Annonce

Ny venstrefløjsbevægelse skal kapre tyske arbejdervælgere

Venstrefløjslederen Sahra Wagenknecht vil med mere tryghed og mindre moraliseren vinde arbejderne tilbage fra Tysklands voksende højrepopulister
Et nyt tværpolitisk projekt på den tyske venstrefløj skal forsøge at hente arbejdervælgerne hjem. I dag stemmer rigtig mange tyske arbejdere nemlig på det højrepopulistiske parti Alternative für Deutschland – især i det tidligere Østtyskland, der på mange måder fortsat halter efter det øvrige Tyskland økonomisk og socialt.

Men det skal være slut nu, mener den ene af to gruppeformænd for venstrefløjspartiet Die Linke, Sahra Wagenknecht. Hun vil vinde arbejdernes hjerter gennem mindre moraliseren, mere social retfærdighed og tryghed, mere lov og orden og en skrappere indvandringspolitik.

For ikke et fåtal af mennesker betyder den fri bevægelighed i Europa og indvandring især: Konkurrence om dårligt betalte job

Bevægelsen vil ikke være en moralsk venstrefløj, men en materialistisk venstrefløj forstået på den måde, at arbejde, ulighed og økonomi er fundamentet for det meste politik. Logikken er, at trygge mennesker, der har et stabilt levegrundlag, er mere tilbøjelige til eksempelvis at acceptere, at Tyskland tager imod flygtninge, eller at der er fri bevægelighed i Europa:

”For ikke et fåtal af mennesker betyder den fri bevægelighed i Europa og indvandring især: Konkurrence om dårligt betalte job,” lyder det i et indledende politisk projektpapir, der bærer navnet ”#fairLand”.
Neoliberalismens tabere skal være trygge igen

En af projektets bagmænd, forfatteren Bernd Stegemann, har formuleret det sådan her ifølge The Guardian:

Når folk lever under sociale vilkår, som får dem til at føle sig trygge, er de normalt også parat til at agere på en generøs og tolerant måde

”Når folk lever under sociale vilkår, som får dem til at føle sig trygge, er de normalt også parat til at agere på en generøs og tolerant måde,” siger han. ”Hvis de lever under stadigt mere usikre og fragmenterede livsvilkår, så er de også tilbøjelige til at reagere på en hård og kold måde, når de møder udfordringer,” siger han og citerer den tyske, marxistiske forfatter Bertolt Brecht: ”Først kommer føden, så kommer moralen”.

”Vi har med en absurd situation at gøre, hvor neoliberalismens vindere fortæller taberne, at de skal være mere humanistiske. Og det irriterer mig grænseløst, når politikere tror, at det er tilstrækkeligt at gøre sig til moralske dommere. Nej, det politiske system må handle,” siger Bernd Stegemann til The Guardian.

Vi har med en absurd situation at gøre, hvor neoliberalismens vindere fortæller taberne, at de skal være mere humanistiske

Han er ikke medlem af noget politisk parti, men er frustreret over, at venstrefløjens intellektuelle fra middelklassen prædiker løs over for de tyske arbejdervælgere, der er skeptiske over Angela Merkels håndtering af flygtningekrisen.
Løsningen af flygtningekrisen har været overladt til de svageste

Netop håndteringen af flygtningekrisen, der politisk toppede i 2015 – og som de fleste i Danmark nok husker på grund af flygtningene på motorvejen – er et kardinalpunkt for den nye venstrepopulistiske samlingsbevægelse. I det fem sider lange politiske projektpapir skriver de:

Mange problemer, som fandtes i forvejen, som mangel på almene boliger, overbelastede skoler og manglende daginstitutionspladser, er blevet forværret

”Flygtningekrisen har ført til stor utryghed i Tyskland. Vi afviser racisme og fremmedfjendskhed. Men vi mener, at den måde, som Angela Merkels regering har håndteret udfordringerne på, er uærlig og uacceptabel.” De henviser til, hvordan kommuner og frivillige har været ladt i stikken med at løse de udfordringer og det pres på eksempelvis velfærdsinstitutionerne, som de mange flygtninge har givet lokalt.

”Mange problemer, som fandtes i forvejen, som mangel på almene boliger, overbelastede skoler og manglende daginstitutionspladser, er blevet forværret. I sidste ende går det især ud over dem, der i forvejen er dårligt stillede. Og når det politiske system så bare ser til, at hadprædikanter fra islams radikaliserede gren over for 5-årige børn formidler et verdensbillede, der næsten umuliggør integration, så bliver samfundsklimaet forgiftet,” skriver bevægelsen.

Uretfærdige handelspraksisser skal bringes til ophør, fattigdom skal bekæmpes lokalt, og der skal skabes perspektiv i hjemlandene

Bevægelsen forholder sig også generelt til, hvordan migrationsstrømmene – som altså omhandler de mennesker, der ikke flygter fra krig og forfølgelse, men fra fattigdom i eksempelvis Afrika – skal modvirkes: ”Uretfærdige handelspraksisser skal bringes til ophør, fattigdom skal bekæmpes lokalt, og der skal skabes perspektiv (for at kunne skabe en god fremtid, red.) i hjemlandene”, lyder det blandt andet.
Målet er et nyt politisk flertal

Foruden forfatteren Bernd Stegemann og Sahra Wagenknecht tæller projektet blandt andet Wagenknechts toneangivende partifælle Oskar Lafontaine, den tidligere socialdemokratiske politiker Rudolf Dreßler, sociologen Wolfgang Streeck og andre tidligere og nuværende medlemmer af partierne De Grønne og socialdemokratiet SPD.

"Vores mål er naturligvis at skaffe andre politiske flertal og en ny regering med en social dagsorden," forklarer Wagenknecht over for mediet Der Spiegel. Hun henviser indirekte til, at Tyskland ikke har haft en centrum-venstre-regering siden 2005, hvor Gerhard Schröders rød-grønne regering tabte valget - i øvrigt efter at have gennemført nogle meget omstridte arbejdsmarkedsreformer.

Efter valget i 2013 var der rent faktisk et rødt-rødt-grønt flertal uden om Angela Merkel i den tyske forbundsdag, men intern splid på venstrefløjen umuliggjorde et regeringssamarbejde mellem SPD, Grüne og Linke. I stedet har SPD i perioderne 2005-2009, 2013-2017 og igen siden i foråret været juniorpartner i en såkaldt stor koalition med Angela Merkels kristendemokrater med mange kompromisser til følge - til manges ærgrelse.

"Ingen skal forlade deres organisation for at være med hos os. Men vi vil især opmuntre dem, der ikke længere føler sig hjemme i noget parti, til at engagere sig," siger hun til mediet.

"Når presset er stort nok, vil partierne, også med deres egeninteresse for øje, åbne deres kandidatlister for vores ideer og kampfæller," siger hun om projektets formål. Wagenknecht nævner blandt andet den franske venstrefløjsleder Jean-Luc Mélenchons bevægelse "La France insoumise", Det oprørske Frankrig, som forbillede sammen med Jeremy Corbyns Momentum-kampagne i det britiske Labour og Bernie Sanders' forandringsbevægelse i USA.

Projektet skal lanceres officielt i begyndelsen af september og bærer i øjeblikket navnet ”Aufstehen”, der både kan betyde stå op, rejs jer eller vågn op og samtidig refererer til det tyske ord for oprør, ”Aufstand”.

Foto: Jakob Huber, Die Linke, Flickr

7. august kl. 12.10: Artiklen er udvidet og opdateret med oplysninger om bevægelsens formål, baggrund og forbilleder.

Public affairs- og pressekonsulent hos Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Tidligere student på Netavisen Pio


Flere artikler om emnet