Otte alvorligt syge udsendt ved en fejl: Fem fundet i live

Tre personers status er pt. ukendt - mindst 37 sager skal revurderes
Af de otte alvorligt syge flygtninge, som blev hjemsendt fra Danmark i strid med en et år gammel dom afsagt af Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, er pt. fem fundet i live. De resterende tre ulovligt udsendte personers skæbne er pt. uvis.

Det erkender Udlændinge- og Integrationsminister Inger Støjberg (V) i et dugfriskt svar til Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg.

Støjberg afviser i et andet svar til udvalget, at hun ikke har grund til at antage, at de tre personer kan være afgået ved døden, men altså uden at kende nærmere til de tre personers tilstand eller skæbne.

Astrid Krag: Ekstremt bekymrende

Ministeriet har - sammen med flygtningemyndighederne, Dansk Røde Kors og Udenrigsministeriet - haft over en måned til at finde frem til de pågældende otte alvorligt syge flygtninge, som er udsendt af Danmark i strid med den såkaldte Paposhvili-dom, der blev afsagt for over et år siden af Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

"Denne sag er ekstremt bekymrende. Dels i forhold til de konkrete ulovligt udsendte syge, men bestemt også i forhold til den ulovlige sagsbehandling, der har fundet sted. Hver en sten skal vendes i denne sag", siger næstformanden for Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg Astrid Krag til Netavisen Pio.

Udlændinge- og Integrationsminister Inger Støjberg oplyser over for Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg, at antallet af udvisnings-sager, der skal vurderes på ny på grund af ministeriets manglende ændrede praksis på baggrund af Paposhvili-dommen, nu er vokset med yderligere 26 til nu i alt 37 sager. Inger Støjberg vil ikke udelukke, at antallet af udvisningssager, der skal vurderes på ny, vil stige yderligere.

Blev advaret af Justitsministeriet og eksperter
I december 2016 ændrede Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol med Paposhvili-dommen sin praksis i sager om humanitært ophold til alvorligt syge personer.

Frem til dommen var det praksis, at alvorligt syge udlændinge kunne nægtes humanitær opholdstilladelse og sendes ud af landet, hvis blot behandling mod den pågældende sygdom var tilgængelig i hjemlandet. Men efter den nye dom skal myndighederne nu også sikre, at behandlingen er en reel mulighed for den syge, eksempelvis at den syge har råd til at betale for medicin og behandling. Og at det reelt er muligt at skaffe den nødvendige medicin.

De norske udlændingemyndigheder ændrede allerede dagen efter dommen sin praksis, så den tog højde for dommen. Det skete ikke i Danmark. Her blev Udlændinge- og Integrationsministeriet først opmærksom på dommen i marts 2017, da Justitsministeriet flere gange skrev til Udlændinge- og Integrationsministeriet og gjorde opmærksom på dommen, som Justitsministeriet vurderede ville få konsekvenser for den danske praksis.

Oppositionen har indkaldt Inger Støjberg til samråd om sagen i morgen. Inger Støjberg har på et tidligere samråd meget beklaget, at ministeriet først med over et års forsinkelse ændrede praksis i udvisningssager vedrørende alvorligt syge. Og samtidig meget beklaget, at ministeriet af samme grund nu må revurdere et større antal sager, heraf syv sager hvor alvorligt syge allerede er udvist til hjemlandet.

Artiklen er kl. 23.54 opdateret med nye tal for hvor mange sager, der skal vurderes på ny på baggrund af ulovlig praksis igennem mere end et år i Udlændinge- og Integrationsministeriet i udvisningssager, der involverer alvorligt syge. 

 

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce