Annonce

S og SF: Kom nu i gang med beskatning af internet-giganterne

S og SF vil tage udgangspunkt i EU-kommissionens forslag til beskatning af Facebook, Google og Apple – regeringen og DF vil vente på OECD
S og SF er enige om at Internet-giganter som Facebook, Apple og Google skal beskattes. Og de to partier peger på EU-Kommissionens model for beskatning som et godt udgangspunkt.

Kommissionen foreslog den 21. marts en midlertidig ordning, hvor internet-giganterne skal betale tre procent i skat af deres indtægter fra salg af brugernes data og onlinereklamer med mere. Kun større selskaber med en årlig indtjening på 750 millioner euro og EU-indtjening på 50 millioner euro omfattes.

Så skal Danmark arbejde for, at der bliver en beskatning af de digitale giganter i stedet for at stille sig i vejen

”Nu ligger der et forslag fra EU-Kommissionen. Forslaget giver en mulighed for reelt at skabe mere retfærdige skattevilkår og øge indtægterne til EU-landene. Så skal Danmark arbejde for, at der bliver en beskatning af de digitale giganter i stedet for at stille sig i vejen,” siger S-skatteordfører Jesper Petersen til Netavisen Pio.

S: Vent ikke på Trump
Han hentyder her til, at regeringen og statsminister Lars Løkke tog meget nølende imod EU-forslaget ved at understrege, at regeringen arbejder for, at der skabes langsigtede, globale løsninger. Regeringen vil gennem EU presse på løsninger i OECD-regi. Regeringen er nemlig bekymret for, at europæiske og danske selskaber risikerer at tabe i den globale konkurrence, hvis man i EU indfører en hårdere beskatning end i resten af verden.

”Nu er EU åbenbart ikke internationalt nok for regeringen. Men altså, hvis vi også skal vente på OECD, så bliver det en meget lang proces. I praksis mener den danske regering, at vi skal vente på, at Donald Trump synes, at Facebook, Google og Apple skal betale mere skat i Europa - og hvornår er det lige,” spørger Jesper Petersen.

SF er helt på linje:

”Nu ligger der et forslag på bordet fra EU, så lad os komme i gang. Vi kan vente i evigheder på en OECD-løsning. Vi står med et meget stort problem – også i forhold til ret og rimelighed. Nogen selskaber betaler den skat, de skal – mens internet-giganterne næsten ingen ting betaler i skat. Det kan simpelt hen ikke fortsætte. Den model EU har lagt frem er måske ikke den bedste model på lang sigt, men det er den bedste model her og nu. Så det er den vej vi bør gå,” siger SF’s skatteordfører Lisbeth Bech Poulsen til Netavisen Pio.

DF: Pas på med at ta’ et quickfix
Hos Dansk Folkeparti deler men irritationen over, at internet-giganter som Facebook, Apple og Google stort set slipper for at betale skat i Europa. Men DF ønsker alligevel at vente på en OECD-løsning:

”Det er selvfølgelig ikke rimeligt, at virksomheder med kæmpeoverskud, som ikke investerer og som ikke forsker, slipper for at betale skat i Danmark ved hjælp af særlige selskabskonstruktioner. Det er ikke rimeligt at de kan flytte beskatningen til lande som Irland og Luxembourg – og måske videre til f.eks. Panama, hvor beskatningen er ekstrem lav. Det skal vi have sat en stopper for. Men vi kan ikke stoppe det her alene. Vi synes, at OECD er det rette forum. Det er bredere og stærkt forum, hvor man typisk fastlægger standarder for beskatning. Så må vi tage med, at det koster ekstra tid. Vi skal passe på med at tage et quickfix,” siger DF’s skatteordfører Dennis Flydtkjær til Netavisen Pio.

Vi skal passe på med at tage et quickfix

Facebook: 0,03 pct. I skat
Traditionelle virksomheder betaler 23 procent i selskabsskat i EU, mens digitale selskaber over en bred kamp kun betaler 9,5 pct. i skat.

Facebooks skattebetaling i EU ligger helt i bund. I perioden 2013-2015 betalte internet-giganten kun mellem 0,03 og 0,1 procent i skat.

Socialdemokratiet har tidligere påpeget at beskatning af internationale mediegiganter som Netflix, Facebook og Google skulle indgå som en del af medieforlig.

Læs om Socialdemokratiets medieudspil her.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet