SPD-profil vil stramme integrationspolitikken

Flere fremtrædende socialdemokrater i Tyskland taler for en ny kurs i udlændingedebatten. Det skal være slut med tabuer og særbehandling, lyder det.
Den socialdemokratiske toppolitiker fra Østtyskland, Manuela Schwesig, har fået sat gang i integrationsdebatten i Tyskland. En debat, der ellers af kritikere påstås at have været præget af berøringsangst og tabuer i årevis. Men nu skal det være slut. Socialdemokrater skal tage integrationsproblemerne alvorligt – og ikke mindst de mennesker, der oplever dem til hverdag.

”Vi alle, også SPD, må tage ansvaret for, at vi fører en stærkere og mere ærlig debat med folk om de faktiske grænser for integrationen,” fortæller SPD-politikeren Manuela Schwesig i avisen Welt am Sonntag. Efterfølgende har hun i talkshowet Anne Will sagt, at til integrationen hører, ”at dem, der ikke har krav på ophold her, skal udvises. Dertil hører også, at dem, der er her, overholder reglerne.”

I mange byer bliver flygtninge indkvarteret i sociale brændpunkter. Børnene går på skoler, som i forvejen har store problemer

Schwesig er ministerpræsident i den østtyske delstat Mecklenburg-Vorpommern og opfordrer til, at hun og hendes ministerpræsident-kolleger på en kommende konference diskuterer integrationspolitik for at få afhjulpet de eksisterende problemer.

”I mange byer bliver flygtninge indkvarteret i sociale brændpunkter. Børnene går på skoler, som i forvejen har store problemer. Hvem, hvis ikke SPD, skal dedikere sig til dette emne og forbedre det?”, siger hun. Schwesig har også kritiseret, at SPD’s tilgang til indvandringsspørgsmålet har gjort det for nemt for højreekstremisterne.

Støtte fra andre højtstående partifæller til en ny kurs
Manuela Schwesig er ikke alene. SPD’s indenrigsminister i den store delstat Niedersachsen, Boris Pistorius, og Brandenburgs socialdemokratiske ministerpræsident, Dietmar Woidke, tilhører også gruppen af strammere i partiet, som over de sidste dage har talt for en skærpet profil.

Indre sikkerhed i bred forstand og integration er begge klassiske, socialdemokratiske mærkesager. Det skal vi være meget mere tydelige om

Boris Pistorius advarer imod tabuisering af problemer med integrationen af udlændinge. Han taler også for, at indre sikkerhed - altså tryghed og retspolitik - skal være socialdemokratisk hjerteblod.

”Indre sikkerhed i bred forstand og integration er begge klassiske, socialdemokratiske mærkesager. Det skal vi være meget mere tydelige om”, fortæller han til Welt am Sonntag. ”Dertil hører så, at man ikke tabuiserer problemerne, men heller ikke overdramatiserer dem. Så vil folk også tro på, at vi har kompetencen til at løse de her problemer,” siger han.

Hvis SPD skal fornys, mener han, at det er ”grundlæggende”, at de emner og bekymringer, ”som optager mennesker dagligt og rammer dem personligt, også bliver benævnt klart, forståeligt og åbent”.

Manuela Schwesigs kollega i Brandenburg, Dietmar Woidke, taler om, ”der må være regler, og at regler gælder for alle.” Hvis migranter lever efter deres egne regler, kommer det ”ikke til at fungere på sigt”, lyder hans advarsel.

Det betyder, at vi skal række hånden ud. Men der er også situationen, hvor man må sige: Hånden er et stopsignal

Ny minister: Vi skal ikke nedgøre de utilfredse vælgere
Dietmar Woidke deler synspunkt med den nye tyske familieminister, Franziska Giffey (SPD), der hidtil har været bydelsborgmester i det multikulturelle Neukölln i Berlin.

Giffey taler for, at integration skal ske gennem uddannelse og dialog. ”Det betyder, at vi skal række hånden ud. Men der er også situationen, hvor man må sige: Hånden er et stopsignal. Nemlig der, hvor mennesker ikke overholder bestemte grundværdier og regler,” siger hun. Et eksempel kunne være tvangsægteskaber.

Franziska Giffey har også advaret de store folkepartier CDU og SPD imod at diskvalificere de mange vælgere, der stemmer på det højrepopulistiske parti Alternative für Deutschland. De skal ikke nedgøres, men de og deres bekymringer skal tages alvorligt: ”Når 100 mennesker siger til mig, at vi har et problem, så er det højst sandsynligt sådan, at vi har et problem, og så må vi også interessere os for det,” siger hun.

Når 100 mennesker siger til mig, at vi har et problem, så er det højst sandsynligt sådan, at vi har et problem, og så må vi også interessere os for det

Problemer ved suppekøkken satte gang i diskussion
Udmeldingerne kommer efter en sag i den vesttyske storby Essen, hvor et lokalt suppekøkken har afvist flygtninge, fordi de overrendte stedet og fortrængte de lokale enlige mødre og bedstemødre, der hidtil har fået hjælp af velgørenhedsorganisationen. En lokal socialdemokrat, der står for initiativet og har gjort det i årevis, blev stærkt kritiseret for beslutningen af højtstående politikere i Berlin. Både tovholderens partifælle, den nye justitsminister Katarina Berley (SPD) og Angela Merkel (CDU) har kritiseret udelukkelsen af flygtninge.

Manuela Schwesig har været ude med riven efter kritikerne, som ifølge Schwesig bare sidder i Berlin og virkelighedsfjernt peger fingre ad folk på gulvet:

”Det kan ikke være sådan, at man peger med den moralske pegefinger mod mennesker, som igennem 16 år har engageret sig for de svageste. Uanset om man finder den beslutning rigtigt eller forkert, så er der ingen, der ringer til dem, ingen kører derhen, de dømmer bare fra Berlin: ’Det er ikke godt’. Sådanne bidrag til debatten graver bare kløften dybere mellem borgerne og landspolitikken,” mener hun.

 

Foto: Facebook

Public affairs- og pressekonsulent hos Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Tidligere student på Netavisen Pio


Flere artikler om emnet

Annonce