Annonce

Ryanair-boss er verdens værste chef!

Den internationale fagbevægelse ITUC har givet Ryanair boss Michael O’Leary den yderst tvivlsomme ære af titlen som ‘World’s Worst Boss’.
“Der har været uretfærdig ansættelsesvilkår siden starten i Ryanair, og deres ansatte har sagt stop. Vi accepterer ikke den behandling,” sådan lyder begrundelsen for at kåringen af Michael O’Leary som verdens værste chef, som foregik på fagbevægelsens internationale verdenskongres i København.

Ryanair er notorisk kendt for deres dårlige arbejdsvilkår og lønforhold og ikke mindst for meget aggressiv modstand mod organiserede medarbejdere og fagforeninger. Michael O'Leary har blandt andet udtalt, at helvede ville fryse over, før han ville acceptere fagforeninger.

Efter massive strejker i blandt andet Belgien, Tyskland, Irland, Holland og Sverige i 2018 har Michael O'Leary dog indvilligede i at anerkende fagforeninger for piloter og kabinepersonale. Der er foretaget tilbud i nogle lande, men hans engagement i fagforeninger synes stadig meget lidt overbevisende.

Michael O’Leary vandt den tvivlsomme pris med 53 procent af stemmerne. Den næste boss på listen var Amazon-stifter Jeff Bezos, som 18 procent havde stemt på.

placeholder

Flere gengangere på listen

Blandt konkurrenterne til den irske Ryanair-boss var hele seks amerikanere.

Den rigeste på listen er vinderen fra 2014, Jeff Bezos, der er stifter og direktør hos den netbaserede handelsgigant Amazon, som beskyldes for løndumping og urimelige arbejdsforhold. Hans personlig formue er på 156 milliarder dollars.

At finde på listen over nominerede var også den amerikanske filmproducent, Harvey Weinstein, hvis krænkelser af kvinder i filmbranchen startede den verdensomspændende MeToo-bevægelse.

placeholder

Fire af cheferne på skammens liste er desuden gengangere. Amazons Jeff Bezos, Glencore’s Ivan Glasenberg, Samsung’s Lee Kun-hee and Walmart’s Doug McMillon var nomineret i 2014.

Magtmisbrug som fællesnævner

Foruden det faktum at de alle er mænd, har de nominerede det til fælles, at de misbruger deres magt, siger Burrow Sharan, der er generalsekretær i den internationale faglige organisation ITUC:

“På listen er repræsenteret noget af den værste misbrug af økonomisk magt - anti-fagbevægelses taktiker, betalinger under mindstelønnen, skatteunddragelse, korruption, udnyttelse af arbejdere, menneskerettighedskrænkelser og miljøødelæggelser.”
 

“Uberisering” af arbejde

Hvor det tidligere var bankerne, der husede de værste chefer, så er det nu cheferne i de store multinational platforms-virksomheder, som er de værste syndere:

“For fire år siden var det bankfolk, der var de værste til at misbruge deres magt: Nu er det platformvirksomheder, som eksempelvis Amazon, Uber og Deliveroo, som dominerer listen,” forklarer Sharan Burrow.

Digitaliseringen besværliggøre regulering, og skaber, ifølge Sharan Burrow, en “Uberisering” af arbejde, hvor arbejdsgiver ikke tager nogen form for ansvar for de ansatte - og desuden ikke betaler skat eller bidrager til det sociale sikkerhedsnet.

Den fjerde verdenskongress for ITUC finder sted 2.-7. december i København, hvor mere end 1.200 fagforeningsfolk fra 132 lande fastlægger den internationale fagbevægelses prioriteringer de kommende fire år.
 

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet