Annonce

Ambassadør i reklamefremstød for LøkkeFonden

Danmarks ambassadør i Stockholm, Ove Ullerup, betegner i brev til svenske borgmestre LøkkeFondens arbejde som ”succesfuldt”
Danmarks ambassadør i Stockholm, tidl. hofmarskal Ove Ullerup, har i et brev til 33 svenske borgmestre anbefalet dem at benytte LøkkeFonden i arbejdet med drenge på kanten. Det skriver Weekendavisen onsdag.

Ambassadøren skriver i sit brev til de svenske borgmestre, at LøkkeFonden og Københavns Kommune står bag et ”succesfyldt program” kaldet Drengeakademiet/Københavnerakademiet:

”Danmark kæmper med de samme udfordringer som Sverige på dette felt og søger nye veje til ændre udviklingen. Et af de initiativer, der er taget i Danmark, er sket i et samarbejde mellem Københavns Kommune og Løkkefonden. Disse parter har stået bag et succesfyldt program kaldet Drengeakademiet/Københavnerakademiet. Det oprindelige initiativ til Drengeakademiet blev taget i 2012,” skriver ambassadøren blandt andet i brevet til de svenske borgmestre, hvor det ikke nævnes, at det er den danske statsminister, der stiftede LøkkeFonden.

Disse parter har stået bag et succesfyldt program kaldet Drengeakademiet/Københavnerakademiet.

Ambassadøren skriver videre, at ”resultaterne er meget bemærkelsesværdige. I løbet af de to uger forbedrer man i gennemsnit drengenes færdigheder med 2,5-3 skoleår i matematik, læsning og retskrivning.”

Begrebet skoleår/læringsår har tidligere været kritiseret af uddannelsesforskere for at være ”falsk varebetegnelse”:

”Det er falsk varebetegnelse at tale om læringsår, for det giver indtryk af, at det dækker over det, man lærer i skolen i løbet af et år. Det gør det ikke. Det er problematisk at måle noget meget partikulært, for eksempel læsehastighed, og så bruge det til at sige noget om, hvad man generelt lærer i dansk i skolen på et år,” sagde Christian Kjeldsen, kvantitativ uddannelsesforsker og afdelingsleder for pædagogisk sociologi ved DPU, Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse ved Aarhus Universitet i januar til Weekendavisen.

S kræver udenrigsministeren på banen
Det socialdemokratiske medlem af Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg, Simon Kollerup, er stærkt forundret over, at en dansk ambassadør reklamerer for et privatejet firma, der arbejder med udsatte unge.

Han har derfor nu bedt udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) om en nærmere redegørelse.

Ambassadør Ove Ullerups brev er i den form, der findes på internettet ved en simpel søgning, udateret. Men i brevet omtaler ambassadøren en konference, der fandt sted 20. november 2017.

Netavisen Pio har – via den danske ambassade i Stockholm - spurgt ambassadør Ove Ullerup om, hvorfor han som dansk ambassadør har gjort reklame for det privat firma, LøkkeFonden.

Danmarks ambassade i Stockholm har som svar fremsendt et faktaark. Heraf fremgår blandt andet, at den danske ambassade har modtaget betaling for assistancen til LøkkeFonden og fondens konsulentbureau Implement Consulting Group.

Fremme af danske erhvervsinteresser
Her er et uddrag af ambassadens faktaark-svar:

"En af ambassadens opgaver er at fremme danske erhvervsinteresser i Sverige. De danske repræsentationers bistand til danske virksomheder reguleres efter Lov om visse aspekter af Danmarks Eksportråds virke (Lov nr. 53 af 31. januar 2001 med senere ændringer) samt Bekendtgørelse om betaling for tjenestehandlinger i udenrigstjenesten. Heri er det fastlagt, at CVR-registrerede virksomheder og deres datterselskaber i udlandet mod betaling kan modtage bistand fra de danske repræsentationer. På denne baggrund assisterer de danske repræsentationer danske virksomheder med en bred vifte af internationaliseringsydelser, herunder bistand til markedsføring af produkter og tjenesteydelser og til introduktion til lokale beslutningstagere."

"Ambassadens involvering: Virksomheden Implement Consulting Group kontaktede ambassaden i foråret 2017 og indgik den 15. juni en aftale med ambassaden om dennes assistance med at arrangere en workshop, der skulle drøfte muligheden for at etablere LøkkeFondens Drengeakademi i Skåne. Opgaven indebar bl.a. identifikation af relevante kommuner og kontaktpersoner i Sverige og kontakt til disse på brev, bistand i planlægningen af en workshop i Skåne og opfølgning. Opgaven var planlagt med et forbrug på i alt 50 timer, som blev faktureret i december 2017."

Opgaven var planlagt med et forbrug på i alt 50 timer, som blev faktureret i december 2017

LøkkeFonden blev oprindeligt stiftet af nuværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Løkke var formand for fonden indtil han blev statsminister i juni 2015. Herefter overtog hans kone Solrun Løkke Rasmussen formelt formandsposten. I praksis er det dog fortsat Lars Løkke Rasmussen, der står i spidsen for LøkkeFonden.

Opdateret kl. 21.10 med svar fra den danske ambassade i Stockholm.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet