Kofod genvalgt: “Når markedet bliver sygt, ringer man efter en social­demokrat”

Jeppe Kofod blev søndag genvalgt som socialdemokratisk EU-spidskandidat. Det skete med budskabet om at ændre den fri bevægelighed til fair bevægelighed
“Når man bliver syg, ringer man efter en læge. Når markedet bliver sygt, ringer man efter en socialdemokrat.”

Sådan lød budskabet søndag formiddag fra europaparlamentariker Jeppe Kofod, der blev genvalgt som socialdemokratisk spidskandidat til Europa-Parlamentet på partiets kongres i Aalborg.

Til partifællerne sagde han, at han var stolt og glad for at være deres ”svindeljæger, europæiske tillidsmand, miljø- og klimaforkæmper” i Europa.

Giganternes skatteræs mod bunden
Bag budskabet om, at markedet er sygt, og ”kapitalismen er løbet løbsk”, er der en analyse af, hvordan markedskræfterne i en globaliseret tidsalder har udviklet sig:

I stedet for at skabe skatteindtægter og arbejdspladser, spekulerer nogle lande på at stjæle dem fra andre lande

”Den utæmmede globalisering har vendt verden på hovedet. I stedet for at virksomhederne konkurrerer, er det blevet landene, der konkurrerer på et skatteræs mod bunden. I stedet for at skabe skatteindtægter og arbejdspladser, spekulerer nogle lande på at stjæle dem fra andre lande,” sagde Jeppe Kofod fra talerstolen og fortsatte:

”Giganter som Apple, Facebook og Google vokser sig større end hele lande. Apple alene, er nu mere end 3 gange så meget værd, som Danmarks bruttonationalprodukt. Var Facebook et land, ville det være verdens mest folkerige, med 2,2 milliarder mennesker! Og samtidig betaler de under 1% i skat af deres europæiske fortjenester.”

Fra fri til fair bevægelighed
Jeppe Kofod sendte også et klart signal om at ville ændre EU’s principper for arbejdskraftens fri bevægelighed.

Samme løn for samme arbejde, samme sted

”Når arbejdsgivere kan spekulere i social dumping og tvinge ansatte til at konkurrere på dårlig løn og usle arbejdsforhold, så har de forkerte overtaget kontrollen”, sagde Jeppe Kofod og betonede den såkaldte ”solidaritetspagt”, som udgør partiets valggrundlag op til Europa-Parlamentsvalget i maj næste år. En del af solidaritetspagt handler netop om den fri bevægelighed.

”Vi går til valg for en solidaritetspagt for Europa, der vil sikre, at fri bevægelighed i EU, bliver til fair bevægelighed. Som skal værne om den danske model. Samme løn for samme arbejde, samme sted,” lød det fra Kofod, som uddybede budskabet over for Ritzau:

”Det går ikke, når EU sætter markedet før mennesket. Det må være sådan, at fri bevægelighed er fair bevægelighed. Det betyder i praksis, at når man kommer til Danmark for at arbejde, så skal det ske på vores vilkår og på danske overenskomster,” sagde han.

”Jeg mener, at når der er fremgang i samfundet, så skal det fordeles, og så skal man ikke udsættes for løndumping og urimelige arbejdsforhold,” sluttede Jeppe Kofod.

Valget til Europa-Parlamentet finder sted søndag den 26. maj 2019.

Public affairs- og pressekonsulent hos Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Tidligere student på Netavisen Pio


placeholder

Annonce