Annonce

Grønlands socialdemokrater skal lede ny "bygde-koalition"

Fredag eftermiddag har Kim Kielsen fra Siumut præsenteret en ny regering i Grønland. Han danner regering med tre partier, der står stærkt i bygderne
Grønlands landsstyreformand Kim Kielsen, fra partiet Siumut, har fredag kl. 16.30 dansk tid præsenteret en ny regering i Grønland.

Kim Kielsen fortsætter som regeringschef i en smal koalitionsregering bestående af Siumut og tre mindre partier, der til sammen vil råde over 16 af de 31 pladser i landets landsting, Inatsisartut.

Siumut skal regere Grønland sammen med partierne Partii Naleraq, Atassut og Nunatta Qitornai. Atassut er historisk set Grønlands liberale parti, men opfattes i dag som et mere socialliberalt parti.

Partii Naleraq og Nunatta Qitornai er begge udbryderpartier fra Siumut og har en skrappere linje på identitets- og løsrivelsesspørgsmål end det mere pragmatiske Siumut. Naleraq står stærkt blandt landets fiskere og fangere og er ledet af den tidligere landsstyreformand Hans Enoksen. Nunatta Qitornai er ledet af Vittus Qujaukitsoq, der var en kontroversiel udenrigsminister i Kim Kielsens regering frem til 2017.
Hovedstadstyperne mod bygdefolket

Med lidt god vilje kan man måske kalde Kim Kielsens nye firkløverregering for en centrum-venstre-regering, men i et grønlandsk politisk spektrum giver det næsten mere mening at kalde regeringen for en ”bygde-koalition”: Partierne har nemlig det til fælles, at de står stærkt uden for Nuuk og på mange måder repræsenterer det traditionelle Grønland og landets fiskere og fangere i bygderne langs vestkysten. Regeringsgrundlaget er også blevet præsenteret fredag eftermiddag dansk tid, men findes i skrivende stund ikke på dansk.

I hovedstaden Nuuk, som udgør cirka en tredjedel af landets befolkning og især huser de langtuddannede grønlændere, dominerer derimod de tre andre partier: Inuit Ataqatigiit, der er socialistisk orienteret, det borgerlige Demokraterne og det socialliberale Samarbejdspartiet.
Fiskekvoter var største knast mellem Siumut og IA

Siumut har som det største parti haft serveretten til at danne regering. Partiet indkasserede dog en lussing ved valget for halvanden uge siden og gik fra 34 til 27 procent af stemmerne. En lussing fik også landets næststørste parti, det venstreorienterede Inuit Ataqatigiit (IA), som Siumut indtil nu har været i regering med. IA må nu indstille sig på en periode på oppositionsbænken sammen med blandt andet Demokraterne, der blev valgets store sejrherre med 19,5 procent – en fremgang fra 11,8 procent.

Siumut forhandlede med IA om en regeringsdannelse frem til torsdag den 3. maj, men forskellene på især fiskeripolitikken var for store.

Siumut har ønsket at sprede fiskekvoterne ud på flere mindre aktører, mens IA har frygtet, at en spredning af kvoterne ville betyde et mere ineffektivt fiskeri. Det er et argument, som også erhvervslivets organisation i Grønland, GE, har fremført.


Flere artikler om emnet