Annonce

Den fælles skole er velfærdssamfundets fundament

Målet med Socialdemokratiets uddannelsespolitik er ikke civilisationens afvikling, som Liberal Alliances Henrik Dahl ellers påstår.
For Socialdemokratiet er et uddannelsessystem, hvor alle får en chance, det fundament som vores velfærdssamfund bygger på. Det er kernen i vores uddannelsespolitik, men i følge Henrik Dahl fra Liberal Alliance også medvirkende til selve civilisationens afvikling.

Påstanden om at socialdemokratisk uddannelsespolitik skulle være en civilisationstrussel bygger Dahl på særligt to forhold. Først og fremmest påstår Dahl, at vi i Socialdemokratiet er med til at undergrave gymnasierne, fordi vi ikke vil lukke døren for en masse elever med et meget højt karakterkrav som Liberal Alliance vil. Dernæst påstår Dahl, at vores politik om at bruge flere penge på folkeskolerne i stedet for privatskolerne undergraver både kundskaber og dannelse.

Uddannelsessystemet skal åbne døre
Lad os tage uenigheden om karakterkrav først. For os er det helt afgørende, at vores uddannelsessystem er med til at åbne døre fremfor at lukke dem alt for tidligt. Derfor er det vigtigt for os, at vi ikke allerede efter folkeskolen afholder en masse unge fra at vælge den uddannelse de drømmer om ved at indføre karakterkrav 7 på gymnasierne som Liberal Alliance ønsker sig.

Vi ved, at børn i arbejderklassen først senere i livet får gode karakterer sammenlignet med akademikernes børn. De indhenter med andre ord akademikernes børn, der ofte kommer lidt hurtigere fra start. Hvis de altså får lov. Derfor vil alt for høje adgangskrav til eksempelvis HF eller gymnasiet spænde ben for mønsterbryderne.

Er vi imod høje karakterkrav og lukkede døre i uddannelsessystemet? Ja. Betyder det at vi vil lade unge starte på uddannelser som de aldrig har en chance for at gennemføre? Nej. Det var også derfor vi sagde, at man skal kunne bestå folkeskolens afgangsprøver inden man bliver optaget på en ungdomsuddannelse. Hvad end det er en erhvervsuddannelse eller en gymnasial.

Vi er glade for, at det lykkedes at forhindre de borgerlige partiers planer om at indføre høje karakterkrav til gymnasierne og samtidig afskaffe HF som den mønsterbryder-uddannelse vi kender. Vi kæmpede hårdt imod begge dele fordi det især ville ramme unge med ufaglærte forældre og dermed lukke døre for mange, der ellers ville blive de første i deres familie med en studenterhue. Er det en afvikling af civilisationen at give vores unge de bedst mulige betingelser for at udleve deres potentiale?

Nej, tværtimod er det netop den tilgang til uddannelse, som vi har bygget hele vores velfærdssamfund på. For det gør hele samfundet rigere, at unge kan følge deres uddannelsesdrømme og udleve deres potentiale, uanset deres sociale baggrund.

S prioriterer folkeskolen først
For det andet mener Henrik Dahl, at vores ønske om at prioritere folkeskolen er det samme som en underminering af både dannelse og kundskaber. Fordi det ifølge Dahl kun er på privatskolerne at dannelse og kundskaber trives må man forstå. Det er ikke bare en helt urimelig udlægning af Socialdemokratiets politik det er også en groft angreb på de danske folkeskoler, der løfter en kæmpe opgave med at klæde børn og unge på både fagligt, socialt og personligt. Uanset hvor de kommer fra.

Vi lægger i Socialdemokratiet ikke skjul på, at vi vil prioritere folkeskolen først. Og at vi ønsker, at den skal være første valget for langt de fleste danskere – ikke med tvang, som Dahl ellers insinuerer – men med kvalitet og overskud. Folkeskolen er den vigtigste samfundsinstitution vi har og spiller en helt afgørende rolle for vores sammenhængskraft og alle børns chance for at lære og udvikle sig.

Er vi imod, at regeringen endnu engang hæver tilskuddet til privatskolerne på bekostning af folkeskolen?

Ja. Betyder det at vi er imod privatskoler? Nej. Fri- og privatskoler er alternativ til folkeskolerne som vi altid har og skal have plads til.  Men mens privatskolernes økonomi de seneste år er blevet bedre, har folkeskolen fået flere opgaver, som skal løses for færre midler. Der er kommet flere timer, flere elever med særlige behov skal inkluderes og undervisningen skal være langt mere varierende. Krav og forventninger som ikke er blevet stillet til privatskolerne, hvor støtten til gengæld er blevet sat op. Vi vil derfor føre de ekstra midler, der de seneste år er gået til privatskolerne, tilbage til folkeskolen. Fordi vi mener det er nødvendigt at finde en bedre balance mellem krav og ressourcer.

God uddannelse er velfærdssamfundets forudsætning
Det er ingen hemmelighed at Socialdemokratiet og Liberal Alliance ser meget forskelligt på uddannelse. Der er reelle ideologiske forskelle mellem vores partier.

Vi socialdemokrater tror grundlæggende på, at de bedste skoler og uddannelsesinstitutioner er der, hvor vi mødes på tværs. Hvor vi lærer af og med hinanden. Fordi det at gå i skole ikke bare handler om at nogle få skal blive så dygtige som muligt. Det har altid været vores udgangspunkt og det er sådan vi har opbygget fundamentet for vores stærke velfærdssamfund.


Anette Lind
er medlem af folketinget for Socialdemokratiet.

 


Flere artikler om emnet