Er vækst eller menneskerettigheder vigtigst for Lars Løkke?

Mon Lars Løkke Rasmussen huskede overtrædelserne af menneskerettighederne, da han forneylig besøgte Indiens Premierminister Narendra Modi.
Gjorde Lars Løkke Indiens Premierminister Narendra Modi opmærksom på, at Danmark ikke ser stort på overtrædelse af menneskerettigheder, og stiller krav til de lande vi handler med? Eller er det store indiske marked til gavn for dansk erhverv og statskasse så lukrativt, at vi ikke stiller spørgsmål til Indiens overtrædelse af menneskerettigheder og folkedrab i Kashmir?

Statsministerens erhvervsrejse til Indien afslutter den tidligere dansk-indisk diplomatiske krise på grund ad sagen om Niels Holck, der i 1995 kastede våben ned til en indisk oprørsgruppe i Vestbengalen i Indien. Erhvervsrejsen er starten på et potentielt samarbejdet om energi, klima, grøn teknologi, landbrug og klima-verdensmål er i stedet lige om hjørnet med Indien, der har den hurtigst voksende G20-økonomi, og forventes fra 2022 at være verdens folkerigeste.

Adgang til de uimodståelige indiske markeder

Samarbejdet har ikke kun stort økonomisk potentiale, men vil være et væsentligt bidrag til at gøre Indiens vækst grønnere. Det haster, for Indiens vækst og industrialisering er efterfulgt af en lige så hastigt voksende forurening med mange dødsfald til følge.

Men er det nye indiske markeder så uimodståelige at opretholdelse af Danmarks holdning til menneskerettigheder kan tilsidesættes? Eller har Danmarks Statsminister italesat Indiens overtrædelse af menneskerettigheder i den indiske Kashmir-provins?. Se Lars Løkke fortsat med ”bekymring på den seneste uroprægede udvikling i Kashmir..”, og mener han stadig, at ”menneskerettigheder skal indgå, som en del af den løbende dialog med Indien og Pakistan”? Eller var det kun under Europarådets danske formandskab, at "Vi havde brug for et system, der er hårdere ved de lande, der ikke lever op til deres menneskerettighedsforpligtelser”?

Har Statsministeren glemt Kashmirs muslimske befolkning

Skal Danmark med klækkelig økonomiske gevinster i udsigt ignorere, at en 700.000 mand stor indisk militærstyrke fortsat ”beskytter Indiens interesser” i provinsen “Jammu Kashmir”? Hvor verdens humanitære organisationer i årevis påtalt og dokumenteret, hvordan indisk milits systematisk har begået brud menneskerettighederne overfor Kashmirs civilbefolkning, hvor 100.000 er dræbt eller sporløst forsvundet, og tusindvis af kvinder udsat for vold, voldtæt og drab. Og har Statsministeren glemt, at Kashmirs muslimske befolkning har bedt verdenssamfundet, inkl. Danmark, om hjælp mod Indiens brutale og systematiske overgreb mod landets civilbefolkning?

Hold fanen højt omkring Kashmir

Jeg bifalder et fremadrettet dansk-indisk samarbejde om grøn vækst mv., men, som demokrati- og menneskerettighedsfortaler kan Danmark ikke ignorere årtiers overtrædelse og folkemords-lignende tilstande i Kashmir. Ligegyldigt hvor grønne og lukrative erhvervsaftalerne end er kan de ikke veje tungere end det danske menneskerettighedsideal. Helle Thornings “Tibet-sag” slog “skår” i Danmarks ytringsfrihed. Har Lars Løkke, som repræsentant for danske værdier holdt fanen oppe, og repræsenteret vores holdning til menneskerettigheder og til overtrædelserne i Kashmir på mødet med Indiens statsminister?

...Danmark kan ikke ignorere årtiers overtrædelse og folkemords-lignende tilstande i Kashmir

På forespørgsel har det ikke været muligt at få oplysning fra Statsministeriet om menneskerettighederne er på dagsorden under Indiens Premiereminister Narendra Modi.

Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Folketingskandidat for Alternativet i Københavns Omegn.


Flere artikler om emnet

Annonce