Annonce

S: Nye oplysninger cementerer billedet af politisk fyring

Regeringen kendte konklusionerne i klimarapport før udskiftning af Klimarådets formand Peter Birch Sørensen. Det viser nye oplysninger om forløbet
Nye oplysninger sår alvorlig tvivl om klima- og energiminister Lars Christian Lilleholts forklaring i sagen om udskiftningen af formanden for det uafhængige ekspertorgan, Klimarådet.

Lilleholt har hidtil afvist oppositionens beskyldninger, om at udskiftningen Klimarådets – nu forhenværende - formand, professor Peter Birch Sørensen, var politisk, med den begrundelse, at beslutningen om udskiftningen af Birch blev truffet, inden Klimaministeriet modtog Klimarådets seneste rapport.

En rapport, der bl.a. fastslår, at regeringen sænker tempoet i den grønne omstilling drastisk. En hovedkonklusion som Lilleholt offentligt betegnede som ”volapyk”.

Sådan her skriver klimaminister Lars Chr. Lilleholt blandt andet et indlæg i Politiken  den 18. december:

 ”Den beslutning var taget, inden vi fik Klimarådets seneste rapport, og beslutningen var tilgået Peter Birch Sørensen, inden han fremlagde Klimarådets seneste rapport. Der er således heller ikke hold i de gentagne beskyldninger om, at Birch Sørensen skulle være politisk fyret på baggrund af denne rapport.”

Men nu kan dagbladet Information dokumentere, at Klimaministeriet blev orienteret om hovedkonklusionerne i den kritiske klimarapport 14 dage før Birch blev udskiftet.

Det viser Informations gennemgang af sagen, som er baseret på aktindsigt og samtaler med kilder med kendskab til forløbet.

Klimaministeriet oplyser, at beslutningen om at udskifte Klimarådets formand blev truffet i regeringens ansættelsesudvalg den 13. november, og at ministeriet først modtog den færdige rapport en uge senere, den 20. november.

Men allerede på et møde i ministeriet den 30. oktober blev Klimaministeriet orienteret om centrale dele af rapportens indhold.

”Tak for et godt møde i går. Det gav os nogle gode pointer at arbejde videre med, og jeg håber også, det gav jer en god ide om, hvad den kommende analyse indeholder,” skriver en medarbejder i Klimarådet til en embedsmand i Klimaministeriet den 31. oktober i en mail.

Klimarådets embedsfolk fremviste på mødet den 30. oktober bl.a. en graf, der pointerede, at regeringen sænker tempoet i den grønne omstilling til en fjerdedel. Det bekræfter en kilde med kendskab til sagen over for Information.

”Klimaministerens forklaring er faldet fuldstændig fra hinanden,” konstaterer de radikales klimaordfører, Ida Auken, på den baggrund over for Information.

Socialdemokratiets klimaordfører, Jens Joel, er fuldstændig enig:

De nye oplysninger piller klimaministerens forklaring fra hinanden

”De nye oplysninger om forløbet cementerer billedet af en politisk fyring af Klimarådets formand. De nye oplysninger piller klimaministerens forklaring fra hinanden. Klimaministeren har gang på hævdet – også i et debatindlæg i Politiken – at udskiftningen af Birch skete inden man modtog den kritiske rapport. Men den forklaring falder nu fuldstændig til jorden, når det nu kan dokumenteres, at Klimaministeriet har modtaget rapportens centrale konklusioner – inden udskiftningen af Birch,” siger Socialdemokratiets klimaordfører, Jens Joel, til Netavisen Pio.

Lars Løkke indblandet

Jens Joel hæfter sig også ved, at Lars Løkke og regeringstoppen i øvrigt er involveret i dét, der mere og mere ligner en politisk fyring af Klimarådets daværende formand, Peter Birch:

”For nu ved vi, at udskiftningen af Birch er blevet sanktioneret af regeringens ansættelsesudvalg. Her sidder Lars Løkke ved bordenden. Det er i øvrigt også opsigtsvækkende, at Venstres klimaordfører, Thomas Danielsen, i Altinget 7. december understreger, at Birch var rød bloks klimarådgiver – og derfor var det meget naturligt at udskifte ham,” siger Jens Joel.

Information afdækker også, at hovedkonklusionerne i den rapport, som Klimarådet fremlægger 20. november også blev fremlagt på en offentlig tilgængelig konference allerede 7. november – og at flere konferencedeltagere twittede om den hovedkonklusion, som klimaministeren senere betegnede som ”volapyk”.

placeholder

Klimaministeren skal i samråd om sagen om et par uger:

”Her forventer jeg, at alt kommer på bordet. Vi vil forfølge denne sag helt til bunds. Vi havde ikke i vores vildeste fantasi forestillet os, at den model, der har fungeret i et halvt århundrede på de økonomiske vismænds område, nu skrider helt grundlæggende. Fordi Venstre politiserer den model, vi kender, for udpegning af uafhængige råd og rådsformænd,” understreger Socialdemokratiets klimaordfører, Jens Joel.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Som noget stort i porcelæns butik ;-)