"Smuglingen er uhyggelig velorganiseret"

S-gruppenæstformand Dan Jørgensen fra smuglerfronten i Italien: ”Vi må ødelægge smuglernes forretningsmodel”
”Menneskesmuglingen hen over Middelhavet er stadig omfattende og uhyggelig velorganiseret ”.

Det siger S-gruppenæstformand Dan Jørgensen til Netavisen Pio. Han er netop nu i Rom – efter en uges feltrejse til Grækenland og Italien med Udlændinge- og Integrationsudvalget.

”Vi har været på den græske ø, Samos og den italienske ø, Sicilien. Det er blandt andet her flygtninge og immigranter, der krydser Middelhavet, når i land. Menneskesmuglingen er dybt betændt, kynisk og uhyggelig velorganiseret. Det må simpelt hen stoppes”, siger Dan Jørgensen.

”Vi har fået oplyst, at menneskesmuglerne ligefrem udstyrer nogen i de her smuglerbåde med mobiltelefoner, hvor nummeret til den italienske kystvagt eller Frontex (EU’s anti-menneskesmuglerkorps, red.) er indkodet. Så går der simpelt hen et opkald til kystvagten om, hvor båden befinder sig. Og så når kystvagten nogle gange frem og redder de pågældende inden de synker – andre gange når kystvagten ikke frem”, siger Dan Jørgensen.

Nummeret til kystvagten er indkodet

”Det jeg har set og oplevet i denne her uge, understreger for mig, at vi må satse alt på at ødelægge menneskesmuglernes forretningsmodel. Det betyder, at vi – som Socialdemokratiet har foreslået – må droppe at give asyl til de såkaldt spontane flygtninge i Danmark og Europa. I stedet skal vi tage imod et antal kvoteflygtninge. Vi skal opbygge et internationalt system, hvor flygtninge og immigranter får behandlet deres sag på den anden side af Middelhavet. I Afrika, i Nordafrika. Og så skal vi yde Afrika massiv hjælp – en Marshall-hjælp, så strømmen af økonomiske flygtninge og immigranter til sidst forsvinder”.

Menneskesmuglerne sidder i fred og ro og styrer det hele fra land. De skal ikke nyde noget af at stå med ud til søs og risikere at blive retsforfulgt i Italien

”Det nuværende asylsystem er ikke humant. Det tilgodeser dem der tør og som har penge – på bekostning af de fattigste flygtninge og immigranter”.

Har Frontex held med at fange menneskesmuglere?

”Nej, egentlig ikke. Menneskesmuglerne sidder i fred og ro og styrer det hele fra land. De skal ikke nyde noget af at stå med ud til søs og risikere at blive retsforfulgt i Italien. Jeg tror, vi anvender kræfterne bedst på at ødelægge de kyniske menneskesmugleres forretningsmodel – fremfor at bruge en masse kræfter på at fange bagmændene”, siger Dan Jørgensen, der glæder sig over, at den libyske kystvagt er blevet mere effektiv:

”Den italienske kystvagt og Frontex gør det også rigtig godt. Alligevel fortsætter trafikken over Middelhavet. Det er stadigvæk tusindvis, der med livet som indsats krydser Middelhavet. Den trafik får vi først for alvor stoppet, hvis vi forstår at ødelægge menneskesmuglernes forretningsmodel”, siger Dan Jørgensen til Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook