Annonce

Skal P3, P4, DR3, DRK, Ultra og Ramasjang lukkes?

Både regeringen og Dansk Folkeparti skylder svar på, hvilke konsekvenser deres nedskæringsforslag skal have for DR?
Det har længe været velkendt, at både regeringen og Dansk Folkeparti vil skære voldsomt i DR. Ifølge regeringsgrundlaget skal der ske en ”fokusering af DR”, mens Dansk Folkeparti længe har talt for nedskæring på 25 procent af DR’s budget.

Det har længe været kendt, at både regeringen og Dansk Folkeparti vil skære voldsomt i DR

Med de snarlige forhandlinger om et nyt medieforlig er der dog behov for, at debatten om fremtidens DR begynder at tager afsæt i fakta. Og her må man blot konstatere, at både regeringen og Dansk Folkeparti skylder svar på, hvilket indhold DR skal lave mindre af, hvis de foreslåede nedskæringer skal gennemføres.

Behovet for svar er kun blevet større efter, at Kulturministeriet har offentliggjort en analyse af DR’s økonomi og aktiviteter foretaget af blandt andre konsulentfirmaerne KMPG og Struense & Co.

Kun 5 procent af DR er udenlandsk indhold
Analysen slår fast, at DR i dag bruger størstedelen af sit budget, nemlig 3,2 milliarder kroner, på at producere indhold. Og heraf bruges omkring 5 procent, svarende 150 millioner kroner, på udenlandsk indhold.

Tilbage står dermed, at nedskæringer på DR vil betyde mindre public service-indhold til danskerne

Samtidig viser analysen, at en udlægning af for eksempel DR’s dramaafdeling eller DR Koncerthuset samt kor og orkestre vil være dyrere for DR end at beholde dem.

Tilbage står dermed, at nedskæringer på DR vil betyde mindre public service-indhold til danskerne. Hvis man skærer 25 procent af DR’s budget, svarer det til 920 millioner kroner. Spørgsmålet er derfor, hvad der i så fald skal være mindre af?

I debatten har Dansk Folkeparti foreslået udbud, lukning eller sammenlægning af DR3, P3, DR Ultra og P7 Mix. Kulturministeriets analyse viser dog, at hvis man udskiller DR3, P3, DR Ultra og P7 Mix fra DR, vil det kun betyde en besparelse på 360 millioner kroner.

Der er langt fra 150 til 920 millioner
Der er med andre ord langt til de 920 millioner kroner. Så hvad er det, der ellers skal lukkes? Er det Ramasjang, der leverer godt fjernsyn til børn til stor glæde for både de små og deres forældre? Eller er det P4, som rigtige mange danskere lytter til hver eneste dag?

Der er med andre ord langt til de 920 millioner kroner. Så hvad er det, der ellers skal lukkes?

Kulturministeriets analyse viser tydeligt, at noget af det indhold, DR leverer i dag, forsvinder, hvis der skal spares 25 procent. Men om det er nyheder, drama, dokumentarer, kultur- og historieformidling eller indhold til børn og unge, vil hverken regeringen eller Dansk Folkeparti ud med.

Samtidig ved vi fortsat ikke om regeringens skatteforhandlinger (i en nu mindre størrelsesorden end regeringen havde håbet på) med DF medfører tab på 500 millioner kroner til public service-medierne til fordel for skattelettelser. En sådan beslutning være et kæmpesvigt af danske medier og dansk kultur og sprog.

DR er et flagskib for kvalitet og lige adgang
Forhandlingerne om det kommende medieforlig finder sted i en afgørende tid, hvor udenlandske medier fylder mere og mere i det danske medieforbrug. Vores public service-medier med DR som flagskib spiller her en afgørende rolle i forhold til at sikre godt og bredt dansk medieindhold, der med fri og lige adgang styrker dansk kultur og sprog.

Både regeringen og Dansk Folkeparti skylder svar på, hvilke konsekvenser deres nedskæringsforslag skal have for DR.

Socialdemokratiet er åbne overfor at omprioritere midler fra DR til andre formål – blandt andet en større public service-pulje. Men en besparelse på 25 procent er en helt uacceptabel og urimelig svækkelse af DR.

Det er helt afgørende, at debatten om fremtidens public service og DR foregår på et faktuelt grundlagt. Og her skylder både regeringen og Dansk Folkeparti svar på, hvilke konsekvenser deres nedskæringsforslag skal have for DR.

 

Mogens Jensen, kultur,-og medieordfører for Socialdemokratiet

Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Medlem af Folketinget og næstformand for Socialdemokratiet. Kultur-medie og idrætsordfører. Tidligere konsulent i LO.


Flere artikler om emnet