Annonce

Den store guide til Thomas Larsens tillægsord

Mens Helle Thorning var ”nordkoreansk”, så arbejder Lars Løkkes regering ”konsekvent og målrettet”. Thomas Larsens brug af tillægsord er fascinerende.
Berlingskes mangeårige politiske kommentator Thomas Larsen har en utrolig evne til at gøre små ting rigtigt store. Der er tale om, at han dels sætter de største tillægsord på de mest banale ting og dels overdriver en række karaktertræk og egenskaber.

Den særlige brug af tillægsord kan være en arbejdsskade fra Thomas Larsens mange år som kongehus-ekspert, hvor alskens trivialiteter har det med at skulle pustes op til at være det helt store.

solid. Det er et ord, der bruges til at rose politikere, som bare udfører det arbejde, der forventes

Banaliteter og trivialiteter
Thomas Larsen formår at bruge ord, der helt kunne udelades. En god test er at lave ”ikke-testen”: Giver det mening, hvis man siger, at man vil gøre det modsatte? Alligevel beskrives helt banale handlinger. Lad os tage et par eksempler.

konsekvent og målrettet. Det er noget, regeringen er, specielt når den udpeger konkrete satsningsområder. Den 4. marts i år skrev Thomas Larsen: ”Set i helikopterperspektiv er det nye ikke, at Danmark står stærkt inden for »life science«. Det nye er, at regeringen konsekvent og målrettet udpeger »life science« som et strategisk kerneområde og fremlægger en samlet vækstplan” Her må man i sit stille sind være glad for, at regeringen ikke inkonsekvent udpeger strategiske områder og at det ikke sker uden blik for mål.

solid. Det er et ord, der bruges til at rose politikere, som bare udfører det arbejde, der forventes: 19. november 2016 skrev Thomas Larsen om Claus Hjort Frederiksen: ”Parallelt med Hjorts solide arbejde i Finansministeriet har Løkke haft tæt kontakt med de blå partiledere…” Som skatteborgere må vi glæde os over, at Hjort ikke har lavet usolidt arbejde.

uvæsentligt. Noget, realpolitiske beslutninger ikke er, specielt ikke når de er de eneste rigtige. Heldigvis. 19. august 2017 skrev Thomas Larsen om forholdet mellem LA og resten af regeringen oven på topskatteballaden: ”bag den indlysende konstatering af, at LA’s retræte ikke ser køn ud, er den parlamentariske og vælgermæssige situation omkring LA mere nuanceret og kompleks, end de fleste bider mærke i. For det første har Samuelsen realpolitisk truffet den eneste rigtige beslutning, hvilket ikke er uvæsentligt.”

bevidst. Det er noget, man er, når man søger alliancer med andre: ”Trods de seneste ti års vilde op-og nedture, dramatiske ledelsesskift og afgrundsdybe kriser har SF med andre ord bevaret viljen til at være et venstrefløjsparti, der bevidst styrer efter at kunne indgå i alliancer, som giver indflydelse og skaber resultater, både på Christiansborg og i kommunalbestyrelserne.” Heldigt, at SF ikke søger alliancer, indflydelse og resultater på en fuldstændigt ubevidst måde. Klummen er fra 18. marts 2017.

nordkoreansk. Det kendetegnede tilsyneladende daværende S-statsminister Helle Thorning-Schmidt i opløbet til folketingsvalgkampen i 2015

seriøs. Det kendetegner Lars Løkke Rasmussens arbejde. ”I kredsen omkring Løkke (…) er det bemærket, at han arbejder mere seriøst, fokuseret og ydmygt end tidligere,” skrev Thomas Larsen 1. februar 2015. Klummens emne var, hvordan Løkke lagde afstand til sine møgsager, og vi skal da sætte pris på, at Venstres formand ikke arbejder mere useriøst.

værdifuld. Noget, som kendetegner de kontakter, Lars Løkke skaber for Danmark i udlandet. Den 22. september 2017 skrev Thomas Larsen nemlig om Løkke i FN: ”I dag er han ikke længere den nye dreng i klassen. Tværtimod har han lært at begå sig og formået at knytte værdifulde kontakter”. Her kan man jo glæde sig over, at Lars Løkke ikke bruger tid og kræfter på at knytte værdiløse kontakter på den internationale scene.

Overdrivelser
En anden kategori af de Thomas Larsen’ske tillægsord er overdrivelser. Ofte overdrivelser, som af dem, der er politisk uenige med Thomas Larsen, kan virke lidt ironiske. Vi går til det første ord.

nordkoreansk. Det kendetegnede tilsyneladende daværende S-statsminister Helle Thorning-Schmidt i opløbet til folketingsvalgkampen i 2015. Larsen skrev 31. maj: ”I månedsvis er hun næsten efter nordkoreansk forbillede blevet præsenteret som Den Store Leder, som tager sig af babyer, hjemløse og nationaløkonomi.”. Hvem der er blevet udsat for hungersnød og arbejdslejre under Thornings lederskab er dog uklart.

stor. Et ord, der bruges til at puste politiske resultater op, også selvom de har været stærkt kritiserede eller sågar var bygget på fejlagtige prognoser og/eller har haft store menneskelige konsekvenser

brutal. Noget, der kendetegner en ikke særlig succesfuld periode i Statsministeriet, men som tilsyneladende ikke kendetegner behandlingen af de mange tusinder af dagpengemodtagere, som med VK-regeringens halvering af dagpengeperioden måtte se deres indtægtsgrundlag forsvinde.

Thomas Larsen skrev 29. august 2017, at Løkkes tiltræden som statsminister i 2009 var under ”de værst tænkelige økonomiske vilkår” og derfor krævede ”akut økonomisk krisestyring”. Derfor måtte han ”gennemtvinge svære og upopulære reformer, herunder genopretningspakken fra 2010 med halveringen af dagpengeperioden og tilbagetrækningsreformen fra foråret 2011. (…) Alt i alt førte det til et tumultarisk og brutalt ophold i Statsministeriet for Løkke.”

smuk. Noget, der ifølge Thomas Larsen kendetegner sammenhængen mellem Lars Løkkes nye globale klimainitiativ i FN i efteråret og Lars Løkkes slækkede klimaambitioner herhjemme. Den 22. september 2017 skrev han: ”Det kan lyde abstrakt, men statsministerens lancering flugter smukt med Danmarks position som international rollemodel og passer perfekt til et dansk erhvervsliv, der i stor skala sælger grønne og energieffektive løsninger kloden rundt.”

stor. Et ord, der bruges til at puste politiske resultater op, også selvom de har været stærkt kritiserede eller sågar var bygget på fejlagtige prognoser og/eller har haft store menneskelige konsekvenser. 27. februar 2015 skrev Thomas Larsen om genopretningspakken fra 2010 med halveringen af dagpengeperioden og kommunalreformen fra 2007: ”Fælles for aktionerne er, at Løkke (…) formåede at møde centrale samfundsmæssige og økonomiske udfordringer med ambitiøse udspil og politiske processer, som førte til resultater – store resultater.”

vigtig og synlig. Noget, der kendetegner mindre ministerier og ministerposter i VLAK-regeringen

vigtig og synlig. Noget, der kendetegner mindre ministerier og ministerposter i VLAK-regeringen. 17. december 2016 skrev Thomas Larsen om ministerrokaden efter VLAK-regeringens fødsel: ”Dernæst valgte Løkke især at tilgodese Kristian Jensen og næstformandens nærmeste støtter i Venstre. Som bekendt blev Kristian Jensen flyttet ind på nøgleposten som finansminister, mens Ellen Trane Nørby kom til at overtage det vigtige og synlige sundhedsministerium.” Sundhedsministeriet er tilsyneladende mere vigtigt og synligt end Trane Nørbys tidligere ministerium, Børne- og Undervisningsministeriet.

Selvmodsigelser
Den tredje og lidt mere skæve kategori er selvmodsigelser. Lad os tage et enkelt eksempel:

forbløffende loyal. Det er noget, Liberal Alliances vælgere er, når de holder fast i at stemme på partiet, selvom de ifølge Thomas Larsen alligevel ikke rigtigt har andre steder at sætte deres kryds, og så kan loyaliteten jo ikke undre:

”For det andet har LA-vælgerne ikke mange andre steder at gå hen i det politiske landskab, og indtil nu har de i flere omgange vist sig forbløffende loyale, når det har handlet om at holde fast i LA trods de opsigtsvækkende kursskift, som partiledelsen har foretaget,” skrev han 19. august 2017.

Og således er håbet, at flere danskere nu er klædt på til at gennemskue retorikken fra en af Kommentatorkøbings store analytikere.

Public affairs- og pressekonsulent hos Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Tidligere student på Netavisen Pio


Flere artikler om emnet