Annonce

Et moderne Indien kræver bedre kvindevilkår

4 ud af 10 kvinder, der begår selvmord på verdensplan, er fra Indien. Men hvorfor begår unge indiske kvinder i så høj grad selvmord?
4 ud af 10 kvinder, der begår selvmord på verdensplan, er fra Indien. Det konkluderede det troværdige medicinske magasin The Lancet i deres september-udgave. Det chokerende er, at cirka 70 procent af de indiske kvinder, der begår selvmord, er mellem 15 og 40 år. Det spørgsmål, der naturligvis melder sig, er hvorfor antallet af selvmord blandt indiske kvinder er dobbelt så højt som i verden generelt.

Cirka 70 procent af de indiske kvinder, der begår selvmord, er mellem 15 og 40 år 


Det er tydeligt, at langt flere kvinder end mænd begår selvmord, og derfor er selvmord den største dødsårsag blandt kvinder i Indien. I Danmark er der flere mænd end kvinder, der begår selvmord, men der er ikke så mange statistisk set. Selvmordshyppigheden i Danmark er halveret siden 1990. I 2013 for eksempel var der kun 605 mennesker, der begik selvmord i Danmark.

Hvad er forklaringen på, at så mange kvinder i Indien begår selvmord? Prøv at gætte.

 

Medgift påvirker pigernes selvværd

Det er primært unge kvinder, der begår selvmord, og det er kvinder i den aldersgruppe, hvor de bliver presset til at føde børn. De kan være udsat for hustruvold, voldtægt, vold eller chikane, eller de savner muligheden for at leve et liv som single eller som enlig mor. De har i det hele taget svært ved at leve op til samfundets forventninger.

I landsbyerne betaler forældre stadigvæk medgift for døtrene, hvilket kan betyde et sum, der svarer til 10 til 20 års opsparing. Jo flere døtre de har, jo mere skal de betale i medgift. Dette påvirker pigernes selvværd. Lige fra barndommen bliver det signaleret på alle mulige måder, at drenge er mere værd end piger. Det sætter sig fast, og som voksen, når man står midt i en krise, kan det manglende selvværd medvirke til, at man træffer den beslutning, at det hele også kan være lige meget.

Lige fra barndommen bliver det signaleret på alle mulige måder, at drenge er mere værd end piger

Jeg er bror til fire søstre, og jeg er vokset op i Indien, så jeg ved, hvor store kravene er til de unge kvinder. Det kan tydeligt konkluderes, at unge kvinder skal se godt ud, have en god uddannelse og være perfekte husmødre.

De bliver ofte gift tidligt, og de skal helst føde mindst et drengebarn. De skal lave mad hver dag, rydde op, gøre børnene klar til skolen, tage på arbejde, komme hjem og lave aftensmad og også høre fra deres svigermor, som de i mange tilfælde bor sammen med, at de ikke er gode nok til hendes søn.

Man er konstant på arbejde, og de patriarkalske normer er kvælende for ens mulighed for og lyst til at nyde livet. Mange af disse generaliserende og nedgørende årsager, som har rødder i de patriarkalske normer, kan måske lyde trivielle, men det er en kendsgerning, at kvindens frigørelse slet ikke har haft sit gennembrud i den del af verden.

Der er brug for en seksualrevolution

I Indien er der nok mennesker i forvejen. Man kunne nøjes med at have sex, og så kunne man bryde med den dominerende forestilling om, at man er et ringere menneske, bare fordi man ikke bliver gift og lever i et ægteskab.

Der er mange kvinder, der bryder sammen psykisk. De kan ikke leve op til det pres, det er at bo i et patriarkalsk samfund. Når man er blevet et land med over 1.3 milliarder indbyggere og snart er verdens folkerigeste land, kan man godt tage en slapper.

Der er brug for en seksualrevolution i et land, som engang pralede af at have skabt 'kamasutra

Der er brug for en seksualrevolution i et land, som engang pralede af at have skabt 'kamasutra', kunsten at dyrke sex. Indien har for nylig afkriminaliseret homoseksuel adfærd. Ligeledes kunne man frigøre de mange kvinder fra det pres til at føde børn, som er medvirkende til, at alt for mange unge kvinder begår selvmord.

Hvis Indien vil kunne betragtes som et moderne land, der også er attraktivt som rejsemål for turister fra Vesten, bliver de nødt til at gøre vilkårene for kvinder betydeligt bedre.

Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Freelanceskribent og samfundsdebattør. Født i Indien og har boet halvdelen af sit liv i Sverige og Danmark. Han har en bachelor i antropologi fra Københavns Universitet og en master i menneskerettigheder og demokratisering.


Flere artikler om emnet