Sygeplejerskerne siger ja til LO-FTF-fusion

På en kongres har Dansk Sygeplejeråd stemt ja til en fusion af LO og FTF.
Dansk Sygeplejeråd har, som en af de få fagforbund, overladt det til kongressen at afgøre, om man skal bakke op om en fusion mellem de to hovedorganisationer LO og FTF. Og på en kongres fredag vedtog sygeplejerskerne opbakning til fusionen med stort flertal.

"Jeg er rigtig glad for den store opbakning til fusionen fra vores kongres. Og jeg er glad for, at vi – trods de besværlige overenskomstforhandlinger – har taget os tiden til en grundig demokratisk debat, så vi har et meget bredt mandat til at gå videre i fusionsprocessen internt i FTF," siger Grete Christensen, der er formand for Dansk Sygeplejeråd, i en pressemeddelelse.

Ved at være med om bordet sikrer vi, at sygeplejerskernes stemme bliver hørt på de helt store samfundsdagsordner

En stærkere stemme i debatten
Ifølge sygeplejersker-formanden, så skal den nye hovedorganisation sikre, at lønmodtagerne får en stærkere stemme i den offentlige debat.

"En ny samlet hovedorganisation på det danske arbejdsmarked med 1,5 millioner medlemmer vil tale med en meget kraftig stemme overfor regeringen og arbejdsgiverne. Og ved at være med om bordet sikrer vi, at sygeplejerskernes stemme bliver hørt på de helt store samfundsdagsordner som velfærd, beskæftigelse, uddannelse, arbejdsmiljø og ulighed," siger Grete Christensen.

En bekymring omkring fusionen har været, at den enkelte organisation får svært ved at bevare sit eget særpræg og blive hørt i den store organisation. Og at sygeplejerskerne, som en af de allerede højtuddannede grupper, vil stå svagere med ønskerne om yderligere udvikling og uddannelse.

"Vi vil fortsat selv forhandle vores overenskomster præcis som i dag og efterspørgslen efter højtuddannede sygeplejersker vil ikke blive mindre, fordi vi er samlet i en stor hovedorganisation med både fagprofessionelle og ufaglærte. Men vi vil være tættere på de store dagsordner, hvor en samlet fagbevægelse vil have en stærkere stemme," siger Grete Christensen.

LO har cirka 1 million medlemmer og FTF, som er den hovedorganisation Dansk Sygeplejeråd er medlem af, har omkring 450.000 medlemmer, heraf godt 75.000 sygeplejersker.

Den videre proces er, at FTF og LO nu begge holder ekstraordinære kongresser den 13. april. Hvis begge organisationer her godkender fusionsplanerne bliver der senere samme dag afholdt stiftende kongres for en ny hovedorganisation, som i så fald træder i kraft pr. 1. januar 2019.

 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce