Annonce

Regering overdrev effekt af kontanthjælps-loft: 16.700 bliver til kun 600

Effekten af kontanthjælpsloftet er forsvindende lille: ”Statsministeren står afklædt tilbage,” mener S-beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen
Kun maksimalt 600 flere er kommet i arbejde eller er i uddannelse som følge af kontanthjælpsloftet – og ikke som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) påstod på et pressemøde i Statsministeriet 9. januar i år – 16.700.

Det blev endnu engang slået fast under et samråd i går i Folketingets Beskæftigelsesudvalg.

"Effekten af kontanthjælpsloftet er meget, meget begrænset. Det konkluderer regeringens egen effektundersøgelse af kontanthjælpsloftet og 225-timers-reglen. Vi fik endnu engang bekræftet, at effekten er - maksimalt - 600 i job eller uddannelse. Så effekten er i virkeligheden latterlig lav. Og statsministeren står afklædt tilbage,” siger beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen til Netavisen Pio.

Vi fik endnu engang bekræftet, at effekten er - maksimalt - 600 i job eller uddannelse

Lahn understreger, at netop af samme grund vil Socialdemokratiet nedsætte en Ydelseskommission, når partiet igen får regeringsmagten. Ydelseskommissionen skal have særligt fokus på børnenes tarv.
3,4 færre dage på kontanthjælp

Effektundersøgelsen, som regeringen i mellemtiden har trukket tilbage for at regne på det hele endnu engang på opfordring fra den borgerlige tænketank CEPOS (Og derfor findes rapporten pt. ikke på nettet), viser, at effekten af kontanthjælpsloftet er nærmest forsvindende lille: Rapporten konkluderer, at kontanthjælpsloftet har afkortet kontanthjælpsforløbet med 3,4 dage - svarende til 600 fuldtids-personer.

Til gengæld viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, at fattigdomseffekten af kontanthjælpsloftet og 225-timers-reglen er enorm: Over 50.000 flere rammes af fattigdom på et år – heraf er 10.500 børn.

Det er rå højrefløjsideologi med minimal effekt på beskæftigelse og med voldsom social slagside

”Det er rå højrefløjsideologi med minimal effekt på beskæftigelse og med voldsom social slagside. Men regeringen snakker bare videre, mens flere og flere børn vokser op i fattige familier. Der er 17 børn, der havner i fattigdom, for hver voksen der kommer på arbejdsmarkedet eller i uddannelse. Det er jo grotesk, og det burde selv en blå regering kunne se,” siger Karsten Hønge, beskæftigelsesordfører for SF, i en kommentar i kølvandet på samrådet.

”Beregninger viser, at antallet af fattige børn vil stige dramatisk i de kommende år, men ministrene er blinde for konsekvenserne af deres egen politik,” siger Karsten Hønge – med særlig adresse til de to ministre, der under samrådet forsvarede kontanthjælpsloftet, beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og børne- og socialminister Mai Mercado (K).
Eksperter tager afstand til Løkke

På pressemødet den 9. januar i år sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen direkte citeret:

”Jeg glæder mig over, at kontanthjælpsloftet har betydet, at der er 16.700 færre på kontanthjælp.”

Økonomer og andre eksperter er over en bred kam enige om, at statsministerens påstand ikke kan bakkes op af fakta:

”Det generelle fald, der har været i antallet af kontanthjælpsmodtagere, kan man ikke henføre til den reform, der er gennemført,” sagde økonom i Rockwool Fonden, Anders Bruun Jonassen til Jyllands-Posten, da effektundersøgelsen blev offentliggjort sidst i februar.

Regeringens embedsmænd gjorde selv opmærksom på, at faldet i antallet af kontanthjælpsmodtagere netop ikke skyldes kontanthjælpsloftet og 225-timers-reglen:

”Konjunkturudviklingen og udviklingen i flygtningetilstrømningen spiller en væsentlig rolle for faldet i det samlede antal kontanthjælpsmodtagere,” hedder det direkte citeret fra effektevalueringen fra Beskæftigelsesministeriet.

 


Flere artikler om emnet

Annonce