Annonce

Hvorfor skal lejerne betale for Løkkes planer?

Mads og Monologen: Hvorfor betaler regeringen ikke for deres ghettoudspil selv i stedet for at sende regningen videre til lejerne?
Det var et stort brød, han slog op, statsministeren. I nytårstalen skød han året i gang med et højtideligt ønske om at nedbryde ghettoer og parallelsamfund. ”Vi skal ikke længere lappe på årtiers fejlslagen politik. Vi skal sætte et nyt mål om at afvikle ghettoerne helt”, sagde Lars Løkke Rasmussen i sin nytårstale.

Det var det ønske, regeringen med pomp og pragt forsøgte at indfri, da den i den forgangne uge lancerede sit ghettoudspil. De var næsten nok til en street-basket-kamp, da hele 8 ministre troppede op til lanceringen i Mjølnerparken i København. Der skal rives ned, flyttes ud og sælges privat i de almene boligområder, så der i 2030 ikke er en eneste ghetto tilbage i Danmark, sagde Lars Løkke og hans ministre.

Lad nogle andre betale
Men mens der ikke mangler store ord og flotte løfter fra statsministeren, når der skal holdes taler og tages billeder, forholder det sig stik modsat, når regningen for udspillet skal betales. De 12 milliarder, som det vil koste at rive boligblokke ned og genhuse beboerne, har statsministeren nemlig ikke tænkt sig, at regeringen selv skal hoste op med.

Nej, regningen for alle løfterne, har Lars Løkke og kompagni tænkt sig at overlade til lejerne i de almennyttige boliger. Regeringen vælger at konfiskere 12 milliarder kroner af lejernes kollektive opsparing i Landsbyggefonden. Penge, lejerne har sparet sammen, for at kunne betale for renoveringer og byggeri af nye almene boliger, men som altså nu skal betale for regeringens ghettoudspil.

Fra Venstre lyder det, at man ikke ved, hvor pengene ellers skal komme fra.

Udover at det er forkert, når regeringen fint kan finde penge til at sænke skatten, så er det jo en ganske ejendommelig argumentation for at bruge penge, der tilhører andre, at man ikke ved, hvordan man ellers skal betale sine regninger.

Kunne man egentlig forestille sig, at man på den måde konfiskerede opsparinger fra andre grupper end lejerne? At man valgte at konfiskere skolelæreres pensionsopsparinger? Eller snuppede egenkapitalen fra en nordsjællandsk grundejerforening? Naturligvis ikke, men for lejerne gælder der andre regler. For dem gælder den private ejendomsret åbenbart ikke, når Lars Løkke mangler penge til at indfri sine nytårstaleløfter. Så må lejerne bare til lommerne.

Det er altid lejerne, der betaler
For sådan er det i dansk politik. Det er altid lejerne, der betaler. Og de skal altid betale mere. Det er i forvejen lejerne, der har båret hele integrationsopgaven på deres smalle skuldre. Det er de almene lejere, der oplever konsekvenserne af årtiers fejlslagen integrationspolitik. Og nu skal de så betale 12 milliarder kroner igen. Lejerne er der ingen, der tænker på. Hvor tror du, kære læser, i øvrigt, at ghettobeboere med sociale problemer bliver genhuset henne? I nybyggeri i de smarte bydele? I parcelhuskvarterer nord for København? Nej, selvfølgelig ikke. De bliver fordelt ud i andre almene boligområder, og så må lejerne dér få tingene til at fungere. Endnu engang. Men herregud, det er jo bare lejere.

Næ, hvis du vil se regeringen og omegn gå op i boligforhold, så kræver det, at der er en grundskyldsrabat for nogle villaejere i Nordsjælland, der udløber. Så er det også for galt, og så står Christiansborg på den anden ende. Men hvis man konfiskerer lejernes opsparing, så melder regeringen hus forbi.

Det er i sandhed mageløst.

Men her et forslag, Lars Løkke: Hvad med, at det for denne ene gangs skyld ikke skal være lejerne, der betaler for gildet?

Hvad med, at du selv betaler for dit udspil, statsminister?

Mads Havskov Hansen skriver Mads og Monologen på Netavisen Pio.
Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Mads Havskov Hansen er cand.jur. og tidligere pressekonsulent i Socialdemokratiet


Flere artikler om emnet