Fejlmeddelelse

Twitter url incorrect: https://twitter.com/sorenpind/status/1101034496344887296

Annonce

Vrede over dyrere au pair-ordning: "Misundelse"

Tidligere justitsminister, Søren Pind (V), raser over ny aftale der tredobler prisen for at få en au pair i hjemmet.
Et flertal udenom regeringen, bestående Socialdemokratiet, DF, SF og Enhedslisten, har besluttet at droppe statens tilskud til sprogundervisning rettet imod au pair-pigerne. Regningen skal fremover betales af værtsfamilierne selv. Søren Pind (V), der gennem en årrække har benyttet sig af au pair-ordningen, raser.

Med den nye aftale bliver det mere end tre gange så dyrt at få en au pair-pige i hjemmet. Omkostningerne forbundet med at få en au pair til landet ligger i dag på 5380 kroner, men stiger fremover til 17.300 kroner. Det ekstra beløb skal bruges på at dække det tilskud, som staten i dag, yder til sprogundervisning rettet imod au pair-pigerne.

Mennesker på tilbud

Hos Aupairagency, der ifølge deres egen hjemmeside er Danmarks eneste officielle au pair agentur, har man ligeledes noteret sig konsekvenserne af den nye aftale. På selvsamme hjemmeside reklamerer de med, at det er ”sidste chance at få en au pair før gebyret stiger til 16.000 kroner”. Samme retorik så vi hos bilforhandlerne efter regeringens sænkelse af registreringsafgiften.

På Netavisen Pio har vi forsøgt at kontakte Aupairagency med henblik på at få en kommentar til denne form for reklamering og den nye aftale. Det havde Aupairgency ”ikke tid til”.

Én af dem, der derimod gerne vil udtale sig om den nye aftale, er tidligere justitsminister fra Venstre, Søren Pind. På Twitter kalder han aftalen for et udtryk for misundelse.

placeholder

Pilles ikke ved lommepengene

Den nye aftale piller ikke ved de såkaldte lommepenge, som au pair-piger får månedligt. Det har affødt kritik fra dele af fagbevægelsen, som heller så, at man gjorde noget ved lommepengene.

”I øjeblikket ligger lommepengebeløbet på et niveau, der slet ikke står mål med det konkrete arbejde, som vi ved, der bliver udført”, har Ejner K. Holst, der er næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) udtalt til TV2.

Vi er helt enige i at lommepengene skal stå mål det arbejde, der bliver udført

Det ene udelukker dog ikke det andet. Det mener Socialdemokratiets Mattias Tesfaye.

”Vi er helt enige i at lommepengene skal stå mål det arbejde, der bliver udført. Konkret handler lovforslaget her bare om hvorvidt værtsfamilierne selv skal betale for danskundervisning. Det mener vi godt at vi kan støtte, selvom der også er andre spørgsmål, som er vigtige at forholde sig til”, siger Tesfaye til Netavisen Pio konfronteret med kritikken.

Vi er meget bekymret for, at det bliver svære for au pairen at skifte værtsfamile

Intet fokus på arbejdsforholdene

Hos FOA ærgrer man sig ligeledes om aftalens ensporede fokus.

"Vi er rigtig ærgerlige over, at man ikke har mere fokus på de arbejdsvilkår, som au pairen har. Alt kommer til at handle om økonomi", siger Pia Heidi Nilsen, sektorformand i kost-/servicesektoren hos FOA, og uddyber,

"Vi er meget bekymret for, at det bliver svære for au pairen at skifte værtsfamile. Vi er stadigvæk uklare på, om en ny værtsfamilie ville skulle betale beløbet en gang til. Det ville stille au pairen i en rigtig dårlig situation, da de jo er her på en opholdstilladelse".

Den nye aftale træder i kraft 1. juli 2019.

Frederik Ingemann er student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Au pair pige ordningen er en skamplet på dagens Danmark - mere Dubai og Qatar end Skandinavien. Det er unge pigers arbejde på usikre, slavelignende vilkår alt for tæt på arbejdsgiverfamilien, uden reel chance for at slippe fri, sminket som kulturel udveksling med sprogundervisning. Fagbevægelsen må være mere direkte i kritikken af ordningen.