Annonce

Danmark står i vejen for beskatning af Facebook og Google

Regeringen modsætter sig på Danmarks vegne et EU-forslag om en fælles europæisk digitalskat rettet i mod eksempelvis Facebook og Google.
Afstemningen er kulminationen på halvandet års målrettet arbejde for at få digitale aktører som Facebook, Google og Amazon med flere til at betale skat i EU.

Stor europæisk opbakning

Forslaget møder ellers stor opbakning fra både EU-kommissionen og EU-parlamentet, og cirka halvdelen af medlemslandene har allerede indført en lignende skat på national plan.

Ønsket om en digitalskat har afspejlet i forskellige forslag af forskelligt omfang. Kommissionen forslog i marts 2018, at onlinereklamer samt tredjemandsaktiviteter og handel med data blev beskattet med 3 procent.

Det svaret til en beskatning på 37,5 milliarder kroner årligt. I håbet om at opnå den nødvendige enighed forslog Tyskland og Frankrig i december med man begrænsede kommissionens forslag til kun at dække online reklamer. Danmark, Sverige og Irland modsætter sig dog fortsat.

Ifølge EURACTIVsom citerer en anonym dansk diplomat, så bunder den danske modstand i en frygt for sagsanlæg fra lande som man i forvejen har en dobbeltbeskatningsaftale med.

Danmark har også nogle forbehold i forbindelse med implementeringen af den europæiske løsning og mener, at det i sidste ende kan skade eksportledede økonomier.

Hovedrystende og hul i hovedet

Regeringens dødsstød til digitalskatten vækker ærgrelse flere steder herhjemme.

Almindelige virksomheder skal betale skat; men ikke verdens største

Socialdemokratiets EU-ordfører Peter Hummelgaard udtrykker utilfredshed med regeringens position, som kalder ”uforståeligt, kritisabelt og hovedrystende”.

”En gylden mulighed for at beskatte techmonopolernes værdiskabelse i Europa og dermed sikre retfærdig beskatning og fair konkurrence, er blevet spildt. Uforståeligt, kritisabelt og hovedrystende, at Danmark har spændt ben for forslaget,” skriver han på Twitter.

placeholder

Heller ikke hos SF er der roser til regeringen. ”Hul i hovedet,” kalder finansordfører Lisbeth Bech Poulsen det.

”Den danske regering har været en af de kraftigste modstandere af en europæisk digital skat - og nu er indsatsen lykkes. Det betyder så at vi ikke kan få tech-giganterne til at betale skat. Almindelige virksomheder skal betale skat; men ikke verdens største!,” skriver hun på Twitter.

placeholder

Den endelige afstemning finder sted torsdag i Rådet for Den Europæiske Union, det såkaldte "Ministerrådet".

Frederik Ingemann er student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Ingen steder opnår transnational kapital den støtte, som de får i Danmark. Deres anlæg her i landet bruger vandvittig megen energi, og deres store overskudsvarme bliver lukket direkte ud til overlevende gråspurve.
Under den tidligere regering ville man ikke - trods Kommissionens anbefaling - indføre Tobin-skatten.

Det er ikke i orden. Sædfølgelig skal Danmark være med.
Hvad siger Margrethe Vestager ???
Jørgen Barslev