Fogh skal bistå russisk bankmand med blakket ry

Den lettiske bank Norvik Banka får Anders Fogh ind i et rådgivende organ. Her skal han sidde med en russisk investor mistænkt for hvidvask.
Tidligere statsminister og NATO-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen er netop blevet valgt som næstformand for rådet for den lettiske bank AS Norvik Banka. Her skal han sidde sammen med den russiske forretningsmand Gregorij Guselnikov. Det oplyser det lettiske statsmedie LSM. Fogh siger i en udtalelse, at han er “glad for at gå ind i AS Norvik Bankas råd og for at forny mine mangeårige og stærke bånd til Letland”. Rådets opgave er at føre kontrol med ledelsen og at godkende bankens forretningsstrategi og andre centrale dokumenter, oplyser banken til LSM.

Guselnikov, der er formand for dette råd i banken, ejer omkring 84 procent af aktierne i banken. Ifølge det lettiske undersøgende netmedie Pietiek er der indledt fire kriminalsager imod Guselnikov for økonomisk kriminalitet, herunder hvidvask i stor skala. Det skriver den russiske magtkritiske encyklopædi CompromatWiki. Den skriver også, at erhvervsmanden er mistænkt for at hæve en masse penge fra konti i banken og sende dem ud af landet via selskabskonstruktioner på de britiske jomfruøer, et kendt skatteskjul.

Ifølge det lettiske undersøgende netmedie Pietiek er der indledt fire kriminalsager imod Guselnikov for økonomisk kriminalitet

Den ukrainske Ph.D. i statskundskab, Anton Shekhovtsov, der er ansat på institut for humanvidenskab i Wien, har på Facebook beskrevet Foghs ansættelse som en del af ”schröderficeringen af Vestens elite”. Det henviser til, hvordan den forhenværende tyske kansler Gerhard Schröder har fået flere kritiserede topjob i energibranchen med tætte relationer til det russiskejede Gazprom, efter han stoppede i politik.

Guselnikov spiller også en nøglerolle i den russiske bank JSCB ”Vyatka-Bank”, som nu ejes af Norvik Banka. ”Vyatka-Bank” er kendt for sin hysteriske kommunikation, skriver CompromatWiki: Negativ presseomtale om Guselnikov besvares med trusler om retsforfølgelse fra bankens advokater. Banken har eksempelvis krævet erstatning fra det Perm-baserede medie “Mestnoye Vremya” ved at hævde, at omtalen har skadet bankens omdømme og skræmt kunder væk.

Ifølge “Mestnoye Vremya” har Norvik Banka i Letland særligt serviceret russiske forretningsfolk og embedsmænd. I sommeren 2013 måtte banken imidlertid se sig blive begrænset i sine aktiviteter af de lettiske finansmyndigheder.

Public affairs- og pressekonsulent hos Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Tidligere student på Netavisen Pio


Flere artikler om emnet

Annonce