Annonce

Jeppe Kofod: Skattekonkurrencen risikerer at ødelægge vore samfund

I morgen bliver det afgjort, om en længe ventet rapport om skatteunddragelse vil blive stemt igennem i Europa-Parlamentet.
”Vi er blevet fanget i et sygt ræs mod bunden,” siger Jeppe Kofod om skatteområdet i Europa, som en række afsløringer har vist, er mere hullet, end de fleste har haft fantasi til at forestille sig. Han sammenligner alvorsgraden af skatteunddragelse med klimaforandringer, da ”det er et område, der truer med at ødelægge vores samfund.”

I kølvandet på den næstsidste store lækagesag, Panama Papers, der i 2016 illustrerede omfanget af skatteunddragelse, blev der nedsat en komité i Europa-Parlamentet, PANA komitéen. Efter måneders arbejde fremsætter komitéen nu en rapport med mere end 200 anbefalinger til politiske tiltag på skatteområdet, som Europa-Parlamentets medlemmer vil stemme om i morgen.

Lande laver sweetheart-deals med multinationale firmaer
”Vores konklusioner er klare. Vi har set at EU-lovgivningen ikke er blevet tilstrækkeligt implementeret i medlemslandene eller håndhævet af Kommissionen. Det gælder blandt andet hvidvaskningsdirektivet. Vi har set, at kommissionen mangler ressourcer på området, vi har set, at medlemslande udsteder gyldne visa til de ultrarige og ikke udviser den rettidige omhu, som de burde. Vi har set, at medlemslande indgår ’sweetheart-deals’ med store multinationale firmaer som Apple, Nike, Starbucks og Ikea,” sagde Jeppe Kofod blandt andet til en debat i Europa-Parlamentet i Strasbourg i dag, hvor PANA-komiteens arbejde blev diskuteret forud for afstemningen i morgen.

Rapporten indeholder 212 anbefalinger til de to andre primære EU-institutioner; Rådet og Kommissionen.

I rapporten opfordres der blandt andet til, at man redefinerer hele den europæiske beskatningsmodel, med henblik på at begrænse den unfair skattekonkurrence lande imellem. Man opfordrer også Kommissionen og medlemslande til at blive proaktive og ikke længere at vente på medieafsløringer, før man tager området seriøst.

Et udkast til rapportens anbefalinger kan læses her.

Konfrontation var ventet
Til debatten i dag mødte komiteens arbejde opbakning fra et bredt politisk spektrum, og det forventes ligeledes, at rapporten vil blive stemt igennem på plenarforsamlingen i morgen. Der er fremsat en lang række ændringsforslag til rapporten, som flere europa-parlamentarikere frygter vil udvande rapportens slagkraftighed.

På det område er Jeppe Kofod dog rimelig tryg: ”Jeg vidste, at der ville komme en konfrontation. Jeg har det sådan ’lad os få det ud i det åbne, når der er uenigheder’. Det er der. For eksempel vil vi som socialdemokrater i Europa have en minimumsbeskatning på selskabsbeskatningen i Europa, det vil nogle af de borgerlige ikke. Vi vil ønsker, at man også skal kunne ’name and shame’ blandt de europæiske lande, der agerer skattely – Malta Luxembourg, Irland og Holland, det vil nogle af de borgerlige ikke. Det skal vi så stemme om i morgen.”


Flere artikler om emnet