Podcast: Vi deler borgerne i a- og b-hold

Hvad kan vi gøre, for at få flere til at vælge en karriere i det offentlige til, når vi i fremtiden står til at mangle arbejdskraft i det offentlige?
I denne uges Pio Podcast diskuterer Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening, Helena Mikkelsen, der er forbundssekretær i fagforbundet FOA og Herlevs socialdemokratiske borgmester Thomas Gyldal Petersen udfordringen med at rekruttere medarbejdere til den offentlige sektor.

For hvad kan man gøre ved, at der i de kommende år kommer til at mangle folk i den offentlige sektor. Hvor stor er udfordringen og hvad kan politikkerne gøre for at gøre det mere attraktivt, at vælge et job som lærer eller social- og sundhedsassistent?

Prognoser viser, at der kommer til at mangle hænder i den offentlige sektor i løbet af de næste 10 år. Den demografiske udvikling gør, at der i år 2026 kommer til at mangle 48 procent af det samlede behov for medarbejdere inden for det område fagforeningen FOA dækker, og lærerne er allerede blevet beskåret med 15 procent. Men hvor efterlader det os som samfund? Hvad skal og kan vi gøre for at gøre disse jobs mere attraktive for de unge?

Og så er det kun dem med penge på bogen eller som råber højest, der får en værdi pleje

At slække på serviceniveauet skaber ulighed
Når vi kommer til at mangle så stor en del af medarbejderne, kommer det til at gå udover både borgere og personale, frygter Helena Mikkelsen

Allerede nu ser man, at der kommer brugerbetaling på nogle ydelser i ældreplejen. Når man på den måde slækker på serviceniveauet, er det ulighedsskabende:

”Vi har altså også borgere, som ikke har samme indkomst, så vi kommer til at skabe a-hold og b-hold, og afstanden mellem disse grupper bliver endnu større end den i forvejen er. Og så er det kun dem med penge på bogen eller som råber højest, der får en værdi pleje,” lyder hendes vurdering

Hvis vi vil have en attraktiv folkeskole, som er en grundsten i det danske samfund, så skal vi også kunne levere den gode undervisning

Også indenfor folkeskolerne bliver niveauet sænket: ”Vi har jo kommuner, hvor 20 procent af dem, der underviser eleverne, ikke har den uddannelse, som er foreskrevet i folkeskoleloven” beretter Anders Bondo Christensen.

Det er vigtigt også at se folkeskolen som et konkurrencepunkt med fri- og privatskoler. ”Hvis vi vil have en attraktiv folkeskole, som er en grundsten i det danske samfund, så skal vi også kunne levere den gode undervisning – ellers vælger forældrene en anden skole” lyder det fra Anders Bondo Christensen.

Det arbejde er så meningsgivende, og det skal vi selvfølgelig sørge for at sætte en ramme omkring

Det meningsfulde arbejde
Det er nødvendigt, at vi (ansatte i det offentlige, red.) får den gode fortælling om det meningsfulde arbejde frem”, siger Thomas Gyldal Petersen.

”Det meningsgivende arbejde, som jo ikke findes noget bedre sted end i den offentlige sektor; arbejdet med mennesker, lære børn at læse, give børn evner til at finde deres vej i livet og arbejdet med ældre og omsorg. Det arbejde er så meningsgivende, og det skal vi selvfølgelig sørge for at sætte en ramme omkring.”

Derudover er det også vigtigt at der er de rigtige rammer i kommunerne, for at man har lyst til at vælge den vej i livet. ”De unge mennesker, som skal vælge vej i livet, skal næsten ikke kunne lade være med at interesseret sig for det”, siger han.

 

'Fagligt' er sponsoreret af Dansk Metal og HK Danmark. Jens Jonatan Steen er vært på podcasten, som kan høres på Soundcloud, www.piopio.dk og iTunes.

 

Medlem af Frit Forum og psykologistuderende


Flere artikler om emnet

Annonce