Annonce

Vismænd: Social marginalisering kan true velfærden

Ufaglærte glider stadig længere væk fra arbejdsmarkedet, og det kan svække finansieringen af velfærdssamfundet, advarer Vismændene.
Det er ikke topskatten, selskabsskatten eller pensionsalderen, som udgør den væsentligste trussel mod vores samfundsmodel. Derimod kan stigende sociale marginalisering undergrave finansieringen af velfærdsstaten, fordi stadig flere bliver skubbet for langt fra arbejdsmarkedet. Sådan lyder det i dag fra Det Økonomiske Råd (Vismændene), som i et indlæg gør status over de største udfordringer i dansk økonomi.

For mens dansk økonomi på de overordnede parametre klarer sig godt, og de offentlige finanser på lang sigt er solide, så kan den sociale marginalisering vise sig at være en bombe under økonomien. Vismændene advarer om, at hvis det ikke lykkes at få flere ufaglærte med i arbejdsfællesskabet, så kan det gå ud over den langsigtede finansiering af vores velfærdssamfund. Især mange ufaglærte står på kanten af arbejdsmarkedet, og udviklingen går den forkerte vej, skriver Vismændene:

”Der [er] meget, som peger på, at de sociale udfordringer er stigende. Uligheden og antallet af fattige og hjemløse stiger. I en rapport fra sidste år viste vi, hvordan ufaglærte voksne glider stadigt længere væk fra arbejdsmarkedet; beskæftigelsesgraden falder, og andelen på offentlig forsørgelse stiger.”

Dermed kan hele fundamentet for de langsigtede økonomiske prognoser skride, og dermed kan det nuværende indtryk af, at der er styr på de offentlige finanser, hurtigt ændre sig, advarer Vismændene.

Overophedning og produktivitet
Udover risikoen for social marginalisering peger vismændene også på to andre hovedudfordringer for dansk økonomi.

For det første er der risiko for, at boligmarkedet og arbejdsmarkedet overophedes, sådan som det skete under Anders Fogh Rasmussens regering i nullerne. Vismændene mener imidlertid, at vi står væsentligt bedre rustet denne gang, blandt andet fordi der allerede er gennemført en række reformer, der øger udbuddet af arbejdskraft, fordi reguleringen af bankerne er blevet strammet op, og fordi skattestoppet på boliger er blevet afskaffet.

Vismændene peger desuden på, at de gode konjunkturer gør det oplagt at arbejde for, at ”få flere ufaglærte danskere og indvandrere i beskæftigelse, som det også skete i 00erne.” Vismændene peger også på, at højtuddannet udenlandsk arbejdskraft kan afhjælpe problemerne i de brancher, hvor virksomhederne ikke kan finde tilstrækkelig arbejdskraft herhjemme.

For det andet peger Vismændene på, at væksten i produktiviteten i Danmark i en årrække har været meget lav. Det er en udvikling, som Danmark deler med de fleste lande i den vestlige verden. Men det er alligevel bekymrende, mener Vismændene, som ønsker mere konkurrence:

”Derfor bør man kritisk gennemgå offentlig regulering, der begrænser konkurrencen på det private marked. Og den offentlige sektor selv bør så vidt muligt udsættes for konkurrence gennem eksempelvis udlicitering og øget brug af benchmarking.”, skriver Vismændene.


Flere artikler om emnet

Annonce