Annonce

Sverige får en ny regering

Forhandlingerne om en ny svensk regering er inde i en slutspurt, skriver medier. Partier mødes om aftale. Ny statsminister kan vælges onsdag.
Efter knap et halvt år med politisk dødvande i svensk politik, er der nu tæt på at være fundet en løsning mellem Socialdemokraterne, Miljøpartiet, Centerpartiet og Liberalerne.

Parterne har blandt andet aftalt de indlæste spørgsmål om arbejdsret, udlejningsregulering og familiesammenføring, en kilde til gennemsigtighed.

Socialdemokraterne har indkaldt deres parti bestyrelse i dag, og de andre parter vil godkende aftalen i dag og i denne weekend, erfarer Aftonbladet.

En kilde til fortæller, at Socialdemokraterne er kommet Centerpartiet i at på spørgsmål som arbejdsmarkedslovgivning og huslejeregler. Ifølge kilden har socialdemokraterne givet sig i forhold til tilbage i december, da forhandlingerne mellem de fire partier brød sammen.

Miljøpartiet skulle desuden have fået lovning på, at skat på flyrejser genfremsættes og der blødes op på retten til familiesammenføring for flygtninge.

Tilbud fra begge sider

De svenske medier fortæller, at Moderaternes partier Ulf Kristersson har givet Centerpartiet og Liberalerne et tilbud, hvor de kan få det samme som Socialdemokraterne har tilbudt dem – og så ellers lov til at agere frit i Riksdagen, hvis de bare vil pege på ham.

Problemet er blot, at den aftale indebærer, at en eventuel borgerlig regering vil skulle have støtte af Sverigedemokraterne, noget som især Centerpartiet har været imod.

Mandag klokken 16 vil formanden for Rikdagen, Andreas Norlén, nominere en statsministerkandidat kammeret. Afstemningen afholdes onsdag i næste uge.

Hvem der bliver statsminister og hvilke partier, som vil indgå i regeringen, er der endnu ikke noget om.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet