Løkkes genbrugstale

Analyse: Der var de gamle travere der dominerede, da Lars Løkke mandag aften holdt sin nytårstale til danskerne.
Det var en gammel kending, der dominerede statsminister Lars Løkke Rasmussens nytårstale mandag aften. Mens skattepolitikken og snakken om nye store reformer blev pakket bekvemt til side på et par linjer, var det indsatsen mod ghettoer og parallelsamfund, som fyldte op i Løkkes tale.

Statsministeren slog blandt andet fast, at ”Rundt om i landet er der parallelsamfund. Mange mennesker med de samme problemer er klumpet sammen. Det skaber en negativ spiral. En modkultur. Hvor man ikke tager ansvar, ikke deltager, ikke bruger de muligheder, vi har i Danmark – men stiller sig uden for.  Der er slået huller i Danmarkskortet. Det bekymrer mig dybt.”

Nytårstaler indeholder sjældent de store politiske nyheder, og det gjorde aftenens tale heller ikke. Løkke har flere gange før lanceret et opgør med ghettoer og parallelsamfund, og faktisk lovede han tilbage i oktober, at der allerede på nuværende tidspunkt ville ligge et udspil klar med konkrete initiativer mod parallelsamfund og ghettoer.

Kun fire linjer om skatteslagsmål
Skatteområdet har været de sidste to års helt store politiske diskussion, som i flere omgange har været tæt på at koste Løkkes regering livet. Løkke kom bemærkelsesværdigt kort omkring skattepolitikken, som faktisk kun fyldte fire linjer. Det var tydeligvis ikke her, at statsministeren ønskede fokus. Løkke konstaterede, at

”Regeringen [vil] i det nye år genoptage forhandlinger om endnu en reform. Om skat. Så særligt de med de mindste lønninger, men også danskere med almindelige lønninger, kan få lidt mere luft i familiens budget. Så det bedre kan betale sig at arbejde. Så det bedre kan betale sig at spare op til pension. Og så opsvinget ikke taber pusten, fordi vi løber tør for arbejdskraft.”

I modsætning til hvad tilfældet var på sit pressemøde kort før jul, så talte Løkke ikke om en ”ambitiøs reform”, kun om en ”reform”.

Og faktisk var det mest bemærkelsesværdige, at Løkke fastholdt, at en skattereform skal bidrage til at imødekomme den mangel på arbejdskraft, som regeringen selv forventer de kommende år. Det skyldes, at den reform, regeringen fremlagde tilbage i august, havde en meget beskeden effekt i forhold til at øge arbejdsudbuddet. Kun omkring 3.000 personer ekstra vil stå til rådighed for arbejdsmarkedet i 2020 som følge af reformen. Til sammenligning ventes beskæftigelsen at stige med 56.000 personer de næste to år. Skattereformen gør altså ikke meget fra eller til.

Og kort før jul meddelte Løkke, at reformens vigtigste instrument i forhold til at øge arbejdsudbuddet, afskaffelsen af loftet over beskæftigelsesfradraget, er taget af bordet efter modstand fra Dansk Folkeparti. Dermed ser en skattereform – hvis den kommer – ud til at få yderst beskeden effekt på arbejdsudbuddet de kommende år.

Løkke i 2010: Ghettoer skal rives ned
I stedet brugte Løkke som nævnt størstedelen af talen på at tale om ghettoer. Her var der ikke meget nyt under solen. Faktisk har det været et tema i de flere af Løkkes taler ved Folketingets åbning. De er således mindre end tre måneder siden, at Løkke fra Folketingets talerstol bekendtgjorde, at ”Regeringen vil derfor ved årets udgang komme med konkrete forslag til, hvordan vi langt mere målrettet kan sætte ind over for parallelsamfund.”

I dag skubbede Løkke så målstregen en smule, da han sagde, at ”Regeringen vil præsentere et udspil mod parallelsamfund i starten af det nye år.”

Også når det kommer til de få konkrete tiltag, Løkke kom ind på i talen, var der tale om genbrug. I dag lød det fra Løkke, at ghettoerne kunne bekæmpes ved at ”bryde betonen op. Rive bygninger ned. Sprede indbyggerne og genhuse dem i forskellige områder.”

Det budskab er ikke så nyt, som statsministeren forsøger at give indtryk af. Ved Folketingets åbning i 2010 sagde Løkke eksempelvis, at ”Vi skal turde sige, at nogle boligblokke skal rives ned. Det vil regeringen afsætte en halv milliard kroner til. Vi skal have ghettoen tilbage til samfundet.”

Intet om uddannelse og klima
I det hele taget fyldte ghettoer og parallelsamfund så meget, at der var en lang række emner, som slet ikke blev omtalt. Det gjaldt blandt andet klimaet, som Løkke ellers tidligere har brystet sig af, blandt andet ved at have været med til at tage initiativ til klimaalliancen P4G.

Det gjaldt uddannelsesområdet, herunder erhvervsskolerne, hvor der netop er vedtaget nye store besparelser. Sygehuse og ældre blev kun nævnt meget flygtigt. Og endelig Matador-referencerne, som i år var helt udeladt efter ellers at have fået en ordentlig tur sidste år.

 


Flere artikler om emnet

Annonce