Annonce

Opposition klar til at grille Løkke om kvotekonger

Selv Dansk Folkeparti sætter spørgsmålstegn ved Løkkes forklaring i sagen om de såkaldte kvotekonger. Onsdag skal Løkke forklare sig.
Onsdag bliver en usædvanlig dag i dansk politik. Her skal landets statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i samråd og svare på, hvorvidt han har givet korrekte oplysninger til Folketinget om sit forhold til såkaldte kvotekonger.

På et samråd i november måned benægtede Løkke, at han skulle have haft forbindelser til kvotekonger. Men siden er der kommet flere afsløringer af, at Løkke gennem flere år har mødtes med vestjyske fiskere, der går under betegnelsen kvotekonger, og at han har modtaget både private gaver og store donationer til Løkkefonden.

”Lars Løkke er blevet indhentet af virkeligheden, som har gennemhullet den forklaring, han gav på det seneste samråd. Dengang udtalte han, at han dårligt nok kendte kvotekonger. Men siden har Ekstra Bladet afsløret, at Løkke både havde en dyr gaverelation til kvotekongerne, og at han deltog i en firmafest. Så han har et alvorligt forklaringsproblem, som jeg ser frem til at høre hans svar på i morgen”, fortæller Socialdemokratiets fiskeriordfører, Simon Kollerup, til Netavisen Pio.

Har kvotekonger købt sig adgang til indflydelse?
De store bidrag fra kvotekonger kom samtidig med, at regeringen ifølge såvel oppositionen som støttepartiet Dansk Folkeparti modarbejdede strammere lovgivning over for netop kvotekongerne. Et forløb der førte til, at Esben Lunde Larsen i august 2017 blev fjernet som fiskeriminister.

Det er ikke mindst historien om, at Løkke i sommeren 2016 lånte et sommerhus af kvotekongen John-Anker Hametner Larsen fra Thyborøn samt oplysninger om, at Løkke har holdt møder med en kreds af kvotekonger som har sat gang i spekulationer om, hvor tætte bånd Løkke egentlig har til storfiskerne.

”Løkkes kvotekongesag har udviklet sig ret dramatisk. De nyeste oplysninger om, at der er blevet afholdt politiske møder med kvotekongerne, er noget af det alvorlige, for mange sidder tilbage med det indtryk, at man kan købe sig adgang til Løkke og til landets beslutningstagere”, mener Simon Kollerup.

Og den vurdering kommer ikke kun fra oppositionen, men også fra regeringens eget støtteparti. Dansk Folkepartis fiskeriordfører Ib Poulsen. Han siger i dag til TV2, at der tegner sig et billede af, at ”man har købt sig adgang til at få indflydelse på regeringens førte politik”.

Upassende, ulækkert og uværdigt
Den seneste tids historier i pressen om Løkkes forhold til kvotekonger står i kontrast til det svar, Løkke afgav på et samråd i Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg den 9. november 2017.

”Nu ved vi jo, at statsministeren kender kvotekonger. Kendte statsministeren også til tiltag mod kvotekonger, som blev tilbageholdt for Folketinget”, spurgte Simon Kollerup på samrådet. Løkke ville ikke svare på det sidste, men kaldte det første en ”mærkelig bemærkning om, at jeg kender kvotekonger. Jeg ved ikke, hvad der gemmer sig bag den upassende bemærkning”.

Løkke kaldte dengang presseskriverierne for ”en smædekampagne”, og omtalte blot John-Anker Hametner Larsen som ”en fisker fra Thyborøn”, der havde kontaktet ham og inviteret ham til et velgørenhedsarrangement. Han kaldte det desuden ”ulækkert og uværdig” at insinuere, at hans forbindelse til kvotekonger skulle have haft indflydelse på regeringens politik på fiskeriområdet.

Men i lyset af den seneste tids afsløringer af båndene mellem Løkke og kvotekongerne, så har udvalget har derfor indkaldt ham i et nyt samråd onsdag, hvor han skal svare på, hvorvidt han tilbage i november gav Folketinget ”korrekte og fyldestgørende oplysninger sin relation til de såkaldte kvotekonger”.

Løkke var oprindeligt indkaldt til også at svare på yderligere fem samrådsspørgsmåls om sit forhold til kvotekonger, men dem har han nægtet at svare på. Det er blandt andet spørgsmål om, hvorvidt Løkke ud over sommerhusopholdet har modtaget andre gaver fra kvotekongerne.

”Jeg synes det er besynderligt, at statsministeren forsøger at skjule dele af den her sag ved at kalde det ’privat’. De gaver, der er omtalt i den her sag, er i den grad af offentlighedens interesse, fordi de er med til at udfordre den forklaring, han gav på det seneste samråd. Løkke er faret vild i sit forsøg på at være flere forskellige udgaver af sig selv på samme tid. Når man er statsminister i Danmark, så er man det døgnet rundt”, lyder det fra Simon Kollerup.

Kvotekonge har doneret over én million Løkkefonden
Der kom for alvor fokus på Løkkes forhold til kvotekonger i foråret 2017, da Ekstra Bladet kunne fortælle om de såkaldte ’torskegilder’, som kvotekongen John-Anker Hametner Larsen siden 2014 har holdt i Thyborøn. Formålet med torskegilderne har været at indsamle penge til Løkkefonden.

Ekstra Bladet fortalte i foråret 2017, at John-Anker Hametner foreløbig havde indsamlet over 800.000 kroner til fonden. Og da 2018-udgaven af torskegildet blev afholdt forrige weekend, blev der indsamlet yderligere 370.000 kroner, så det samlede beløb nu er langt over en million kroner.

En stor del af beløbet kommer netop fra kvotekonger. Forud for torskegildet holdt Løkke desuden møde med flere af kvotekongerne, ligesom han også har deltaget i John-Anker Hametners firmafest.

Det er også kommet frem, at Løkke har modtaget et gratis ophold i Hametners sommerhus i Skagen til en værdi af mindst 10.000 kroner. Hametner har desuden ejet en virksomhed sammen med Venstres fiskeriordfører Thomas Danielsen og været meget aktiv i indsamlingen af penge til Danielsens valgkamp.


Flere artikler om emnet