Aktuelt: Skipper med statsministerdrømme, Elbæk-zigzag om Løkke-støtte, og Dan J hitter i USA

Netavisen Pio giver dig det daglige nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Pernille Skipper vil være statsminister i EL-Å-SF-regering

Bogstavlegene og hvem-peger-på-hvem-spørgsmålet fylder mere og mere. I dag har Enhedslistens frontfigur Pernille Skipper meldt ud, at Enhedslisten peger på hende som statsminister. Men Enhedslistens taktik adskiller sig fra Alternativets ved, at partiet ikke vil trække ”mandater ud af ligningen”.

”Vores førsteprioritet er klart at danne en grøn, socialt progressiv regering til venstre for Socialdemokratiet. Det er det, vi går efter,” siger politisk ordfører Pernille Skipper (EL) til Jyllands-Posten. Hun henviser dermed til en regering bestående af Enhedslisten, SF og Alternativet, men forudsætningen er, at de tre til sammen bliver større end Socialdemokratiet.

Hvis ikke det sker, ”så vil vi være nødt til at gå efter den statsministerkandidat, der giver Enhedslisten mest mulig indflydelse for vores mandater, og det vil formentligt være Mette Frederiksen,” siger Pernille Skipper.

SF har dog afvist Enhedslistens statsministerdrømme. Politisk ordfører Karsten Hønge har kaldt forslaget ”lidt pjattet”, og SF-formand Pia Olsen Dyhr har også på Twitter slået fast, at SF peger på Mette Frederiksen:

Historien kan læses her.
Uffe Elbæk vil give Løkke en chance – og så alligevel ikke

I dagens Jyllands-Posten bliver Alternativets leder, Uffe Elbæk, spurgt, om han er klar over, at hvis han peger på sig selv som statsminister, så får Løkke førsteret til at danne regering: ”Ja, det er vi fuldstændig klar over,” siger Uffe Elbæk og fortsætter: ”Løkke skal da have en chance. Jeg glæder mig til høre, om han er blevet mere grøn og mere EU-venlig.”

Det har udløst stor kritik i løbet af dagen, blandt andet fra Henrik Dam Kristensen (S), der beskyldte partiet for at gå Lars Løkke Rasmussens ærinde ved at pege på sig selv som statsminister og ikke Mette Frederiksen.

Kritikken har fået Elbæk til at justere sin kurs torsdag formiddag i radioprogrammet Slotsholmen på P1:

”Vi har lavet en nuance på det, hvor vi siger, at når han eventuelt danner regering, skal han lave et regeringsgrundlag. Hvis det markant strider imod vores holdninger, så vil vi anse det som en konkret politisk handling. Hvis regeringsgrundlaget er så markant fra det, vi er enig i, og nogen stiller et mistillidsvotum nede i salen første dag, eller vi kan selv finde på at stille et mistillidsvotum, så vil vi gøre det,” siger Uffe Elbæk.

Elbæk siger, at han har ændret holdning, da han af en journalist blev konfronteret med scenariet, hvor Løkke bliver statsminister ved ikke at have et flertal imod sig - kaldet negativ parlamentarisme, skriver Jyllands-Posten.

Historien kan læses her.
Konservative og DF klar til regering med hinanden og Venstre

Hvis blå blok vinder næste valg, så kan Liberal Alliance nok godt forberede sig på at aflevere nøglerne til ministerbilerne. I hvert fald hvis man skal tro dagens to meldinger fra Søren Pape Poulsen (K) og Søren Espersen (DF). Begge har meldt sig beredt til at indgå i regering med hinanden – og med Venstre. Altså en VKO-regering. Søren Pape Poulsen afviser ingen konstellationer, men det er opsigtsvækkende, at han nu melder klar til en regering med DF-deltagelse.

”Jeg synes, den regering, vi har nu, gør det rigtig godt. Men jeg kan godt høre, hvad der bliver sagt,” siger han til Berlingske og henviser til en nylig måling, der viste, at flere danskere ønsker en VKO-regering end en VLAK-regering. ”Jeg vil gerne sidde i regering med LA, men jeg kan sagtens sidde i regering med Dansk Folkeparti,” understreger Pape.

Og det er blevet positivt modtaget af en anden Søren, nemlig DF’s Søren Espersen: ”Det er en glædelig og god besked at få. Jeg synes, at vi generelt har et fortræffeligt forhold til De Konservative og de K-ministre, som vores ordførere arbejder sammen med,” siger han ifølge Ritzau.

”Vores formand (Kristian Thulesen Dahl, red.) har gjort det klart, at vi gerne indgår i en regering, som er ledet af Lars Løkke Rasmussen (V), hvis der bliver mulighed for det. Og det er klart, at der er De Konservative en naturlig del af samarbejdet, hvorimod vi har betydeligt sværere ved det med Liberal Alliance,” siger Espersen, som ”håber, at det kommer til regeringsforhandlinger med Venstre og De Konservative”.

Søren Pape Poulsen siger også til Politiken, at Konservative har fået et større værdifællesskab med Dansk Folkeparti de seneste år.

Historierne kan læses her og her.
Video med Dan Jørgensen hitter i USA

FOX News-værten Trish Regan kom for nylig i modvind, da hun sammenlignede Danmark med Venezuela og kom med en række tvivlsomme postulater om Danmarks beskæftigelsesgrad, uddannelsessystem og meget andet.

Det har fået både finansminister Kristian Jensen (V) og Danmarks ambassadør i USA til at reagere, men også Socialdemokratiet har reageret på påstandene, og det skete med en Facebook-video med Dan Jørgensen, som nu hitter i USA:

Videoen er i skrivende stund blevet set over 3,4 millioner gange på det sociale medie, blandt andet fordi den demokratiske politiker Bernie Sanders har delt den med sine mange amerikanske følgere. Også mediet NowThis Politics har delt en version af videoen med engelske tekster.

”Når jeg har gået rundt på gaden de seneste dage, er der mange folk, der har kommenteret det. Jeg har også modtaget mange mails. Det er rigtig sjovt og vildt,” siger Dan Jørgensen om videoen ifølge TV2.

Hele historien kan læses her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Flere artikler om emnet

Annonce