også være med. Her er det ikke et middelaldercenter, men derimod et østersklækkeri som får tilskud til ”etablering af et storskalaprojekt til dyrkning af limfjordsøsters i Nykøbing Mors.” Faktisk hele 7,5 millioner kroner de næste fire år.

7. Modtagecenter til østersturisme
Og nu vi er ved Morsø og østers, så er skaldyrsturisme jo faktisk ret stort omkring Limfjorden, hvor folk rejser til at for at opleve de store mængder skaldyr omkring fjorden. Og nu får Morsø Kommune støtte til at oprette et modtagelsescenter for turisterne. I alt 19 millioner kroner frem til 2021.

8. Kattegatcenteret, Grenå
Kattegatcentret i Grenå huser blandt andet hajer og markedsfører sig selv under sloganet ”Bliv bidt af havet!” Nu får centreret endnu flere penge at sætte tænderne i, idet tilskuddet forhøjes med to millioner kroner om året frem til 2021.

9. Øresundsakvariet i Helsingør
Også akvariet i Helsingør får flere penge med finansloven. Her kan man få et indblik i dyrelivet i Øresund. Og også her afsættes to millioner kroner årligt i perioden frem til 2021.

10. Dansk Skoleskak
Foreningen Dansk Skoleskak får med finansloven to millioner kroner årligt de næste fire år. Dansk Skoleskak arbejder blandt andet med at udbrede brugen af skak i skolernes undervisning for at ”styrke elevernes faglige og sociale udvikling”.

11. Dyrevelfærdspulje til foreninger
Der skal ydes særskilt statsstøtte til foreninger der arbejder med dyrevelfærd, mener partierne bag finansloven, som afsætter penge i både 2018 og 2019 til en pulje, som foreningerne kan søge penge fra til arbejdet med dyrevelfærd.

12. Dyrenes vagtcentral
Også dyr i nød tilgodeses med finanslovsaftalen. Dyrenes Vagtcentral, som drives af Dyrenes Beskyttelse (og som kan kontaktes på 1812) besvarer ifølge foreningens hjemmeside dagligt 300 opkald om nødstedte dyr. Nu får Dyrenes Vagtcentral yderligere fire millioner kroner i 2018, så centralen ”i højere grad [kan] være rustet til at kunne reagere på henvendelser og give den nødvendige hjælp til nødlidende og udsatte dyr.”


Flere artikler om emnet