Podcast: Ny hovedorganisation: Leverpostej eller leveringsdygtig?

Kan man forene 1,5 million lønmodtagere under samme tag - og er der noget om det, når kritikerne siger ”hellere lille og vågen end stor og doven"?
Selvom den endelige beslutning for en af de største begivenheder i den danske fagbevægelses historie skulle træffes på den skæbnesvangre dato fredag den 13. april, udeblev ulykken. For da dagen gik på hæld, var det en realitet, at sammensmeltningen mellem LO og FTF var stemt igennem. Nu har tømmermændene ovenpå beslutningen efterhånden lagt sig, og en ny samlet hovedorganisation skal finde et fælles fodfæste og en vision, som de mange medlemmer kan støtte op om. Til at gøre os klogere på retningen for fremtidens fagbevægelses store mastodont har vi i studiet fået besøg af Bente Sorgenfrey, formand i FTF og kommende første næstformand i den nye hovedorganisation, Tina Christensen, næstformand i 3F og Hanne Lykke Jespersen, næstformand i Prosa.

Opgaven for den nye hovedorganisation er jo netop at have nogle ret klare politiske budskaber

Politisk sammenfletning
Bente Sorgenfrey, kalder det en nødvendig beslutning, som blev taget på kongressen i Odense. Hun ser lyst på fremtiden, men anerkender samtidigt, at der ligger et stort stykke arbejde foran med at gøre den nye hovedorganisation kampdygtig rent politisk: ”Opgaven for den nye hovedorganisation er jo netop at have nogle ret klare politiske budskaber, hvor der er kant, for ellers er vi ikke vores opgave voksen”. Et af argumenterne imod fusionen har ofte lydt på, at en ny faglig organisation med så forskelligartede medlemmer ikke kan undgå at blive ’leverpostejsfarvet’ og tandløs, når det kommer til at kunne levere klare målsætninger, men dette er Bente Sorgenfrey ikke så nervøs for: ”Sådan nogle diskussioner har vi jo også altid haft (i FTF, red.) – der er ikke noget nyt i dem – nu skal vi bare dele dem med nogle flere,” lyder det diplomatisk fra FTF-formanden.

Fra 3F’s side har det været rigtig vigtigt, at dem vi samarbejder med – også politisk – kender til fagbevægelsens værdier

Identitetsmæssig uenighed
”Fra 3F’s side har det været rigtig vigtigt, at dem vi samarbejder med – også politisk – kender til fagbevægelsens værdier.” uddyber Tina Christensen, næstformand i 3F, om hvorfor der var spænding lige til det sidste, om hvorvidt hendes forbund ville støtte op om fusionen. Der var nemlig tvivl internt i 3F,om den nye organisation kunne garantere. Men efter imødekommelser på en række punkter – blandt andet på det politiske grundlag – valgte en enig hovedbestyrelse i 3F at stemme ja til den historiske fusion.


Vi synes, at fagbevægelsens styrke ligger i medlemmernes styrke

Et forbund, der derimod ikke stemte positivt for sammenlægningen, er Hanne Lykke Jespersens Prosa: ”Vi synes, at fagbevægelsens styrke ligger i medlemmernes styrke, og der så vi, at man mere talte, hvor mange regnedrenge man kunne få, og hvor stor en organisation man kunne blive – og det synes jeg er en misforståelse af, hvordan det er, vi har magt og indflydelse som lønmodtagere”, forklarer hun i podcasten om IT-forbundets skepsis overfor sammenlægningen.

Afgjort er det dog, at beslutningen er taget. Forud ligger nu et kæmpe stykke arbejde i, hvordan mastodonten kommer til at se ud. Hør med i denne uges podcast og bliv klogere på, hvordan den nye magtfaktor på det danske arbejdsmarked kommer til at tage sig ud.

Podcasten er som altid sponsoreret af Dansk Metal og HK/Danmark, og Jens Jonatan Steen er vært. Podcasten kan høres på Soundcloud, iTunes og www.piopio.dk


Flere artikler om emnet

Annonce