Annonce

S-SF-R vil give de praktiske fag i skolen et løft

De tre partier giver 10 bud på, hvordan man sikrer mere praktisk undervisning i folkeskolen og forhåbentligt flere elever på erhvervsuddannelserne.
Et praktisk valgfag, ret til erhvervspraktik og bedre vejledning.

Det er nogle af de 10 initiativer, som Socialdemokratiet, Radikale Venstre og SF mener skal sikre et langt større praktisk fokus i folkeskolen - og lokke flere unge til at tage sig en erhvervsuddannelse.

”Der er ingen tvivl om, at vi bliver nødt til at lave folkeskolen mere praksisorienteret, hvis vi vil have flere elever til at søge en erhvervsuddannelse, og det har vi en fælles ambition om,” siger Socialdemokratiets undervisningsordfører Annette Lind til Politiken.

Et nyt punkt i planen er et obligatorisk praktisk valgfag, som eleverne også skal prøves i til eksamen.

”Det skal have noget faglig tyngde. Derfor mener vi, at eleverne både skal have det i 8. og 9. klasse, og for at give det endnu mere tyngde, synes vi også, at der skal være en prøve efterfølgende,” siger hun.

Udspillet indeholder også allerede kendte forslag som for eksempel et opgør med egnethedserklæringen, så alle elever fremover erklæres egnede til et eller andet. Partierne vil desuden samle de fire individuelle uddannelsesplaner, som elever i dag får, til en samlet plan.

Dansk Metal: Den rigtige retning
Udspillet fra de tre partier bliver pænt modtaget af fagforbundet Dansk Metal, der længe har forsøgt at få politikerne til at gøre det mere attraktivt for de unge at vælge en erhvervsuddannelse.

”Umiddelbart er der mange gode tanker i udspillet, som lægger sig tæt op af dem, som vi også har i Dansk Metal. Vi har længe ment, at de praktiske fag fylder for lidt i skolen og særligt i udskolingen. Og det her udspil er et skridt i den retning,” siger Kasper Palm, der er forbundssekretær i Dansk Metal og ansvarlig for uddannelsesarbejdet, til Netavisen Pio.

”Vi kan se, at når eleverne når 8. klasse, så falder interessen for de praktiske fag og det er jo egentlig ganske forståeligt, når de ikke arbejder med det”.

Lysten skal næres
Adskillige undersøgelser og fremskrivninger viser, at der inden for en kort årrække kommer til at mangle titusinder af faglærte. Men ifølge Kasper Palm, så er det ikke tendenserne på arbejdsmarkedet, der skal være salgsargumentet, når de unge skal overbevises om at vælge en erhvervsuddannelse.

”Hvis vi skal have de unge til at vælge en erhvervsuddannelse, så nytter det ikke at vi kommer og siger, at der mangler arbejdskraft eller at der er udsigt til jobsikkerhed, når de er færdige, men først og fremmest må vi vise de unge, at håndværk er sjovt og kan føre til en lang række spændende jobs,” siger han og nævner de mange unge, som i dag vælger at blive akademikere, trods ringe jobudsigter.

”Det er jo masser af unge, som i dag vælger at læse på universitetet og blive humanister, også selvom mange af dem ender med at blive arbejdsløse eller lave noget helt andet end det de oprindeligt er uddannet til, fordi de først og fremmest synes uddannelsen er spændende.”

Det er dog også elementer af udspillet, hvor Dansk Metal havde ønsket, at politikerne havde været mere håndfaste i forhold til at sikre, at eleverne i folkeskolen får muligheden for at lære et praktisk fag.

Det drejer sig om det obligatoriske valgfag, som forbundet frygter bliver for nemt at smyge sig udenom.
De tre partier foreslår, at alle elever skal have et praktiske valgfag inden for fagene Håndværk og Design, Madkundskab, Billedkunst, Mediekundskab og Musik.

”Her kunne jeg godt have tænkt mig, at partierne havde været lidt mere håndfaste og sikret at eleverne får et obligatorisk rigtigt håndværksfag. Dels kan godt se for mig, at eleverne vælger mediekundskab til, fordi det er sjovere at lave film eller spille musik. Dels skal skolerne kun udbyde tre af fagene og her er der altså alt for stor risiko for, at håndværk og design ryger ud, blandt andet fordi det er dyrere at sætte maskiner op til metalsløjd end at sætte et par kogeplader op,” slutter han.

Udspil: Mere praktisk dannelse skal klæde alle elever bedre på
10 forslag fra Socialdemokratiet, Radikale Venstre og SF skal gøre udskolingen mere praksisfaglig og bedre brobygning:

  1. Alle elever skal erklæres parate til uddannelse
  2. Eleverne skal have ret til erhvervspraktik
  3. Mulighed for en praktisk projektopgave
  4. Bedre brobygning til ungdomsuddannelserne skal give alle kendskab til erhvervsuddannelserne
  5. Mere praktisk undervisning i samarbejde med erhvervsskolerne
  6. Alle elever skal have et praktisk valgfag
  7. Alle elever skal til eksamen i et praktisk valgfag
  8. Flere værksteder og moderne faglokaler på skolerne
  9. Alle elever skal have én samlet uddannelsesplan
  10. Elever, der ikke gennemfører folkeskolens afgangsprøve, skal have tilbud om sommerskole

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet