Annonce

Trods kritik: Samuelsen vil blive som formand

Liberal Alliances partileder beklager og undskylder til baglandet, men vil fortsætte som partileder.
Forløbet omkring skatteforhandlingerne og finanslovsaftalen har nu fået flere navngivne lokalformænd i Liberal Alliance til at kræve formandens afgang og/eller partiet til at trække sig ud af regeringen.

”Det er en katastrofe. Ganske enkelt. Mere er der ikke at sige. Jeg ser det som et stort nederlag. Troværdigheden er helt væk,” siger formand John Dalgaard fra partiets lokalforening i Lejre til Jyllands-Posten.

Han bakkes op af Trine Søe, der er formand for lokalforeningen i Dragør.

”Man ender med at være taberne hver gang. Det er ikke nok til at tilfredsstille det liberale bagland. I hvert fald ikke i vores lokalforening. Her er der allerede en tre-fire bestyrelsesmedlemmer, der har reageret på det. Jeg har endda nogen, der ønsker at forlade partiet på baggrund af det her. Det var dråben for dem,” siger hun.

Laveste tilslutning i syv år
Det er ikke kun lokale bestyrelsesmedlemmer, der falder fra. Det i høj grad også vælgerne, der vender Liberal Alliance ryggen. Hvis der var valg i morgen, ville Liberal Alliance indkassere en gedigen vælgerlussing, viser en ny meningsmåling.

I en ny måling, YouGov har foretaget for MX, at Anders Samuelsen og hans partifæller står til at få blot 3,8 procent af stemmerne – det er den laveste tilslutning til partiet i en YouGov-måling siden april 2010, hvor man netop havde indledt et comeback efter stifter Naser Khaders exit.

Hele målingen kan ses her.

Undskylder på Facebook
Men indtil videre fortsætter både formanden og partiet, selv om Anders Samuelsen indrømmer, at der er begået "procesfejl", og ansvaret for disse 100 procent er hans. Det skriver han i et længere opslag på Facebook, hvor han med store bogstaver, siger UNDSKYLD.

”Der har været skrevet og sagt rigtig meget i de seneste uger om finanslov, om skatteforhandlinger og om udlændingepolitikken. Og der har været sagt og skrevet meget om mig, Liberal Alliance, vores position, vores synspunkter, om vi er vindere eller tabere, om vi skal sidde i regering eller ej,” skriver han og fortsætter:

”UNDSKYLD! Det er 100% og ene og alene mit ansvar. Jeg tager tævene og de er fortjente. Kritikken er 100% i orden.

Det har ganske enkelt ikke været værdigt - og jeg beklager dybt overfor jer alle. Uden forbehold. Jeg bøjer nakken. Jeg har fejlet. ”

Undskyldningen fra Anders Samuelsen kommer blot nogle dage efter, at han på et pressemøde pure nægtede at anerkende, at der var tale om et nederlag for partiet.

Vi må videre
Anders Samuelsen tager ikke umiddelbart nogle konsekvenser af undskyldningen og bedyrer, at han med fuld opbakning fra folketingsgruppen, fortsætter som partileder og udenrigsminister som hidtil:

”Jeg har noteret mig, at der er en tre stykker, der har lagt navn til, at de synes, at der skal en ny leder til,” siger Anders Samuelsen til Ritzau, med henvisning til de tre kredsformænd, der mente, at det var tid til forandring.

”Det er ikke det, der er spørgsmålet. Det relevante spørgsmål er, hvordan vi kommer videre, siger han til nyhedsbureauet.

50-årige Anders Samuelsen har været formand for Liberal Alliance siden januar 2009. De ni år gør, at han dermed er den partileder i folketinget, der har siddet længst tid.

 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet