Grønlandsk politik er drama-ramt

Foruden ny regering har oktober måned i Grønland budt på afgang for formanden for det største oppositionsparti samt åbning af ny repræsentation i Island.
Det skorter ikke på dramaet i grønlandsk politik for tiden. I starten af september forlod Partii Naleraq den siumutledede koalitionsregering og kastede dermed Kim Kielsen ud i opgaven at finde en ny regeringskonstellation. Den kom på plads den 2. oktober i form af en mindretalsregering, hvor det socialdemokratiske Siumut stadig er ved roret, og hvor de øvrige regeringspartier er liberale Atassut og Nunatta Qitornai, der er et udbryderparti fra Siumut.

En usædvanlig konstellation i grønlandsk politik

Regeringens støttes af partiet Demokraterne, som dog ikke er med i regeringen. En usædvanlig konstellation i grønlandsk politik.

Sammensætningen af den mindretalsregering, der blev meldt ud den 2. oktober holdt dog ikke længe. Allerede den 5. oktober blev der rokeret rundt på ministertaburetterne. Den mest markante ændring var nok, at Ane Lone Bagger blev hentet ind som minister for udenrigsanliggender samt uddannelse, kultur og kirke. Hun afløste dermed den ellers nyudnævnte uddannelsesminister Erik Jensen på posten, som han altså kun nåede at bestride i tre dage.

Erik Jensen blev i samme forbindelse flyttet fra sit hidtidige ressortområde fiskeri og er nu minister for råstoffer og arbejdsmarked.

Afskedssalut fra IA-formand og ny repræsentation

Men oktober måned bød på endnu flere dramatiske begivenheder. Den 29. oktober meddelte Sara Olsvig, formanden for det største oppositionsparti Inuit Ataqatigiit (IA), at hun trak sig fra både formandspost og politik i det hele taget. Hun trak sig tilbage med en knap så venlig hilsen til det politiske arbejdsklima i Grønland.

Den helt overordnede årsag er det dårlige politiske klima grønlandsk politik er underlagt

I et indlæg på IA’s hjemmeside giver hun blandt andet denne begrundelse: ”Den helt overordnede årsag er det dårlige politiske klima grønlandsk politik er underlagt i dag er. Det hæmmer og modvirker det politiske arbejde.”

Grønland søger nye venner

I den noget mindre dramatiske ende bød oktober også på åbning af en grønlandsk repræsentation i Island. Den nye repræsentationschef er Jacob Isbosethsen, som har arbejdet i Selvstyret i mange år, blandt andet også i Grønlands repræsentation i Bruxelles.

Eendnu en grønlandsk repræsentation er muligvis mere interessant end alle de indenrigspolitiske dramaer

Åbningen af repræsentationen, som er Grønlands fjerde, skete samtidig med afholdelsen af den internationale Arctic Circle-konference, der blev afholdt i Reykjavik fra 18-21. oktober. Åbningen af endnu en grønlandsk repræsentation er dog muligvis mere interessant end alle de indenrigspolitiske dramaer, da den vidner om, at Grønland i stigende grad søger udenrigspolitiske samarbejder.

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Uddannet cand.mag. i retorik. Arbejder til daglig på Danmarks Tekniske Universitet (DTU), hvor hun bl.a. arbejder med videnskabsformidling inden for byggeri og anlæg samt DTU's arktiske aktiviteter.


Flere artikler om emnet

Annonce