Annonce

Medieudspil med færre penge til danske medier

Regeringens udspil indeholder nedskæringer på både DR, TV2 og Radio 24syv. Også kriterierne for mediestøtte skal ændres
”Den samlede mediestøtte vil falde.” Det bekræftede kulturminister Mette Bock (LA), da hun på et pressemøde torsdag præsenterede regeringens udspil til en ny femårig medieaftale.

Allerede før påske indgik regeringen og Dansk Folkeparti en aftale om at skære 20 procent i DR, svarende til cirka 700 millioner kroner. I dag kom det så også frem, at regeringen vil skære 33 procent i støtten til Radio24syv, som til gengæld får mulighed for at tjene penge på at sende reklamer. Endelig skal TV2 Regionerne underlægges et årligt omprioriteringsbidrag på to procent.

En mindre del af de sparede midler skal bruges på at øge public servicepuljen, som bliver øget til 220 millioner kroner frem mod 2023. Her kan private medier søge penge til at producere public serviceindhold. Regeringen vil også sende en ny tv-kanal i udbud, som både skal have offentlig støtte og tjene penge gennem salg af reklamer.

DR skal være fyrtårn – med 20 procents mindre budget
Ud over nedskæringerne på 20 procent lægger regeringen også op til andre ændringer på DR. Regeringen skriver i udspillet, at DR skal være ”et markant fyrtårn inden for bl.a. nyheder, kultur og læring,” og at ”DR’s danske kvalitetsindhold skal skærpes inden for nyheder og aktualitet, kultur, børn og unge, uddannelse og læring og den regionale dækning.

DR skal blandt andet gøre sig mere tilgængelig for børn og unge på de digitale platforme. Det fremgår også af udspillet, at DR højst må have fire tv-kanaler. Det betyder, at stationen skal lukke mindst to af sine nuværende seks kanaler.

40 procent af TV2 skal sælges
Et andet centralt diskussionspunkt har været spørgsmålet om ejerskabet til TV2. Regeringen har tidligere ønsket at sælge hele TV2, men nedjusterede i januar planerne til kun at gælde 49 procent af TV2.

I udspillet lægger regeringen derfor op til kun at sælge 40 procent af TV2, så det fortsat er staten der har kontrollen med TV2. Regeringen holder dog samtidig en dør åben for at sælge mere af TV2 på et senere tidspunkt.

Af andre nye tiltag kan nævnes, at digitale medier i lighed med trykte medier fritages for moms og at FM-signalet bliver lukket senest i år 2021.

Kravene til mediestøtten skærpes
Regeringen vil også ændre på, hvordan mediestøtten uddeles. Regeringen vil blandt andet sænke det beløb, som medier maksimalt kan få i tilskud. Det vil ifølge regeringen øge støtten til de lokale medier på bekostning af de landsdækkende. Der etableres også en pulje til støtte for distrikts- og ugeaviser.

Derudover lægger regeringen op til at ændre kriterierne for at få mediestøtte. ”Kravene til de medier, der kan få støtte, skærpes, så det i højere grad sikres, at mediestøtten ydes til nyhedsmedier, der har en almen interesse for den danske befolkning,” hedder det i udspillet.

Udspillet skal nu forhandles i Folketinget. Regeringen har gjort det til en forudsætning for, at andre partier kan deltage i de kommende forhandlinger, eksempelvis Socialdemokratiet, at de accepterer den aftale om 20 procents nedskæringer på DR, som regeringen og Dansk Folkeparti indgik i påsken.


Flere artikler om emnet