Ældresagen: Personale-mangel på sygehuse og plejehjem et massivt problem

Ældre-interesseorganisationen skuffet over udspil fra regeringen, der også skal skaffe flere elever til SOSU-uddannelserne
Ældre-interesseorganisationen Ældresagen er – på linje med fagforbundet FOA, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet – skuffet over regeringens udspil til styrkelse af erhvervsuddannelserne.

Regeringen forsøger med udspillet også at komme rekrutteringsudfordringerne på social- og sundhedsområdet i møde. Men ifølge Ældresagen skal der meget mere til:

”Det er så massive rekrutteringsproblemer, vi står over for. Der skal gøres mange forskellige ting for at sikre en bedre rekruttering. Vi efterlyser derfor en national strategi for, hvordan vi sikrer en øget tilgang til social- og sundhedsuddannelserne,” siger vicedirektør hos Ældresagen, Michael Teit Nielsen, til Netavisen Pio.

Vi havde gerne set at regeringen var kommet tidligere ud af starthullerne

”Vi havde gerne set at regeringen var kommet tidligere ud af starthullerne, og vi ser gerne, at der kommer til at ske meget mere end blot det her udspil. Der er brug for, at man inviterer alle, der har forstand på det her område, og så få smidt alle gode ideer op i luften,” mener Michael Teit Nielsen, der henviser til, at Danmark vil mangle ikke færre end 40.000 social- og sundhedshjælpere og – assistenter i 2026, ifølge en fremskrivning fra Kommunernes Landsforening og fagforbundet FOA.

Ældresagen: Sænk ikke barren
Michael Teit Nielsen er enig med FOA i, at praktikplads-garantier kan være en af de veje, man skal gå. Og også sikre, at der oprettes flere praktikpladser på sygehusene:

”Jeg kan godt forstå, hvis man hos FOA er bekymret for, om den faglige kvalitet kan følge med, når man ikke får praktik i sygehusvæsenet, men udelukkende i kommunerne.”

Teit Nielsen og Ældresagen advarer mod at man løser rekrutteringsproblemerne ved at sænke barren, så flere kan slippe igennem og blive optaget på SOSU-uddannelserne:

 ”Fremtiden på det her arbejdsområde er jo, at det bliver nogle stadig mere komplekse opgaver, man skal løse. Dem, der bliver visiteret til plejehjem i dag, de har typisk fysisk svækkelse, de har kognitive udfordringer, måske har de en eller anden form for demens-sygdom, og de får mange forskellige slags medicin. Så det her med at tænke, at en SOSU, det er en, der skal gå og hygge lidt om nogle ældre, velfungerende beboere på et plejehjem, det er rigtig mange år siden, at det var sådan. Man skal faktisk have gode, høje sundhedsfaglige og pædagogiske kompetencer for at kunne løse de her opgaver,” understreger Ældresagens vicedirektør.

FOA: Uddan 10.000 om året
FOA foreslår tre konkrete tiltag, som vil gøre det mere attraktivt at søge ind på social- og sundhedsuddannelserne:

  • Praktikpladsgaranti: Kommunerne og regionerne skal give en garanti for, at alle kvalificerede ansøgere får en praktikplads. FOA foreslår, at der indgås en aftale, hvor der uddannes mindst 10.000 årligt.
  • Plads til at være under oplæring: Alt for mange på social- og sundhedsuddannelserne opsiges af arbejdsgiver i prøvetiden. Der skal være plads til at være under oplæring og ikke møde krav om 100 procent arbejdskraft fra første elevdag.
  • Karriereveje: Kommende elever skal kunne se klare karrieremuligheder inden for social- og sundhedsfaget. Det kan vi gøre ved at udvikle anerkendte karriereveje for social- og sundhedshjælpere og social- og sundhedsassistenter inden for eksempelvis psykiatrien, demensområdet og rehabilitering.

 

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

nu er der stemt på politikere der har tudet os, -manipuleret danskere med at "Pengene ligger bedst i borgernes lommer"eller"vi kan købe hele verden"og spare 2% om året og få midst det samme velfærd for færre pengene. Imens kan regnedrenge, konsulenter aps-firmaer ofentlige og private firmaer, banker låne og Finanshajer og andre fornemme pæne svidlere uforstyret, med hjælp dygtige advokater malke det Danske samfund (også hos andre kaldt Staten). Det er meget åbenlyst hvem der har tilladt at vores veldfærdsamfund skæres ind til benet. De ansvarlige kæfter op -om at det hele (20 års destruktionsforløb) skal ordnes på 7 måneder det viser hvilket snævertsyn de har -eller menneskesyn de mangler !

Annonce