Annonce

Hormonforstyrrende sprøjtemidler kan ende i drikkevandet

Ny undersøgelse viser, at rester fra godkendt svampebekæmpelsesmiddel kan sive ned til drikkevandet. En meget alvorlig sag, siger Chr. Rabjerg Madsen.
En ny rapport slår i denne uge fast, at rester fra nogle af de sprøjtemidler, som landbruget bruger til at bekæmpe svampesygdomme i korn, kan sive ned til grundvandet.

”Det er en meget alvorlig sag, fordi det drejer sig om godkendte produkter, som altså fortsat benyttes i meget udbredt grad i landbruget,” siger miljøordfører Christian Rabjerg Madsen (S), som vil tage sagen op med miljøministeren.

Over grænseværdien
Det er det potentielt hormonforstyrrende stof 1,2,4-triazol, som forskerne har fundet på deres testmarker - på én ud af seks testmarker endda markant over den tilladte grænseværdi.

Fundene er særligt opsigtsvækkende, fordi vandværkerne ikke tester for stoffet i drikkevandet i dag.

”De stoffer, som er blevet fundet på testmarkerne, det er hormonforstyrrende stoffer, som både kan give kræftsygdomme og skader på ufødte fostre, så det er en alvorlig sag, at et pesticid udvaskes i drikkevandet,” siger Christian Rabjerg Madsen. Han understreger, at han nu vil tage sagen op i den kreds af partier, som er med i pesticidstrategien – det vil sige alle Folketingets partier, undtagen Alternativet og Enhedslisten.

”Nu ved vi, at der bliver udvasket på en testmark. Nu skal vi finde ud af, om det samme er tilfældet ude i virkeligheden. Jeg vil selvfølgelig sikre mig, at når vi får sådanne oplysninger på en testmark, så skal vi handle på det,” siger han.

Urenset drikkevand stiller store krav
Over sommeren blev der flere gange konstateret problemer med rester af sprøjtegifte i det danske drikkevand – det gælder både ”fortidens synder”, altså giftstoffer som ikke længere er tilladte at anvende, men også godkendte kemikalier, som fortsat anvendes i landbruget.

Christian Rabjerg Madsen, mener dog ikke, at vi har et generelt problem med kvaliteten af drikkevandet i Danmark.

”Vi har nogle af de strammeste regler på drikkevandsområdet, fordi vi, som et af de eneste lande i verden, drikker vores grundvand urenset. Hvis man skal det, skal man stille store krav til, hvilke sprøjtemidler man skal bruge, og hvor meget man må bruge,” fortæller Christian Rabjerg Madsen understreger, at det kræver en ”ekstrem opmærksomhed” og ”parathed til at skride ind, hvis vi der er overskridelser.”

Sag i Egedal giver grund til optimisme
I denne uge har Miljø- og Fødevareklagenævnet truffet afgørelse i en sag i Egedal Kommune - en afgørelse, som bør give anledning til en vis optimisme på drikkevandets vegne, mener miljøordføreren.

Sidste år besluttede man i Egedal kommune at forbyde ni landmænd og tre haveejere at sprøjte på deres egen grund, som lå tæt på drikkevandsboringer. Landmændene klagede efterfølgende til Miljø- og Fødevareklagenævnet, da de ikke mente, at kommunens vurdering var fagligt funderet.

Et flertal af nævnets medlemmer vurderede imidlertid, at kommunens forbud var berettiget. Her lagde man vægt på, at det i Danmark er et princip, at drikkevandsforsyningen skal baseres på rent grundvand, som, efter en simpel vandbehandling bestående af iltning og filtrering, kan anvendes til drikkevand."

Christian Rabjerg Madsen forklarer, at der på tværs af landet er utrolig stor forskel på jordtyper, og at det derfor er vigtigt, at man på lokalplan kan regulere yderligere, hvis det er nødvendigt for at sikre drikkevandet.

”Dommen viser, at vi kan have dobbeltbeskyttelsen; altså den stramme regulering på landsplan og så, at man på lokalplan kan tage ekstra hensyn, hvis der er faglige argumenter for det.”


Flere artikler om emnet