S undlader at stemme om lov om håndtryk

Socialdemokratiet er tilhænger af lov om kommunal ceremoni i forbindelse med tildeling af statsborgerskab, men modstander af lovgivning om håndtryk
Socialdemokratiet undlader at stemme, når den samlede lov om en ny kommunal statsborger-ceremoni kommer til afstemning i folketingssalen. Partiet er tilhænger af, at der indføres en kommunal ceremoni i forbindelse med tildeling af statsborgerskab, men modstander af at der i den forbindelse også lovgives om, at man skal give hånd til borgmesteren eller en repræsentant for borgmesteren for at opnå dansk statsborgerskab.

Loven kommer til 1. behandling i Folketinget fredag.

”Vi har indgået en rigtig god aftale om statsborgerskab, som vi bakker fuldt op om, og som blandt andet handler om de lokale grundlovsceremonier, som vi ser rigtig meget frem til. Derfor vil vi ikke stemme imod lovforslag, der udmønter dem. Men vi er imod, at man lovgiver om håndtryk,” siger Socialdemokratiets indfødsretsordfører Astrid Krag til DR Nyheder.

Vi har indgået en rigtig god aftale om statsborgerskab, som vi bakker fuldt op om

Astrid Krag finder det naturligt, at man giver hånd til hinanden, men synes ikke det er noget, man skal lovgive om:

”Naturligvis skal man give hånd til hinanden. Men det skal vi ikke lovgive om. Det her lovforslag prøver at løse et problem, der ikke eksisterer. Der bliver givet hånd mange steder i det danske samfund, uden at der er lovgivet om det. Når vi lovgiver, så skal det løse nogle virkelige problemer. Problemer med tilstrømning, dårlig integration og den slags,” understreger Astrid Krag.

DF: S opfører sig som ”forskræmte høns”

Flere Venstre-borgmestre har kritiseret, at Folketinget lovgiver om håndtryk. En af dem er Aabenraa-borgmester Thomas Andresen:

”Jeg vil udfordres på det og se, hvad der sker, hvis jeg ikke indberetter det. Og jeg vil allerhelst slippe for overhovedet at have nogen ceremoni. Hvad er det dog for noget,” lød det fra Thomas Andresen i september.

Også flere socialdemokratiske borgmestre er stærkt kritiske over for lovforslaget. Ishøj-borgmester Ole Bjørstorp har ligefrem udtalt, at han er klar til at gå i fængsel og få dagbøder for at undgå at tvinge nye statsborgere til at give ham hånden.

Dansk Folkeparti bakker fuldt og helt op om Inger Støjbergs lovforslag. Partiets indfødsretsordfører Christian Langballe anklager Socialdemokratiet for at være en flok "forskræmte høns".

”Det minder lidt om nogle forskræmte høns, der er blevet bange for debatten og flygter væk. Nu vælger de så at stemme gult. Det havde klædt dem at stemme for,” siger Langballe til DR Nyheder.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce