Tysk professor ny formand for europæiske socialdemokrater

61-årig SPD-politikker og tidligere professor overtager formandsposten for S&D-gruppen frem til valget næste år
Foto: Den tyske SPD-politiker Udo Bullmann er ny formand for den socialdemokratiske gruppe i Europa-Parlamentet.

Det bliver tyskeren Udo Bullmann, som skal stå i spidsen for den socialdemokratiske S&D-gruppe i Europa-Parlamentet frem til næste valg. Det står klart, efter en afstemning tirsdag aften blandt de 188 socialdemokratiske medlemmer af gruppen.

61-årige Udo Bullmann vandt i en afstemning over den belgiske socialdemokrat Kathleen Van Brempt, der ligesom Bullmann sad på en af næstformandsposterne i gruppen.

Efterfølgende takkede han både gruppen og sin modkandidat:

"Jeg er meget taknemmelig for at blive valgt som ny formand for S&D-gruppen. Jeg er stolt af at have modtaget denne overvældende støtte fra mine kammerater. Med dette resultat følger også et stort ansvar. Jeg takker også min modkandidat, Kathleen Van Brempt, for den spændende og fair valgkampagne,” siger Bullmann i en pressemeddelelse fra S&D-gruppen.

Tidligere formand hjem til Italien
Formandsposten for de europæiske socialdemokrater blev ledig tidligere på måneden, da den hidtidige formand, italieneren Gianni Pittella, blev valgt til det italienske Senat i forbindelse med parlamentsvalget 4. marts. Pittella har beklædt formandsposten siden det seneste valg til Europa-Parlamentet i 2014.

Allerede umiddelbart efter Pittella i januar annoncerede sit kandidatur, overtog Udo Bullmann midlertidigt formandsposten. Han var derfor også favorit til at overtage formandsposten forud for gårsdagens afstemning.

Progressive Alliance of Socialists and Democrats – i daglig tale blot kaldet S&D – er Europa-Parlamentets næststørste politiske gruppe med 188 medlemmer. Gruppen rummer europæiske socialdemokratiske fra alle EU’s 28 medlemslande.

Ny frontfigur er tidligere professor
Den 61-årige SPD-politiker Udo Bullmann er en usædvanlig skikkelse i europæisk politik. Han har en lang akademisk karriere bag sig, blandt andet som Jean Monet-professor i europæiske studier ved universiteterne i Giessen og Glasgow.

Han stammer fra Hessen og startede sin politiske karrierer i SPD’s ungdomsorganisation Jusos, og har siden 1999 været medlem af Europa-Parlamentet. Det seneste år som næstformand i S&D-gruppen og siddet i parlamentets økonomiudvalg, hvor han blandt andet har arbejdet for bedre regulering af den finansielle sektor.

Dermed bliver det igen en tysker, der skal stå i spidsen for den socialdemokratiske gruppe. Den nu forhenværende SPD-formand Martin Schulz var formand for gruppen fra 2004 til 2012.
S&D-gruppen i Europa-Parlamentet skal ikke forveksles med Party of European Socialists (PES), der er en paraplyorganisation for de europæiske socialdemokratier, selvom mange af partierne er medlemmer begge steder. PES havde Poul Nyrup Rasmussen som formand fra 2004 til 2011. I dag er det bulgareren Sergei Stanishev, der er formand for PES.


Flere artikler om emnet

Annonce