Annonce

5 krav: Nu skal bankerne tøjles

Aktionærerne forgyldes, mens lønmodtagerne flås af bankernes gebyrgribbe. Det er på tide, at fællesskabet strammer kravene til den grådige banksektor
25 milliarder kroner. Så mange penge udbetalte bankerne i 2017 til deres aktionærer. Det er det højeste beløb i Danmarkshistorien. Beløbet er endda markant højere end i de sidste år, før Finanskrisen indtraf.

I årene før krisen havde borgerlige regeringer i Danmark løsnet grebet om bankerne og de store investeringsselskaber

I år er det ti år siden, selvsamme finanskrise blev skudt i gang. Finansmarkederne kollapsede under bankernes økonomiske eksperimenter. I årene før krisen havde borgerlige regeringer i Danmark løsnet grebet om bankerne og de store investeringsselskaber. Og nu havde spekulanterne drevet så meget rovdrift på samfundsøkonomien, at hele Danmarks økonomi var i fare.
Spekulanterne forgyldes - lønmodtagerne flås

Men politikerne - fællesskabet - trådte til for at redde de skrantende banker. Med den ene bankpakke efter den anden spændte Folketinget et sikkerhedsnet i milliardklassen ud under bankerne. Til gengæld lovede bankerne, at de ville tage samfundsansvar, og at de aldrig igen ville medvirke til at skabe en ny økonomisk krise.

Men bankerne talte usandt.

Mange af de små banker har lært lektien. Men de store banker - især Nordea og Danske Bank - blæser højt og helligt på samfundsansvaret. De indvikles i den ene hvidvaskningssag efter den anden og assisterer deres kunder i skatteflugt og skattely. Det er simpelthen ikke acceptabelt.

Og mens aktionærerne forgyldes med 25 milliarder kroner i udbetalt udbytte, flås almindelige danske lønmodtagere af de glubske gebyrgribbe i bankerne. Bankgebyrerne er steget med 10 procent  - ti procent! - alene i 2017. Siden 2011 er gebyrerne steget med mere end 50 procent.

Bankerne hævder selv, at gebyrerne hæves for at sikre polstringen af bankerne. Men i mange tilfælde er det åbenlyst løgn. For mens almindelige bankkunder flås, forgyldes spekulanterne, og de gyldne håndtryk til aftrædende direktører vokser sig større og større.
Nu skal der stilles krav

Bankernes dybt uansvarlige adfærd skal tøjles. I et moderne samfund er alle tvunget til at handle med bankerne - Og derfor kan vi også med rette stille strenge krav til banksektoren. Tillad mig her at fremlægge 5 konkrete forslag på vegne af Danmarks Socialdemokratiske Ungdom:

1. Ingen bank må blive too big to fail: Bankernes størrelse skal begrænses med et loft, så vi ikke risikerer, at en konkurs trækker samfundsøkonomien med ned. Bankerne skal skæres midt over, så investeringseksperimenterne adskilles fra den almene, kundenære bankdrift.

2. Staten skal kontrollere bankerne: I dag står banksektoren i vidt omfang selv for kontrollen med bankerne. Kontrollen skal tilbage på statens hænder - Og bankerne skal selv afholde udgifterne for dyre undersøgelser i forbindelse med hvidvaskning og skattefusk.

3. Banker med uforsvarlige løn- og bonusordninger skal brandbeskattes: Lønningerne og de gyldne håndtryk på direktionsgangene er løbet fuldstændig løbsk. Bankerne skal straffes med en hård og progressiv skat på overskuddet, hvis løn- og bonusordningerne bliver uforsvarligt høje i forhold til medianlønnen.

4. Banklicensen skal tages fra banker, der fusker: Banker der foranstalter hvidvaskning, fusk, skatteflugt og skattely skal i yderste konsekvens fratages banklicensen. Vi kan ikke acceptere, at bankerne underminerer tilliden til vores skattesystem.

5. Kommunerne skal træffe ansvarlige bankvalg: Mange kommuner har deres penge deponeret i banker som Danske Bank og Nordea - Det gælder blandt andet min egen kommune, Esbjerg, der laver bankforretninger med Nordea. Bankerne tjener styrtende på at handle med kommunerne - Derfor skal kommunerne i bankudbud stille skarpe krav om gennemsigtighed, samfundsansvar og rimelighed.

 

Mads Hvidbjerg Kristensen er hovedbestyrelsesmedlem i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU).Dagens Pio klumme’

 er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer fem gange om ugen med provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg, som sætter dagsorden i arbejderbevægelsen.
Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

 

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Flere artikler om emnet

Annonce