SPD-medlemmer stemmer ja til ny regering med Merkels CDU

To tredjedele af de tyske socialdemokrater siger ja tak til at tage fire år mere i en regering med CDU. Det viser resultatet af urafstemningen søndag.
66,02 procent af de tyske socialdemokrater har stemt ja til at fortsætte den såkaldte store koalition med Angela Merkels kristendemokrater. Det står klart, efter resultatet af en urafstemning blandt partiets 460.000 medlemmer blev offentliggjort søndag morgen.

Det er især regeringsgrundlaget, der har været grundlaget for afstemningen, men også fordelingen af ministerposter. Forhandlingerne om posterne faldt sådan ud, at Angela Merkel måtte acceptere at give det magtfulde finansministerium til en socialdemokrat. Den nye finansminister har vi skrevet om her.

Resultatet betyder altså, at Tyskland nu endelig har en regering, efter at landet har været uden rigtig regering siden valget i september. Valget blev en øretæve til SPD, måtte nøjes med 20,5 procent af vælgernes opbakning. Angela Merkel skal officielt genvælges som forbundskansler på en samling i forbundsdagen den 14. marts.

De tyske ungsocialisters formand, Kevin Kühnert, blev uofficiel talsmand for nej-siden, som iværksatte en hvervekampagne under navnet "Tritt ein, sagt ein", altså meld dig ind, sig nej.

78,9 procent af medlemmerne valgte at deltage i urafstemningen, der er den anden af sin slags i partiets historie. Efter valget i 2013 skulle de socialdemokratiske græsrødder også stemme ja eller nej til en stor koalition med Angela Merkels parti, CDU. Dengang stemte 76 procent ja. I år var det så 66 procent.

Modstanderne af regeringsdeltagelse førte ellers en tydelig kampagne. De tyske ungsocialisters formand, Kevin Kühnert, blev uofficiel talsmand for nej-siden, som iværksatte en hvervekampagne under navnet "Tritt ein, sagt ein", altså meld dig ind, sig nej. Det har med al sandsynlighed haft påvirkning, eftersom nej-sidens andel af stemmerne er vokset med cirka 10 procentpoint. Men det var altså ikke nok til at forhindre regeringsdeltagelse i denne omgang.

Tilbage står, at SPD nu skal finde ud af at rejse sig fra historisk dårlige meningsmålinger på under 20 procent af stemmerne, ligesom mange har efterlyst en fornyelse af partiet. Nu skal det tyske socialdemokrati altså prøve at forny sig fra regeringskontorerne.

Public affairs- og pressekonsulent hos Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Tidligere student på Netavisen Pio


Flere artikler om emnet

Annonce